Waldemar Krzok: "Zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik na bajuwarską (bawarską) zagrychę do piwa o nazwie obazda. W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))"
Bardzo dobra, jarzynowa w smaku. Trochę jak kapuśniak - w końcu kalarepka i kapusta to rodzina ;) Świetny patent z wykorzystaniem liści kalarepki! Polecam :)
Znakomita jako samodzielne danie (np. lunch do pracy) ale również jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również z kanapkami, np. z pastą słonecznikową.
Dobra informacja: Zrobienie biszkoptu to dla doświadczonych 10 minut, a po wystygnięciu przekładanie to czysta frajda, może zająć od 10 minut do 20, w zależności od fantazji :)
Łyżeczka tego octu rozpuszczona w szklance wody jest świetnym lekiem na bolesne ranki w ustach lub bolące gardło. Jeśli zimą poczujemy zbliżające się przeziębienie, dobrze jest dodać parę łyżek tego octu do szklanki gorącej wody, wcisnąć sok z cytryny, osłodzić miodem i wypić. W upały woda z odrobiną octu jeżynowego stanowi doskonały napój chłodzący.
Jeśli partner lub partnerka robi karierę i wraca grubo po obiedzie, a tradycyjne ziemniaczki dla niego wystygły już dawno. Wiem, nie jest to szczyt wyrafinowania, ale smaczne...
Przepis stosuję od wieeeelu lat - sprawdza się znakomicie. Pracę można podzielić na 2 etapy, za każdym razem robiąc 10 kg. Ja wolę za jednym zamachem. Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-5 kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko.