
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() banka, może dodałaś za dużo wody lub za mało kaszy. Mój patent - wieczorem lub rano na dno garnka leje 1-3 łyżki oleju z pestek winogron), sypię kaszę, zalewam wrzątkiem. Kasza wchłania wodę, pęcznieje - krótsze gotowanie. a przy okazji woda już robi się trochę szara. Poza tym zauważyłam kiedyś, że kolor krupniku zależy tez od tego, kiedy się go soli, ale juz nie pamiętam jaka to była zalezność. Eksperymentuj... Dana 2013-12-15 17:39:45.205 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-12-15 16:56:18.959 ![]() Już poprawiłam przepis. Zdecydowanie chodzi o fasolę. Jaś to największa biała fasola. Taka zwykła też może być. patrycccja 2013-12-15 16:16:03.278 Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym (lakto-wege) dzieki za przepisz gdy je zrobiłam były pyszne ~marta 2013-12-15 15:31:45.433 ![]() Zupka oczywiście bardzo dobra, tylko kurczę, nie chce mi wyjść taka mętna jak na tych fotkach, mam bardziej klarowną, taki rosół jakby... Jak to zrobić aby nadać jej odpowiedniej "tekstury"? banka 2013-12-15 15:22:15.339 ![]() Chwała szanownemu dziadkowi Jurkowi!!! Przepis zaintrygował mnie, brzmi ciekawie! Trzeba go wypróbować :) Dana 2013-12-15 15:06:57.522 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wspaniale, że ktoś dodał zdjęcie! Dzięki temu znalazłam przepis na puszce! To mój szczęśliwy dzień! Rena, chwała Ci za to, jesteś kochana... Zauważyłam, że wiele lat temu poświęciłaś mnóstwo czasu i pracy i zamieściłaś ogromną ilość wspaniałych przepisów, które bardzo chciałabym wypróbować i mam nadzieję, że w końcu mi się to uda :) Dana 2013-12-15 14:54:22.693 Fasolka po bretońsku (bezglutenowa) (wegańska) Fasola w końcu czy groch? To dwie różne rośliny. Czy jest groch "jasiek"? Całkiem się tu pogubiłem. ~jasiu 2013-12-15 14:53:05.758 ![]() Nuit4, a bezglutenowe robisz z jakiej mąki?? Chętnie bym spróbowała, o ile to nie jakiś drogi, kupny mix z dodatkiem gum i innych takich :) patrycccja 2013-12-15 14:20:27.717 ![]() X, banan nie, bo za miękki i ciemnieje. Ale suszone owoce - pewnie! Zwł. że z suszonych śliwek, moreli, daktyli itp. można robić dżem ;) puszka.pl/przepis/2561-pseudo_powidla.html puszka.pl/przepis/3856-pseudo_dzem_z_suszonych_owocow.html patrycccja 2013-12-15 13:53:16.679 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuit4 2013-12-15 13:20:25.655 Pierniczki wegańskie (wegańska) W piątek zrobiłam pierwsze w życiu pierniku, korzystając z tego przepisu. Wyszły super. Ciasto się kleiło i bez problemu można było wycinać pierniczki. jutka 2013-12-15 12:17:52.06 ![]() Hm, Lola, ciekawy pomysł... Z takimi sklepowymi, bez kawałków owoców lub zmiksowanymi na gładko, może to by miało sens... Trzeba by je na pewno dosłodzić bo słód i powidła to jednak duża różnica w słodkości. Dobrze byłoby też najpierw sprawdzić te powidła na małej ilości, żeby się upewnić, że nie będzie problemu z rozwałkowywaniem ani wycinaniem pierniczków. patrycccja 2013-12-15 11:45:40.192 Placki ziemniaczane z selerem na ostro (wegańska) Cebulę do startych ziemniaków lepiej drobniutko pokroić.Tarcie cebuli powoduje jej gorzknięcie. ~fangro 2013-12-15 11:16:16.532 ![]() Lordzie Zawiasie, spróbuj trochę dedukcji... jeśli autor nie podał dokładnej ilości, to prawdopodobnie miał na myśli najczęściej występujące (w jego mniemaniu) opakowania. Makaron się sprzedaje w paczkach po 400 g (a w każdym razie tak na 4 osoby należałoby wziąć, ale nie mam pojęcia, czy canelloni nie sprzedaje się np. po 200 albo 500 g w opakowaniu, to już musisz sprawdzić). Mrożony szpinak obecnie bywa po 350-400 g na opakowanie, ale w 2008 mogło chodzić o 400 g op., a w każdym razie ja dopiero od 2 lat dostrzegam szpinak w mniejszych op. i tej samej cenie... No i równie dobrze mogło chodzić o świeży szpinak, autor nie sprecyzował. Ile waży paczka świeżego, nie wiem, ale te chyba wyglądają od lat tak samo i mają może ze 200 g. Z mozarellą i śmietaną w ogóle nie kombinuję, dedukuj sam. Za mało się na tym znam. Strzelam jedynie, że może chodzić o op. 150 i 200 g. Serki topione też są dla mnie tajemnicą, wydaje mi się jedynie, że nie ma op. większych niż 100 g, ale podkreślam, że to tylko moje przypuszczenia. Koncentrat chciałam podpowiedzieć ten w słoiczkach ok. 200 g, bo w takich jest tego w sklepach najwięcej, ale widzę, że autor tym razem podał, ile trzeba, choć dopiero ukryte w przepisie... Przyprawy dajesz wedle uznania, masła zgaduję, że powinieneś dać łyżkę, a mąki tak ze dwie na każdy sos. Luna7 2013-12-15 10:03:59.862 ![]() Przepis na ciasto jest świetny! Robię je po raz kolejny (z soczewicą!) - zawsze wychodzą super. :) Właśnie wyjęłam z piekarnika, przedświąteczna próba. Polecam. :) barianna 2013-12-15 00:49:02.248 Wegański piernik (wegańska) a może zamiast dżemu pokrojone suszone owoce albo banan? próbował ktoś? ~x 2013-12-15 00:21:41.764 Szpinakowe canelloni w dwóch sosach (lakto-wege) Wszystko pięknie ładnie ale jakieś proporcje by mogły by zostać podane, nie każdy jest Magdą Gessler i kuchnie ma w małym palcu :p Pzdr. ~Lord Zawias 2013-12-14 20:05:44.396 Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska) a czy zamiast słodu można dać np. powideł śliwkowych? :) ~lola 2013-12-14 19:22:05.039 ![]() Z tego co wiem, natka jest dostępna przez cały rok, a w każdym razie ja nie miałam z nią nigdy problemów ;) Jak nie ma na rynku, to w zieleniaku, zawsze gdzieś widzę :) Dlatego uznałam, że to całoroczny przepis ;) Musi znaleźć się w książce :D Luna7 2013-12-14 18:19:15.27 ![]() @Luna7, ale się cieszę! :D Z tą książką to super pomysł! :) Zastanawiałam się, czy przepis nie jest zbyt sezonowy, bo w końcu dorodne pęczki pietruszki dostępne są tylko w pewnym okresie, ale z drugiej strony zieleninę można dostać cały rok albo wyhodować w doniczce... Więc w sumie przepis nadaje się do książki! Dzięki :) @Ireth, mam nadzieję, że następnym razem jednak wam zasmakuje :) Sama, robiąc niby zgodnie z proporcjami, też otrzymuje pesto o różnym smaku - zależnie od tego, czy mocniej "uklepię" zieleninę, jak uprażę pestki i orzeszki... No nie zawsze wychodzi tak samo i nie zawsze równie pysznie. Choć ja już się tak uzależniłam od tego pesto, że zawsze mi smakuje :) patrycccja 2013-12-14 17:24:10.996 ![]() Heh, jeszcze trochę i założymy stowarzyszenie wielbicieli brukselki ;D patrycccja 2013-12-14 17:20:48.8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zrobiłam ją z dodatkami zaproponowanymi przez Patrycccję (syrop klonowy i cytryna) i zamiast orzechów laskowych dałam włoskie (tylko takie miałam)i wyszło mega pysznie! Olexy 2013-12-14 14:28:34.127 Czekoladowe muffiny z waniliowym kremem (wegańska) Wyszly na prawde nieslodkie. Super pasuja do kremu, lecz jak ktos chc zrobic same babeczki polecam mocniej poslodzic. Ja robilam krem czekoladowy i tez bylo pyszne ale jak bede miec mleko smakowe chetnie jeszcze raz wyprobuje przepis. MMM 2013-12-14 11:02:49.053 ![]() Haha, nie ma za co :) Fotogeniczne te naleśniki :) patrycccja 2013-12-14 10:10:35.811 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |