Zupa powstała spontanicznie z miłości do przecierów i soczewicy :) Fajna na zimę albo chłodne jesienne wieczory (chociaż ja ją również latem pałaszuję).
Zestawienie wydaje się może dziwne, ale jest lepsze niż się spodziewałam :D No i zdrowe! Szpinak ma bardzo delikatny smak, więc nie wpływa zasadniczo na smak smoothie. Za to daje piękny zielony kolor - ach.
Wegański, bezglutenowy, surowy budyń z jarmużu, banana i płatków jaglanych, o niesamowitym kolorze i zaskakującym smaku. Genialna energia na śniadanie! Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a zielonej radości co niemiara.
Pierwszy przepis z serii: "zielsko na talerzu - czyli jemy dzikie rośliny i zioła". Właściwie to drugi, bo pierwszym była zupa pokrzywowa z kluseczkami, ale wtedy nie pomyślałam nad wspólną nazwą ;) Jest to dość szybki obiadek, można przygotować go prędzej, zapakować w pudełeczko i zabrać do pracy/szkoły/ na uczelnię :) Danie jak najbardziej "przenośne", dobrze smakuje też na zimno :)
Piękne i pachnące kwiaty bzu kuszą tych, którzy mają je w okolicy. Pachną przecudnie, jest z nich wspaniały syrop na zimę. A co poza tym? Poza tym można je smażyć w gęstym cieście naleśnikowym, jak kwiaty akacji czy liście żywokostu. Są przepyszne :)
Kolejny przepis z serii: "zielsko na talerzu - czyli jemy dzikie rośliny i zioła". Oto przepis na wiosenne danie dla dwojga ;) Pyszne i kolorowe :) Ma barwy włoskiej flagi, choć z tym krajem nie ma nic wspólnego :) Dobry jako drugie danie, bo jako jedyne to jednak nie bardzo sycący ;)
Kolejny zielony wariant - pokrzywa na pizzy :) Dobrze wygląda, dobrze smakuje :) Aby danie było bardziej sycące, dodałam soczewicy. Nieskomplikowane i kolorowe :)