Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ryżem - jeśli nie odparujemy całej wody, robi się fajny sosik, który świetnie smakuje właśnie wymieszany z ziemniakami lub ryżem.
Jak czytałem "Grę o tron" Martina, to tam często rzepę albo rzodkiew jedli. No to chciałem wyprodukować coś w klimacie...
Nie wszyscy lubią zapach takiej rzodkwi - napełnia mieszkanie dość wyrazistym aromatem. Mnie ta potrawa sama w sobie smakuje, ale może bardziej jest dodatkiem do jakiegoś innego pomysłu kulinarnego.
Nauczyłam się przyrządzać tak kurki od znajomych, z którymi byliśmy nad jeziorem. Chodziliśmy do lasu na grzyby, a później się nimi objadaliśmy :)
Duszone kurki można jeść z pieczywem albo podawać jako jarzynkę do obiadu.
Danie jest bardzo dobre i nadaje się na jakieś małe przyjęcia, bo się fajnie prezentuje w bułeczce =) Można dowolnie doprawiać. Ja akurat wybrałam zioła, ale można poeksperymentować =)
Bunia: "Przepis na coś, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapustą i z grzybami z ciastem pizzowym."
Idealne to danie na przystawkę, bowiem pieczenie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Robię je zawsze na początku i podaję gościom, by mogli w spokoju poczekać na resztę potraw, a nie przełykać ślinę w oczekiwaniu, kiedy zapachy grillowanych potraw ich nosów dobiegają.
Dynia i pomidory to super małżeństwo ;) Cebula dodaje do sosu aksamitną konsystencję i słodki akcent, który świetnie uzupełnia pomidory. Najlepsze pod słońcem jest połączenie tego sosu z kaszą gryczaną, ale pasuje też do innych kasz, ziemniaków, pieczonych ziemniaków, makaronu, czegokolwiek :) W Puszce jest też bardzo podobny przepis na sos z tartej dyni i pomidorów.