7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza gryczana z dynią i pomidorami

To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

kasza gryczana lub pół na pół gryczana i jęczmienna (jeśli ktoś za gryczaną średnio przepada) - jedna szklanka
woda - 2 szklanki
sól - płaska łyżeczka
ew. olej lniany

dynia - ćwiartka niedużej, tak ok. 800g (ważyłam ze skórką)
pomidory - 2-3 szt.
1 cebula
ew. 2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny i ew. ziołowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu podstawowego (jakieś 12-15 min.).

W międzyczasie bierzemy się za warzywa. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Może być większa, ale nie za gruba, żeby szybciej i w miarę równomiernie się udusiła. Cebulę siekamy nie za drobno. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię, cebulę i czosnek. Jeśli w pomidorach jest dużo soku, to dodajemy go do dyni. Pichcimy, aż zrobi się miękkawa (ok. 10 min.). Można przykryć na początku, żeby zebrało się trochę wilgoci i żeby dynia się poddusiła. Później odkrywamy, bo nadmiar płynu musi odparować.

Kiedy dynia będzie miękkawa i zacznie się rozpadać, dodajemy pomidory i dusimy jeszcze chwilę razem, minuta-pięć w zależności od tego, jak miękkie chcemy pomidory (rozgotować na pewno się jeszcze nie zdążą). Na koniec doprawiamy do smaku.

Kiedy kasza się ugotuje, można do niej dodać oleju lnianego - świetnie się komponuje! Nakładamy kaszę na talerze, na to dynię z pomidorami i gotowe. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Uwaga! Dynia hokkaido pozwala nam na przygotowanie tego dania w wersji super-expresowej. Po 1-sze nie obieramy jej ze skórki - po przygotowaniu jest równie miękka co miąższ :) Dusimy ją też bez porównania krócej niż inne odmiany, powiedzmy 2 min. zamiast 10, i jeszcze chwilę z pomidorami.

Druga wersja tego przepisu:
Dynię dusimy tylko z cebulą, bez pomidorów. Pomidory kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Nakładamy kaszę, na to dynię, a na gorę świeże, surowe pomidorki :) Można posypać szczypiorkiem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2005-07-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Do wody dodaje pol kostki bulionu z borowikow lub grzybow lesnych I wtedy juz nie trzeba soli.Kasza o aromacie grzybowym pyszna.
Kasze gotuje 15 min.
~Zosia 2015-02-08 02:57:57.577

Pyszna:) ja zmodyfikowałam troszkę i dodałam paprykę
~Ewa 2014-11-13 18:31:00.368


do diety
demo 2013-07-31 20:02:28.819

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)
Kasza gryczana z porem i pomidorami (wegańska)
Kasza gryczana "na winie" - z serkiem i pomidorem (lakto-wege)
Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas