7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości

Świetny, całoroczny przepis, który pozwala zagospodarować resztki różnych warzyw. Zupa wychodzi pyszna! Nie można tylko przesadzić z ilością dodatkowych warzyw, bo wyjdzie mega gęsta ;)

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 mały por lub 1 cebula (ale por znacznie lepszy)
100 g selera korzeniowego (1/8 dużej bulwy) lub łodyga selera naciowego
1-2 marchewki
ew. 1-2 ziemniaki
listek laurowy
1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
ew. 1-2 ząbki czosnku
0,5-1 litr bulionu warzywnego

20 g makaronu typu małe muszelki, świderki lub inny, mogą być zacierki
ew. 50 g dowolnej fasoli lub ciecierzycy (dla leniuszków może być z puszki)

dodatkowe warzywa wg. uznania, głównie sezonowe:
- brokuł i/lub kalafior pokrojony w różyczki
- młoda cukinia
- posiekana kapusta i/lub brukselka
- fasolka szparagowa świeża lub mrożona [*]
- groszek zielony świeży lub mrożony
- kukurydza mrożona
- pomidory (mogą być z puszki)

sól
pieprz (ziołowy też może być)
gałka muszkatołowa
ew. 2-3 łyżki zielonego pesto lub zioła (bazylia, tymianek lub estragon) lub koperek
+ natka pietruszki lub 3 łyżki startych migdałów do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Włoszczyznę i ew. ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, poddusić/podsmażyć z listkiem laurowym na oleju/oliwie (nie za duży gaz to się nic nie przypali). Pod koniec można dorzucić rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek. Dodać bulion i gotować 15 minut.

Dodać makaron, ugotowaną fasolę (opcjonalnie) i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę lub cząstki. Gotować razem jeszcze 10 minut.

Przyprawić. Przed podaniem posypać natką lub migdałami.

Wskazówki i uwagi:

[*] Świeża fasolka gotuje się dłużej, dlatego dodajemy ją razem z bulionem. Mrożoną dodajemy zgodnie z przepisem.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2002-07-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis inspirowny zupą jarzynową minestrone podaną przez Renę i przepisami z netu
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No właśnie ze względu na dziecko na łatwiznę pójść nie mogę. Kostki itp odpadają (zapomniałam, że w ogóle istnieją). Niestety zabrałam się za robotę zanim przeczytałam Twój wpis i narobilam się jak głupia. Najpierw wywar , potem druga włoszczyzna i osobno dodatki :( Bałam się, że jak nie zrobię najpierw wywaru to wyjdzie woda z warzywami. Wyszło całkiem dobrze, ale klełam samą siebie, że mnie w ogóle podkusiło się tego tykać :D Następnym razem spróbuję połączyć gotowanie wywaru z sukcesywnym dorzucaniem dodatków, choć trochę się boję, że z moimi talentami albo coś rozgotuję, albo czegoś niedogotuję. Do następnego razu jednak daleko, bo przy tym pierwszym wylałam siódme poty i mam chwilowego wstręta do ambitnych przepisów ;) Dziękuję za podpowiedź :)
Kociabanda 2016-08-15 20:38:32.666

Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja 2016-08-08 20:34:03.781

Jako kobieta słabo udomowiona i sierota w kuchni (omleta nie potrafię zrobić nie patrząc w szczegółowy przepis) czytam ten przepis i ogarnąć nie mogę :(
Czy ja dobrze rozumiem, że mam najpierw ugotować z włoszczyzny wywar (np tak jak zaleca moja guru (połowę Twoich przepisów mam w stałym użyciu odkąd urodziło mi się dziecko niespodzianka i zmuszona zostałam do zapoznania się z kuchnią) patrycccja), a następnie z drugiej włoszczyzny gotować zupę? W trzecim i kolejnych garnakach zaś niektóre dodatki do niej??? Do wloszczyzny dokupilam kalafior i fasolkę szparagową. Siedzę, gapię się w przepis i nic z tego nie kumam :( Mam wrażenie, że może mi garów w kuchni zabraknąć na ugotowanie tej zupy ;) Pomocy!
Kociabanda 2016-08-08 12:36:33.273

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Minestrone - zupa jarzynowa z fasolą Jaś i brokułami (wegańska)
Minestrone - zupa a la pizza z grzankami (wegańska)
Zupa jarzynowa (wegańska)
Zupa jarzynowa neapolitańska (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-ryżowa (wegańska)
Minestrone - wegetariańska zupa ze świderkami [Minestra-Zuppa vegetariana con fusilli] (wegańska)
Zupa-krem jarzynowa z ryżem (wegańska)
Zupa-krem jarzynowo-kalafiorowa (wegańska)
Zupa jarzynowa z zielonych ogórków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas