puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone
Pomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).
-
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone
Pomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).
-
-
-
-
Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami
Czerwona papryka nadziewana kaszą gryczaną, pieczarkami i cebulką. Z surówką smakuje wyśmienicie :)
-
Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami
autor: pat
dieta: wegańska
Krysia Thompson: "Słowo daję, nie wiem jak to nazwać. Po tutejszemu jest to "nut roast" - kiedyś (i może dalej) modne danie bezmięsne. Wręcz podstawa bytu wegetarian. Potem się opatrzyło i jakoś ze wstydem schowało się Bóg wie gdzie.
Zupełnie przez przypadek wpadło mi w ręce w sklepie i wzięłam z ciekawości... Mam to do siebie, że co gdzie spróbuję poza domem albo nie domowe, to potem próbuję odtworzyć. [...] Takie smaczne!!"
-
Sojówki z rękawa (woreczka do pieczenia)
Bardzo lubię robić takie kotlety jak mam mało czasu. Dobrze pasują na obiad do ziemniaków i ryżu plus surówka ;)
-
-
-
Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków)
Przepyszne, bogate w smaku danie. Zrobiłam wczoraj na obiad i zwaliło mnie z nóg.
-
-
Kalafior z oliwą czosnkowo-ziołową
Ja zazwyczaj traktuję tego kalafiora jako samodzielne danie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby funkcjonował jako sałatka :)
-
-
Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem
Super przekąska, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku ;)
-
Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem
Danie własne, powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego, który dopełnia smak czarnego pieprzu.
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
autor: ~elca
dieta: wegańska
Smak może być dość specyficzny ze względu na szpinak i na suszone pomidory, które smakowo jednak różnią się bardzo od świeżych.
Mnie jednak ta potrawa zachwyciła - a myślałam, że nie lubię szpinaku!
-
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym
Świetna przekąska, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
-
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)
autor: ~Megana
dieta: wegańska
Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.
-
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
-
-
Ziemniaki z marchewką i cebulą
Tanie i łatwe w przygotowaniu.
-
|