7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135    


"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
O, mam akurat czerwoną kapustę! Też sobie zrobię :) Tylko ja wypracowałam inną wersję, bardziej wyrazistą w smaku, gdzie smaki słodki, słony i kwaśny są wyraźne i super się uzupełniają. No i taka wersja to już na pewno nie jest żaden bigos! ;)
puszka.pl/przepis/5975-czerwona_kapusta_trzy_smaki_duszona_z_suszonymi_owocami.html
patrycccja 2013-10-30 14:24:08.921

Curry z dynią i jabłkiem (wegańska)
Hm, faktycznie lepiej byłoby najpierw przesmażyć ziemniaki pokrojone w dość małą (a przede wszystkim cienką) kostkę, a jak już się trochę podrumienią, to dopiero dodać cebulę i resztę. Jak w kuchni indyjskiej.
patrycccja 2013-10-30 14:19:29.726

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Solshine, taka cebula jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, a czarne kawałki nie "zanieczyszczają" wbrew pozorom zupy. Później i tak jej nie jesz tylko wyrzucasz ;) Jeśli jednak czujesz wewnętrzny opór to nie ma sprawy - możesz pokroić cebulę na dość grube plastry i uprażyć ją na suchej patelni aż do zrumienienia albo nawet wrzucić ją do zupy bez dodatkowej obróbki.
patrycccja 2013-10-30 14:06:15.407

Wegańskie ciasto dyniowe (wegańska)
Wyżeł, mąka pszenna - biała, razowa lub mix. Podobno z białego mixu bezglutenowego z użyciem mąki kukurydzianej, ryżowej, owsianej i gryczanej też wychodzi :) Wg. proporcji jak tutaj: puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html
AggaDuu - nie wiem, jakiej użyła autorka przepisu, ale ja postawiłabym na jakieś mniej wodniste odmiany. Czyli raczej NIE melonowa tylko piżmowa lub Hokkaido ew. z domieszką melonowej. Albo dynia "Haloween" - nie wiem jak się nazywa ta odmiana, ale często się z niej robi lampiony na Haloween. W tym roku jest bardzo popularna, do dostania prawie wszędzie - mocno pomarańczowa, nieco ciemniejszy odcień, bardzo regularna w kształcie, nawet taka nieco wyższa niż inne odmiany, z bardzo płytkimi rowkami, prawie idealnie gładka.
patrycccja 2013-10-30 14:01:58.966

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Czemu służy takie osmalenie cebuli? Te czarne bąble wyglądają nieapetycznie, i jakoś mi się nie uśmiecha, że ta zwęglona - bo to nic innego, niż zwęglenie zewnętrznej warstwy - część wyląduje potem w zupie.
Solshine 2013-10-30 13:07:59.145

Dyńkowe burgery (wegańska)
o dzięki :-)
marisaxyz 2013-10-30 12:11:31.099

Sałatka z brokułów z papryką, pomidorami i fetą (lakto-ovo-wege)
Zrobiłam bez sera feta (ja nie jadam nabiału) natomiast przygotowałam dwa rodzaje sosu - co widać na zdjęciach - jeden ze śmietany prawdziwej, drugi ze śmietany z pestek słonecznika, oba z duzym dodatkiem czosnku. Rodzina zjadła ale szału nie było. Sos ratował danie. Pewnie z serem byłoby dla nich smaczniejsze ale wtedy ja bym nic nie zjadła..... :)
Mihrimah 2013-10-30 11:41:48.601

Wegańskie ciasto dyniowe (wegańska)
jakiej mąki użyć do ciasta?
~wyżeł 2013-10-30 11:07:21.025

Jabłka z patelni (wegańska)
Ciekawa wariacja :) ale to musi być pewnie taka maleńka, maleńka odrobinka, aby nie zdominowały jabłek, tylko podkreśliły ich aromat :) ja robię z majerankiem lub z miętą, zależy, co mam pod ręką ;)
Luna7 2013-10-29 21:58:10.968

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Potwierdzam ;) właściwie nie próbowałam go z innym chlebem, jak razowym na zakwasie... na takim chlebie z pomidorem, cebulką i odrobiną pieprzu jest przepyszne! :)
Jak dotąd jednak robiłam bez bulionu i soku z cytryny, sam słonecznik, natkę, oliwę, czosnek i sól daję i jest przepyszne :)
A z większą ilością oliwy lub z dodatkiem wody świetnie się sprawdza jako sos do surówek czy inny winegret :) Zwłaszcza pomidorowych :)
Luna7 2013-10-29 21:55:34.115

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
średnie. to były po prostu kluski pływające w mleku, mleko w ogóle się od nich nie zagęściło, a na to liczyłam, myślałam że uzyskam gęstą mleczną zupę, jak z ciasta lanego, no ale niestety. w dodatku same kluski są bardzo hmm "cierpkie" w smaku, myślę że to przez mąkę razową (a dodałam orkiszową, która jest jeszcze delikatniejsza). no niestety, w takiej formie tego nie powtórzę, może ugotowane w wodzie i polane jakimś sosem/jogurtem byłyby dobre, bo na mleku to dość kiepska opcja jak dla mnie.
majczi 2013-10-29 20:24:46.862

Smażone zielone pomidory (wegańska)
pyszne, ale odrobinę zbyt tłuste jak na mój gust. Jadłam jako samodzielne danie, ale myślę, że jako dodatek do czegoś niesmażonego musi być rewelacyjne.
hauadaj 2013-10-29 20:07:17.972

Jabłka z patelni (wegańska)
przepyszne! ja dodałam jeszcze odrobiny ziół prowansalskich:)
~ola.la 2013-10-29 19:59:29.948

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
albo coś spieprzyłam, albo po prostu nie lubię dyni i zup-kremów, bo mi nie podeszła.
hauadaj 2013-10-29 18:20:06.68

Malezyjski sos z orzechów (wegańska)
Mi ten sos smakuje z gotowanymi brokułami. Ale polecam do szaszlykow z tofu!
OlaKuczara 2013-10-29 18:09:24.904

Dynia curry (wegańska)
Ciągle szukam właściwego podejścia do dyni, ponieważ jak dotąd wychodziły mi jakieś mdłe breje. A ponieważ uwielbiam curry, zdecydowałam się na ten przepis. Wyszło bardzo smacznie, aczkolwiek dodałabym jeszcze jakiejś marchewki lub papryki - brakuje mi tu czegoś chrupiącego, co kontrowałoby miękką dynię.
Muzo Natchniuzo 2013-10-29 16:25:26.288

Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem (wegańska)
Dziękuje martina, to coś dla mnie! Ostatnio zajadałam się chlebem bezglutenowym z musztardą, na to kiełki. I tak zastanawiałam się, jak to jeszcze urozmaicić. Już się cieszę na te smaki...
Dana 2013-10-29 14:40:21.916

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
Kocham wszystkie kluseczki, więc muszę spróbować. Dziękuję nasse :)
Dana 2013-10-29 14:24:55.888

Kukurydza gotowana w kolbach (wegańska)
Dwie kolby kukurydzy opłukałam, ułożyłam na talerzu i przykryłam drugim talerzem - 7 minut na 100% mocy. kukurydza polana odrobiną oliwy i lekko osolona. Znakomita. Polecam.
Dana 2013-10-29 14:22:49.225

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Znakomite pesto, również do pieczywa ciemnego.
Dana 2013-10-29 14:12:45.177

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Ja zawsze kroję dynię na kawałki, wykładam na blachę i piekę do miękkości. Potem obieram skórę (łatwo odchodzi od miękkiego miąższu) i blenduję na gładko.
nasse 2013-10-28 20:05:42.71

"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
Mój pierwszy wegański murzynek, więc nie mam porównania, lecz jest przepyszny :) Malutkie dziureczki, bardzo mięciutki. Dodałam rodzynek, które wypłynęły na wierzch, gdy murzynek pękł wzdłuż w keksówce, i trochę się zwęgliły. Może następnym razem wysypię je po prostu na dno przed wlaniem ciasta ;)
Solshine 2013-10-28 17:52:21.211

Wegański piernik (wegańska)
Czy mogę prosić o uściślenie ilości przyprawy do piernika? Mam duże, ekonomiczne opakowanie. W wielu przepisach na pierniki widzę ilości od 1 do nawet 5 łyżek przyprawy.
Solshine 2013-10-28 15:57:09.925

Czekoladowe muffiny (wegańska)
Po co dodawać ocet do ciasta? Kwas octowy wchodzi w reakcję z wodorowęglanem sodu (proszkiem do pieczenia) i uwalnia dwutlenek węgla. Reakcja, która powinna zachodzić podczas pieczenia - żeby ciasto było pulchne, im więcej dwutlenku, tym więcej pęcherzyków - zachodzi w misce. Czy jest w tym może jakiś inny sens?
~Wioletta 2013-10-28 15:13:02.117

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Mike, autor przepisu z bloga, odpisał w komentarzu komuś, że z pieczonej. puree jest zawsze z gotowanej lub pieczonej dynii, z surowej nie da rady :). fajny przepis, chyba wypróbuję, szczególnie że kończą mi się pomysły na dynię, a to dopiero początek sezonu!
majczi 2013-10-28 15:02:38.712

   125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas