7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Wow, Mniumniu, co za robota! Naprawdę nieźle :) A ja uwielbiam kokosowy aromat, śmietankowego jakoś nie polubiłam, sztucznych przeważnie nie używam, więc pewnie nic z tym bym nie zrobiła, a może podkreśliłabym wanilią... mmm... pomarańcza, kokos i wanilia, pycha ;) Każdy ma swoje smaki ;) Luna7 2013-12-11 23:22:18.709 Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska) Robiłem już kilka razy.Selera nie rozgotowuję,zostawiam go na pół twardego a jeśli wyjdzie z niego woda,to następnie dodaję bułki tartej. Sól,pieprze ziołowy zalecam zamiast czarnego.Pestki dyni można zblendować razem z selerem i jest okey. Prosty przepis a jaki smak :) Pan Ładny 2013-12-11 21:16:28.039 Soczewica duszona z ziemniakami (wegańska) Tak jak wynika z przepisu, gdy cebula i czosnek są rumiane, należy dodać surowe warzywa i chwilę je podsmażyć. Po co? Są witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E i K) i dzięki temu są przyswajalne dla organizmu. W przypadku marchewki chodzi przede wszystkim o witaminę A, ale zawiera ona także witaminy E i K rozpuszczalne w tłuszczach. Ziemniaki są również bogate w witaminy A i K. Teoretycznie wystarczy niewielka ilość tłuszczu w całym posiłku, aby organizm przyswoił witaminy, ale ile smaku wydobywa z warzyw uprzednie ich obsmażenie.. ;) A potem, jak mówi przepis, zalewamy te podsmażone warzywka bulionem i w ciągu tych 25 minut gotowania na wolnym ogniu spokojnie sobie powinny zmięknąć razem z soczewicą. ryfka 2013-12-11 20:29:45.696 Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej (wegańska) A i co to znaczy, że na patelni wytworzy się cienka powłoka? Mi się nic takiego nie wytworzyło. Ile czasu powinnam to gotować? lagatta 2013-12-11 18:09:42.712 Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej (wegańska) Podwoiłam porcję, bo pomyślałam, że co to są 4 kotlety, szkoda czasu i brudzenia naczyń. Tylko, że nie zauważyłam, że w przepisie chodzi o UGOTOWANĄ soczewicę i kaszę jęczmienną. Przez to wyszło mi kotletów jak dla wojska :D Ludzie proszę podawajcie proporcje nieugotowanych składników! lagatta 2013-12-11 18:06:30.723 Aromatyczna zupa szpinakowa z kawałkami kotletów sojowych (wegańska) Zupa dobra dla mnie, dla mojej rodziny nie bardzo. Do takich smaków trzeba się przyzwyczaić i je poznać. marcinS 2013-12-11 18:04:27.592 Soczewica duszona z ziemniakami (wegańska) Ja też nie rozumiem. Mam smażyć surowe ziemniaki? elvis 2013-12-11 17:59:03.662 Ciasto "zeberka" (wegańska) Nie łapie tego! Specjalnie kupiłam ocet jabłkowy, żeby tym razem pięknie wyrosło, a tu wyszedł mi zakalec ;( O co chodzi? Czy ktoś się może domyśla? lagatta 2013-12-11 17:58:55.319 Arabska zupa z soczewicy i pomidorów (wegańska) Zupka super :) dodalam tylko na koniec troszke mleka kokosowego by smak byl bardziej kremowy :) rewelacja :) ~Ewa 2013-12-11 17:04:51.612 Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) Ha, Katariinaa , dziś miałam ten sam pomysł! A nawet poszłam dalej - mam zamiar dodać arabską mieszankę z kuminem, ras-el-hanout :) puszka.pl/przepis/5300-ras-el-hanout_czyli_arabska_mieszanka_przypraw.html patrycccja 2013-12-11 15:23:33.635 Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków (wegańska) Łatwo się lepią, nie rozpadają się, smaczne, ale bez rewelacji. ryfka 2013-12-11 13:53:17.717 Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu) (wegańska) Cieszę się, że smakuje :) Ja też bardzo lubię takie czerwone sosy, robię je dosyć regularnie na bazie różnych składników. To jeden z tych smacznych sposobów na zużycie resztek ;) ryfka 2013-12-11 12:15:57.182 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) dzięki, już zapytałam, mają na dniach otworzyć sprzedaż na allegro. tylko trochę wysoka cena, muszę przekalkulować czy mi się to opłaca ;) majczi 2013-12-11 11:44:48.177 Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) Ja bym dodała w sumie hmm...kminu? ^^ albo kolendrę świeżą! :) ~katariinaa 2013-12-11 11:22:05.024 