Cacyk to idealne towarzystwo do ziemniaków z grilla, może również służyć jako "dip" do warzyw, doskonała również jako samodzielne danie, albo chłodnik do grzanek z grilla.
Trochę tu już jest kuleczkowych przepisów - dorzucam i swoją wersję, a i pozostałe z chęcią wypróbuję :) Jako wielki słodyczołasuch postanowiłam w końcu wyprodukować coś, czego skład nie będzie mi obcy - oto moje małe "hand made".
Przygotowanie dania wymaga dużej ilości czasu, ale można nim podbić serca naszych gości. Zwłaszcza tych, którzy z powątpiewaniem i kpiną zerkają na wegetarian. Uwaga! Raz podawszy tę pracochłonną potrawę, możecie być niemal pewni, że będziecie musieli ją serwować już regularnie. ;-)
Caprese to sałatka z wyspy Capri - klasyczne zestawienie plastrów mozzarelli, pomidorów, bazylii oraz oliwy z oliwek. Kiedyś miałam na nią straszną ochotę a w domu ani kawałka mozzarelli ani świeżej bazylii - za to mnóstwo młodych ugotowanych ziemniaczków, które zostały z obiadu. I tak powstała moja dość wolna interpretacja Caprese :-)
Danie pochodzi z kuchni marokańskiej. W oryginalnym przepisie użyta była konkretnie dynia piżmowa (butternut squash) i w takiej też wersji robiłam. Jest ona w Polsce słabo dostępna, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą dynią. 313 kcal na porcję.