puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną
Kisze upiekłam w formie na mini tarty, bardziej płaskiej niż na muffinki, ale można wykorzystać formę na muffinki lub upiec jeden duży kisz wydłużając czas pieczenia do ok. 50 minut. Świeżą żurawinę można zastąpić suszoną.
-
Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku
Serwujemy z oliwą zmieszaną z posiekaną pietruchą, bazylią lub czymś w tym stylu...
-
Klopsiki marchewkowe Radusia :)
Pycha! Jeśliby dodać do tego np. jakieś ziemniaki, to z powodzeniem naje się 5 osób. My zjedliśmy tylko z gotowanym brokułem :) Pasowało super. Życzę smacznego :)
-
Kluski amarantusowe
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-ovo-wege
-
Kluski leniwe żółte od żółtek (bez mąki)
Kluski zmodyfikowane z wykorzystaniem żółtek jaj, które zostały mi po robieniu Bezy - Tortu Pavlovej... Opłaca się to robić tylko jeśli białka wykorzystaliśmy do czegoś innego, np. właśnie do bezy.
-
Kluski leniwe z otrębami
autor: ~Misty
dieta: lakto-ovo-wege
Kluski leniwe bez mąki pszennej, z siemieniem lnianym i otrębami!
-
Kluski śląskie
autor: pat
dieta: wegańska
Rewelacyjnie smakują z jakimś gęstym sosem (np. grzybowym.... mmmmmmmmmm) i dużą ilością surówki. Jeśli zrobimy kluski z dziurką, to przy przekrawaniu widelcem wszystkie kluski leżące na talerzu dziurką do dołu będą charakterystycznie "mlaskać" ;)
-
Kluski szare (ziemniaczane z majerankiem)
autor: Rena
dieta: ovo-wege
Podawać ze smażoną cebulką lub jako dodatek do sosów, gulaszów, kapusty zasmażanej...
-
Knysze - drożdżowe sakiewki z rumianą cebulą
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Danie popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Podawać do barszczu, zupy grzybowej lub rosołu.
-
-
-
Kolorowa letnia zupa
Pożywna i smaczna zupa, która razem z grzankami może stanowić główny posiłek dnia. Składniki na 5 l garnek.
-
Kolorowe i sycące spaghetti z paprykami
Pyszne i sycące spaghetti, które uwielbiałam (nie tylko ja) nawet w czasach mięsożernych.
-
Kolorowy gulasz warzywny z fasolką czerwoną
Potrawa z tego, co akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak dobre :)
-
Komosa na czerwono
Kompozycja trzech kasz, które zawierają najwięcej pełnowartościowego białka, z buraczkami, które nadają słodkawy smaczek jest nie tylko ucztą dla naszego podniebienia ale także bardzo zdrowym posiłkiem.
-
-
-
-
Kopytka z pietruszką
Mało dietetyczne danie, ale mówi się trudno ;) Nie zjadamy zatem 30 sztuk, staramy się pohamować przy 20 ;)
-
-
Korzenne placuszki drożdżowe
Świetne na niedzielny podwieczorek albo drugie śniadanie.
Dzieci je uwielbiają:)
-
-
-
-
Kotleciki mielone z grochu i soi
autor: KKKG
dieta: wegańska
Łatwe w przygotowaniu pikantne kotleciki z mielonego grochu i gotowych kotletów sojowych z dodatkiem ostrej papryczki i smażonej cebuli.
|