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) Kupiłam je na targach naturafood w Łodzi, były w październiku. Zdaje się, że dopiero zaczynają dystrybucję. Podam Ci maila, którego od nich dostałam: info@chufamix.pl - może się uda. Powodzenia! ~ania 2013-12-11 11:17:23.035 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) Aniu, gdzie kupiłaś to urządzenie? szukam na necie i nie ma :( majczi 2013-12-10 16:50:50.405 Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege) pyszne! co prawda zmodyfikowałam przepis, dodając jeszcze ugotowaną soczewicę brązową, prażony słonecznik i pestki dyni, a pomidory (krojone z puszki) wrzuciłam na chwilę do podduszonej cebulki. użyłam sera camembert (bez podpuszczki zwierzęcej!, bo zaraz się posypią komentarze znawców od wszystkiego), wydaje mi się że lazur mógłby być za mocny do tego dania. przyprawiłam to wszystko tymiankiem i mielonym pieprzem. jeśli chodzi o proporcje to na 1 osobę: 1/3-1/2 szklanki kaszy nieugotowanej, 2 pomidory, 1/2 camemberta. majczi 2013-12-10 16:29:59.342 Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Luna7 aromat śmietankowy używany powszechnie w budyniach nie jest aromatem naturalnym, a aromatem identycznym z naturalnym, czyli chemicznym. Chcąc rozwiać Twoje wątpliwości napisałam do kilku najpopularniejszych producentów budyniów śmietankowych i dzisiaj dostałam odpowiedź, że budyń śmietankowy jest odpowiedni dla wegan i wegetarian oraz nie zawiera naturalnych aromatów. Podejrzewam, że samo także w przypadku budyniów o innych smakach, aromaty sztuczne. Oczywiście można zastąpić sobie proszek budyniowy mąką ziemniaczaną, ja użyłam takiego budyniu aby uzyskać delikatny aromat śmietankowy i nieco zbić aromat mleczka kokosowego. mniumniu 2013-12-10 15:27:28.231 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) Ja kupiłam niedawno urządzenie do robienia mleka migdałowego i sojowego (i innych) - jest super, bo robi się bardzo krótko i nie trzeba wyciskać przez ścierkę, a poza tym jest tanie. Nazywa się Chufamix i chyba od niedawna jest w Polsce. Co do samego mleka migdałowego, to ja słodzę miodem, albo jak mimikra87, syropem z agawy. ~ania 2013-12-10 15:24:58.636 Prosta pasta z czerwonej fasoli (wegańska) W porządku pasta. Z samym oregano byłby średnie, ale czosnek fajnie łączy całość. Z ogórkami kiszonymi MEGA! :) patrycccja 2013-12-10 10:35:40.058 Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege) Z lazurem wyszlo pycha ja podsmazylam do tego cebulke,czosnek i pomidory i wszystko razem wymieszalam,kasza gryczana z serem plesniowy nadaje naprawdę ciekawy i orginalny smak.Jedna uwaga do przepisu,warto dodac proporcje choc przyblizone. Justaaa 2013-12-10 00:31:01.425 Zupa flamandzka (ziemniaczana z rzepą, kalarepką lub czarną rzodkwią) (wegańska) nie wiedziałam co zrobić z czarną rzepą, więc zrobiłam zupę. Dobra prosta potrawa na zimę. Ja dodałam liść laurowy, pieprz i świeży imbir. aberracja 2013-12-09 17:42:01.672 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Myślałam, że jestem odkrywcza i zrobiłam kiedyś pastę z groszku + sól, pieprz, sok z cytryny. Na wierzch - duuuużo kiełków i plasterki białej rzodkwi. Przypadkiem znalazłam ten przepis tutaj... Chyba już nic nie będę wymyślać, bo wszystko znajduję na puszce :) Dana 2013-12-09 17:28:59.92 Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu) (wegańska) uzależniłam się od tego sosu. wypróbowałam różne warianty, najlepiej (dla mnie) komponuje się z kaszą gryczaną. też dodaję oliwki...dużo oliwek :) emme 2013-12-09 12:25:07.949 Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Malka, o tym wiem i pisałam w pierwszym komentarzu, że można budyń z mąki ziemniaczanej zrobić. Zastanawia mnie po prostu ten wegański śmietankowy budyń z torebki i tyle. Chyba przy najbliższej okazji sobie takowy na żywo w sklepie obejrzę. Przeważnie te półki omijam z daleka, bo budynie, kiśle i galaretki jak już, to robię sama, a nie z papierka. Luna7 2013-12-08 21:30:09.507 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |