W sezonie zimowym wspaniała rzecz na rozgrzewkę. I ten aromat! :) Za długo zwlekałam z kupieniem kardamonu i wypróbowaniem go, bo jest po prostu obłędny! Uwielbiam go. Razem z innymi aromatycznymi przyprawami jak ulał pasuje do kawy zbożowej :)
Wykwintne danie polecane szczególnie początkującym wege, dawnym niewolnikom diety kebabowej. Doskonałe z frytkami w formie talarków ziemniaczanych i surówką z kapusty pekińskiej.
Patton: "Kefiru samego z siebie nie da się zrobić. Trza mieć pewien gatunek grzyba, co mleko w kefir przerabia. Kiedyś można było grzyba w mleczarni-sklepie kupić. Teraz chyba się nie da. Trza się więc ratować grzybem z kefiru gotowego."
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
Polecam przepyszny keks, który robiłam już wielokrotnie. Zawsze się udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robię je zwykle na Święta Bożego Narodzenia i czasem na Wielkanoc.
Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest odpowiednia na Sylwestra i wigilijne przyjęcie. Ma bowiem przynosić w nadchodzącym roku pieniądze (a właściwie kasza jaglana). Smakuje świetnie.
W tym przepisie podałam sposób na uproszczony ketchup domowej roboty, przeznaczony do szybkiego spożycia. Zaś to jest przepis na "pełną wersję", która z pewnością da się długo przechowywać.
Ten ketchup nadaje się do wszelakich pizz domowej roboty z przeróżnymi dodatkami, domowych zapiekanek i frytek i innych podobnych dań. Nieźle smakuje jako sos do naleśników nadziewanych pikantną soczewicą, a wegetarianom przyda się do żółtego sera na kanapki ;)