7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta słonecznikowa

Średnia ocena: [4.214285714285714 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

słonecznik łuskany
troszeczkę pestek z dyni (niekoniecznie, ale fajnie chrupią w zębach;))
troszeczkę oleju
przyprawa do masła [*] - kupna lub własna mieszanka, np.:
- prażony, z grubsza rozdrobiony sezam
- sól
- tymianek
- suszona cebula
- granulowany czosnek
- ew. mak
- zioła

Uwagi od puszka.pl:
Proponuję takie proporcje: 1 szkl. słonecznika, wody zostawić tyle, żeby przykrywała pestki + nie więcej niż 1/2 płaska łyżeczka soli + 3-4 pełne łyżeczki przyprawy do masła.
Zob. też: przyprawa do masła, past i puree - posypka do sałatek, kanapek - ziarenkowe szaleństwo

Przygotowanie:

Słonecznik wraz z pestkami dyni zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20 min. (może być krócej; aż ziarna te zrobią się bardziej miękkie).

Odlać wodę z ziaren, ale niech troszeczkę tej wody zostanie, żeby pasta nie była aż tak bardzo zwarta. Dolać do tego olej i wymieszać. Następnie posypać to przyprawą do masła według uznania - ja lubię wyrazisty smak, więc daję sporo tej przyprawy. Trzeba smakować w międzyczasie;)) Znów to mieszamy i blenderujemy. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

[*] Myślę, że każda kupna też się nada. Ja użyłem ziołową. Zastąpić ją można według uznania, np. przyprawami jakimi się lubi (i pasują do słonecznika) albo zrobić samemu mieszankę z tych składników powyżej.

A jak chodzi o kupne to jest np. "Przyprawa do chleba z masłem" firmy CASABLANKA (z takim wielbłądem na opakowaniu) - ma najlepszy skład (bez glutaminianów) i jest bardzo smaczna.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2009-07-15 09:37:52.04
Źródło/autor przepisu: kuchnia eksperymentalna
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

wszystko ładnie, pięknie ale przesadziłam z ilością przyprawy, w efekcie czego pastę była za mocna. Uratowało ją dodanie ciecierzycy i awokado - w takiej konfiguracji smakowało wybornie:)
~Amarena 2014-09-09 19:37:59.111

Wyszła ekstra:) Zamiast przyprawy do masła dodałam Garam masalę i odrobinę chili.
Wersja z suszonymi pomidorami i oliwkami jest jeszcze pyszniejsza :-)
Prosta, tania i pyszna.
Pozdrawiam!
~Sofik 2014-09-02 10:57:20.321

Przyznam, że wyszła lepsza niż się spodziewałam, zwł. jak się chwilę przegryzła. Może sama w sobie nie jest aż taka pyszna (hummus czy twarożek z migdałów lubię wyjadać nawet sam :)), ale pod warzywa po prostu świetna!!! Nawet jeśli tymi warzywami są oliwki :)
patrycccja 2013-02-21 11:42:46.723

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta słonecznikowa by Eduarda (wegańska)
Pasta słonecznikowa z ryżem i warzywami (wegańska)
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem (wegańska)
Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków (wegańska & RAW)
Mleko słonecznikowe (wegańska)
Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Brokuły w słonecznikowym sosie (lakto-wege)
Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas