Przepis na ten sorbet wymyśliłam sama, pewnego deszczowego dnia, kiedy to miałam ogromną ochotę na coś słodkiego (niekoniecznie czekoladę...). Idealnie smakuje solo lub z koktajlem ze świeżych owoców.
Świetna alternatywa dla lodów. Nieźle mrożą. Najlepiej podawać razem z tak samo zrobionymi lodami bananowymi (ew. plus kakao) i ozdobić bakaliami, suszonymi daktylami i chipsami bananowymi. Lepsze od zwykłych.
Znacie pyzy drożdżowe na parze? Tęskniłam za nimi od kiedy zostałam wegetarianką, bo do nich przecież konieczna pieczeń z sosikiem...( chyba, ze ktoś lubi na słodko). Teraz mam sos bez pieczeni - z pyzami rozpływa się w ustach!
Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.
powstal przez przypadek..mi smakuje strasznie..:> nei jest zbyt wymyslne ale tylko to w domku mi zostalo to polaczylam i wyszlo..:) idealne na kanapki..
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
Doskonała baza do wszelkiego rodzaju sosów chrzanowych, musztardowych, pomidorowych, serowych itp. Sos jak dla mnie ma idealną konsystencję i smak, który lubię.
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).