puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Sos z cukinii, tofu i marchewki z ananasem
Doskonale jest podawać ten sos z makaronem tagiatelle :)
-
-
Sos z porów
Sos pasuje do makaronu razowego, ryżu i ziemniaków.
-
Sos z prażonego słonecznika
Przepis dostałam mailem od autorki bloga Sojaturobię w 2012 roku (wtedy jeszcze blog wegetarianka.blox.pl). Sos jest pyszny i niesamowicie aromatyczny, zawsze podaję go z kaszą, a z uwagi na niskie walory estetyczne sosu - obowiązkowo w towarzystwie ładnej surówki i kotlecików ;).
-
Spagetti a la "putasneska" :d
autor: ~kh
dieta: wegańska
Potrawa jest przepyszna, ma charakterystyczny smak, dosyć ostry, ale nie pikantny. Powiedziałabym raczej że wyostrza zmysły i jest specyficzny :) Jeśli chcecie, możecie dodać też czosnek do sosu, co osobiście zawsze robię :)
-
-
-
Spaghetti migdałowe (al'a Mena)
Nie chcę się chwalić, ale to chyba najlepsze spaghetti, jakie w życiu jadłam i zrobiłam. (Od razu mogę napisać, że dodałam do tego mleko migdałowe, które zostało zrobione w maszynce do robienia mleka sojowego).
-
-
Spaghettini z zasmażką z czosnkiem i chili
Jedna porcja: 30,9 g tłuszczu; 2916 kJ (697 cal).
-
Spaghetti tri colores
autor: zsz
dieta: wegańska
Naprawdę da się zrobić w 10 minut:)
-
-
-
-
-
-
-
Spaghetti z sosem z masła orzechowego
Bardzo szybkie w wykonaniu. Nowy, zaskakujący smak. Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.
-
-
Steki sojowe na grilla lub do piekarnika
Trzeba poświęcić trochę czasu, żeby nadać sojowym kotletom jakiś smak :) Te steki są naprawdę pyszne, tylko potrzeba szczypty cierpliwości :)
-
Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu
Szybki do przygotowania, smaczny stir fry. Jest lekki i pożywny, w sam raz na lato.
-
"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki
autor: Olexy
dieta: wegańska
W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.
-
"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki
autor: Olexy
dieta: wegańska
W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.
-
-
|