
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pęczek białych szparagów
Przygotowanie:
Kto chce się douczyć nt. wyboru, przechowywania szparagów i obchodzenia się z nimi, niech zajrzy tu: gotowanie szparagów - przepis podstawowy. W tym przepisie od razu przechodzimy do sedna :)
Szparagi przed obieraniem koniecznie należy dokładnie umyć. Obieramy je nie szczypiąc się zanadto, bo inaczej będą gorzkie. Obierki lądują w garnku. Uklepujemy je i zalewamy jak najmniejszą ilością wody - tylko tyle, żeby były przykryte. Chodzi o to, żeby wywar był jak najbardziej esencjonalny. Jeżeli chcemy ugotować również same szparagi, to kładziemy je na wierzchu, na obierkach - te od spodu będą w wodzie, a pozostałe ugotują się na parze. Wywar gotujemy 10-15 min. - tyle, ile szparagi, to wystarczy. Wskazówki i uwagi:Czy będziemy gotować obierki kwadrans czy dłużej, czy odcedzimy bulion od razu czy będzie jeszcze stał i czekał, to nie ma znaczenia. Nic z tych rzeczy nie wpłynie negatywnie na smak i aromat bulionu, a może nawet go wzmocni.
![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() Mia 2013-05-08 13:44:31.979 ![]() patrycccja 2012-02-09 13:03:47.923 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem (wegańska)Chlebowe ruloniki ze szparagami i białym serem (bez ograniczeń) Sałatka z białych szparagów z sosem śmietanowo-koperkowym (lakto-wege) Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty (wegańska) Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska) Zupa pomidorowa na wywarze ziołowym (wegańska) Bulion suchy z pomidorów (wegańska) Warzywny bulion instant (wegańska) Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem (wegańska & RAW) Pomidorówka z niespodzianką (na wywarze z kapusty i marchwi) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Nie spodziewałam się, że z obierek można zrobić bulion. Smakuje świetnie! Posłużył mi jako baza do zupy pomidorowej oraz do beszamelu.
nasse 2013-06-16 16:39:23.836