Jeśli będziecie się tak ożywiać, na pewno dożyjecie setki ciesząc się równocześnie lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie jest godne nawet najbardziej uroczystej okazji, a jednocześnie jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
Świerada: "Kwas chlebowy - napój zupełnie zapomniany, a szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przyrządzam go sobie sama często w domu. Wysiłek się opłaca, pychota."
'Jak widzę kwaśnicę to kwiczę' (Golec uOrkiestra).
Tradycyjne danie góralskie, w tej wersji tylko w wigilię, zazwyczaj z niewege dodatkami :-( Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych jarzyn, żadnej włoszczyzny.
Kwasu buraczanego używać do zakwaszania barszczu lub jako napoju z dodatkiem zieleniny, tartego chrzanu, soli i cukru do smaku. Napój taki [...] jest zdrowy, poprawia mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go stosować też w miejsce zupy przy bardziej złożonym drugim daniu.