puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitake
Uwielbiam brokuły, tofu i shitake. Było właściwie oczywiste, że potrawa bardzo mi zasmakuje. Ale smakuje też wszystkim innym, którzy do tej pory ją spróbowali :) Wyśmienite. Shitake rządzą!
-
Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami
Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
-
Soczewica z warzywami (włoszczyzną)
Bardzo dobrze smakuje jako samodzielne danie na ciepło :)
-
-
-
Spaghetti w białym sosie z warzywami
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybkie, ale sycące danie. Całość przygotowuje się w zasadzie tyle czasu, co gotowanie makaronu.
-
Spaghetti z czosnkiem i chilli
autor: Rena
dieta: wegańska
Ostre i bardzo rozgrzewające.
-
Szpinak wspaniały
autor: Kinga
dieta: wegańska
-
Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybkie, przesmaczne danie, gdy pustki w lodówce ;)
-
Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybkie, przesmaczne danie, gdy pustki w lodówce ;)
-
Szybkie ratatuj ;)
Proste a smaczne:)
-
-
Ziemniaki (puree) ze szczypiorkiem i cebulką
Również dla dużych :-) Ziemniaki wyglądają dla malucha dość atrakcyjnie - bo z zielonym. Polecam do jakichś kotletów warzywnych/ strączkowych z sałatkami.
-
-
Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku
autor: pat
dieta: wegańska
To przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.
-
-
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko)
Smakuje nie tylko w Wigilię. Przygotowanie go nie jest pracochłonne, ale wymaga czasu. Najwięcej uwagi trzeba mu poświęcić 1-go dnia, kiedy to przygotowuje się wszystkie składniki, potem praktycznie robi się sam. Z bigosem jak z powidłami, im dłużej gotowany, tym lepszy, dlatego z każdym podgrzaniem jest smaczniejszy ;)
-
Bób z jarzynami
Potrawa wyszła mi bardzo smaczna, niewiele się napracowałem. Ale wyniknął spór - teść i ja nie obieraliśmy na talerzu bobu z łupin, teściowa i żona owszem. Jak robić - rozstrzygnijcie same i sami...
-
Bób z oliwą czosnkową
autor: pat
dieta: wegańska
-
Calzone z pieczarkami i warzywami
Jeśli komuś znudziła się pizza albo ma ochotę spróbować jej w troszkę innej wersji : )
|