
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Mniam! Jak nadzienie z makowca :) Przy czym dosłodziłam całość kilkoma daktylami - bez nich było właściwie w ogóle nie słodkie. Z orzechów dałam słonecznika ;) z małym dodatkiem włoskich. Z ilością wody robiłam szacher macher i wyszedł mi gęstawy deserek. Następnym razem spróbuję zgodnie z proporcjami ten niby jogurt :) patrycccja 2013-12-12 10:00:26.477 ![]() Dokładnie :D zresztą to chyba nie jest nawet fizycznie możliwe :D martina 2013-12-12 00:46:22.197 ![]() Świetne zdjęcia tej przepysznej potrawy! :) Luna7 2013-12-11 23:29:35.736 ![]() Potwierdzam, rozgotować i zmiksować :) Rety, w życiu nie spotkałam się z tym, żeby komuś się chciało obierać daktyle :D Przecież one mają taką cieniutką i kruchą skórkę... przynajmniej te moje ;) Luna7 2013-12-11 23:24:13.145 ![]() Wow, Mniumniu, co za robota! Naprawdę nieźle :) A ja uwielbiam kokosowy aromat, śmietankowego jakoś nie polubiłam, sztucznych przeważnie nie używam, więc pewnie nic z tym bym nie zrobiła, a może podkreśliłabym wanilią... mmm... pomarańcza, kokos i wanilia, pycha ;) Każdy ma swoje smaki ;) Luna7 2013-12-11 23:22:18.709 Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska) Robiłem już kilka razy.Selera nie rozgotowuję,zostawiam go na pół twardego a jeśli wyjdzie z niego woda,to następnie dodaję bułki tartej. Sól,pieprze ziołowy zalecam zamiast czarnego.Pestki dyni można zblendować razem z selerem i jest okey. Prosty przepis a jaki smak :) Pan Ładny 2013-12-11 21:16:28.039 ![]() Tak jak wynika z przepisu, gdy cebula i czosnek są rumiane, należy dodać surowe warzywa i chwilę je podsmażyć. Po co? Są witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E i K) i dzięki temu są przyswajalne dla organizmu. W przypadku marchewki chodzi przede wszystkim o witaminę A, ale zawiera ona także witaminy E i K rozpuszczalne w tłuszczach. Ziemniaki są również bogate w witaminy A i K. Teoretycznie wystarczy niewielka ilość tłuszczu w całym posiłku, aby organizm przyswoił witaminy, ale ile smaku wydobywa z warzyw uprzednie ich obsmażenie.. ;) A potem, jak mówi przepis, zalewamy te podsmażone warzywka bulionem i w ciągu tych 25 minut gotowania na wolnym ogniu spokojnie sobie powinny zmięknąć razem z soczewicą. ryfka 2013-12-11 20:29:45.696 ![]() A i co to znaczy, że na patelni wytworzy się cienka powłoka? Mi się nic takiego nie wytworzyło. Ile czasu powinnam to gotować? lagatta 2013-12-11 18:09:42.712 ![]() Podwoiłam porcję, bo pomyślałam, że co to są 4 kotlety, szkoda czasu i brudzenia naczyń. Tylko, że nie zauważyłam, że w przepisie chodzi o UGOTOWANĄ soczewicę i kaszę jęczmienną. Przez to wyszło mi kotletów jak dla wojska :D Ludzie proszę podawajcie proporcje nieugotowanych składników! lagatta 2013-12-11 18:06:30.723 Aromatyczna zupa szpinakowa z kawałkami kotletów sojowych (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() marcinS 2013-12-11 18:04:27.592 ![]() Ja też nie rozumiem. Mam smażyć surowe ziemniaki? elvis 2013-12-11 17:59:03.662 ![]() Nie łapie tego! Specjalnie kupiłam ocet jabłkowy, żeby tym razem pięknie wyrosło, a tu wyszedł mi zakalec ;( O co chodzi? Czy ktoś się może domyśla? lagatta 2013-12-11 17:58:55.319 Arabska zupa z soczewicy i pomidorów (wegańska) Zupka super :) dodalam tylko na koniec troszke mleka kokosowego by smak byl bardziej kremowy :) rewelacja :) ~Ewa 2013-12-11 17:04:51.612 ![]() Ha, Katariinaa , dziś miałam ten sam pomysł! A nawet poszłam dalej - mam zamiar dodać arabską mieszankę z kuminem, ras-el-hanout :) puszka.pl/przepis/5300-ras-el-hanout_czyli_arabska_mieszanka_przypraw.html patrycccja 2013-12-11 15:23:33.635 ![]() Łatwo się lepią, nie rozpadają się, smaczne, ale bez rewelacji. ryfka 2013-12-11 13:53:17.717 ![]() Cieszę się, że smakuje :) Ja też bardzo lubię takie czerwone sosy, robię je dosyć regularnie na bazie różnych składników. To jeden z tych smacznych sposobów na zużycie resztek ;) ryfka 2013-12-11 12:15:57.182 ![]() dzięki, już zapytałam, mają na dniach otworzyć sprzedaż na allegro. tylko trochę wysoka cena, muszę przekalkulować czy mi się to opłaca ;) majczi 2013-12-11 11:44:48.177 Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) Ja bym dodała w sumie hmm...kminu? ^^ albo kolendrę świeżą! :) ~katariinaa 2013-12-11 11:22:05.024 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) Kupiłam je na targach naturafood w Łodzi, były w październiku. Zdaje się, że dopiero zaczynają dystrybucję. Podam Ci maila, którego od nich dostałam: info@chufamix.pl - może się uda. Powodzenia! ~ania 2013-12-11 11:17:23.035 ![]() Aniu, gdzie kupiłaś to urządzenie? szukam na necie i nie ma :( majczi 2013-12-10 16:50:50.405 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-12-10 16:29:59.342 Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Luna7 aromat śmietankowy używany powszechnie w budyniach nie jest aromatem naturalnym, a aromatem identycznym z naturalnym, czyli chemicznym. Chcąc rozwiać Twoje wątpliwości napisałam do kilku najpopularniejszych producentów budyniów śmietankowych i dzisiaj dostałam odpowiedź, że budyń śmietankowy jest odpowiedni dla wegan i wegetarian oraz nie zawiera naturalnych aromatów. Podejrzewam, że samo także w przypadku budyniów o innych smakach, aromaty sztuczne. Oczywiście można zastąpić sobie proszek budyniowy mąką ziemniaczaną, ja użyłam takiego budyniu aby uzyskać delikatny aromat śmietankowy i nieco zbić aromat mleczka kokosowego. mniumniu 2013-12-10 15:27:28.231 Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW) Ja kupiłam niedawno urządzenie do robienia mleka migdałowego i sojowego (i innych) - jest super, bo robi się bardzo krótko i nie trzeba wyciskać przez ścierkę, a poza tym jest tanie. Nazywa się Chufamix i chyba od niedawna jest w Polsce. Co do samego mleka migdałowego, to ja słodzę miodem, albo jak mimikra87, syropem z agawy. ~ania 2013-12-10 15:24:58.636 ![]() W porządku pasta. Z samym oregano byłby średnie, ale czosnek fajnie łączy całość. Z ogórkami kiszonymi MEGA! :) patrycccja 2013-12-10 10:35:40.058 ![]() Z lazurem wyszlo pycha ja podsmazylam do tego cebulke,czosnek i pomidory i wszystko razem wymieszalam,kasza gryczana z serem plesniowy nadaje naprawdę ciekawy i orginalny smak.Jedna uwaga do przepisu,warto dodac proporcje choc przyblizone. Justaaa 2013-12-10 00:31:01.425 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |