
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() O, mam akurat czerwoną kapustę! Też sobie zrobię :) Tylko ja wypracowałam inną wersję, bardziej wyrazistą w smaku, gdzie smaki słodki, słony i kwaśny są wyraźne i super się uzupełniają. No i taka wersja to już na pewno nie jest żaden bigos! ;) puszka.pl/przepis/5975-czerwona_kapusta_trzy_smaki_duszona_z_suszonymi_owocami.html patrycccja 2013-10-30 14:24:08.921 ![]() Hm, faktycznie lepiej byłoby najpierw przesmażyć ziemniaki pokrojone w dość małą (a przede wszystkim cienką) kostkę, a jak już się trochę podrumienią, to dopiero dodać cebulę i resztę. Jak w kuchni indyjskiej. patrycccja 2013-10-30 14:19:29.726 ![]() Solshine, taka cebula jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, a czarne kawałki nie "zanieczyszczają" wbrew pozorom zupy. Później i tak jej nie jesz tylko wyrzucasz ;) Jeśli jednak czujesz wewnętrzny opór to nie ma sprawy - możesz pokroić cebulę na dość grube plastry i uprażyć ją na suchej patelni aż do zrumienienia albo nawet wrzucić ją do zupy bez dodatkowej obróbki. patrycccja 2013-10-30 14:06:15.407 ![]() Wyżeł, mąka pszenna - biała, razowa lub mix. Podobno z białego mixu bezglutenowego z użyciem mąki kukurydzianej, ryżowej, owsianej i gryczanej też wychodzi :) Wg. proporcji jak tutaj: puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html AggaDuu - nie wiem, jakiej użyła autorka przepisu, ale ja postawiłabym na jakieś mniej wodniste odmiany. Czyli raczej NIE melonowa tylko piżmowa lub Hokkaido ew. z domieszką melonowej. Albo dynia "Haloween" - nie wiem jak się nazywa ta odmiana, ale często się z niej robi lampiony na Haloween. W tym roku jest bardzo popularna, do dostania prawie wszędzie - mocno pomarańczowa, nieco ciemniejszy odcień, bardzo regularna w kształcie, nawet taka nieco wyższa niż inne odmiany, z bardzo płytkimi rowkami, prawie idealnie gładka. patrycccja 2013-10-30 14:01:58.966 ![]() Czemu służy takie osmalenie cebuli? Te czarne bąble wyglądają nieapetycznie, i jakoś mi się nie uśmiecha, że ta zwęglona - bo to nic innego, niż zwęglenie zewnętrznej warstwy - część wyląduje potem w zupie. Solshine 2013-10-30 13:07:59.145 Dyńkowe burgery (wegańska) o dzięki :-) marisaxyz 2013-10-30 12:11:31.099 ![]() Zrobiłam bez sera feta (ja nie jadam nabiału) natomiast przygotowałam dwa rodzaje sosu - co widać na zdjęciach - jeden ze śmietany prawdziwej, drugi ze śmietany z pestek słonecznika, oba z duzym dodatkiem czosnku. Rodzina zjadła ale szału nie było. Sos ratował danie. Pewnie z serem byłoby dla nich smaczniejsze ale wtedy ja bym nic nie zjadła..... :) Mihrimah 2013-10-30 11:41:48.601 Wegańskie ciasto dyniowe (wegańska) jakiej mąki użyć do ciasta? ~wyżeł 2013-10-30 11:07:21.025 ![]() Ciekawa wariacja :) ale to musi być pewnie taka maleńka, maleńka odrobinka, aby nie zdominowały jabłek, tylko podkreśliły ich aromat :) ja robię z majerankiem lub z miętą, zależy, co mam pod ręką ;) Luna7 2013-10-29 21:58:10.968 ![]() Potwierdzam ;) właściwie nie próbowałam go z innym chlebem, jak razowym na zakwasie... na takim chlebie z pomidorem, cebulką i odrobiną pieprzu jest przepyszne! :) Jak dotąd jednak robiłam bez bulionu i soku z cytryny, sam słonecznik, natkę, oliwę, czosnek i sól daję i jest przepyszne :) A z większą ilością oliwy lub z dodatkiem wody świetnie się sprawdza jako sos do surówek czy inny winegret :) Zwłaszcza pomidorowych :) Luna7 2013-10-29 21:55:34.115 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-10-29 20:24:46.862 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hauadaj 2013-10-29 20:07:17.972 Jabłka z patelni (wegańska) przepyszne! ja dodałam jeszcze odrobiny ziół prowansalskich:) ~ola.la 2013-10-29 19:59:29.948 ![]() albo coś spieprzyłam, albo po prostu nie lubię dyni i zup-kremów, bo mi nie podeszła. hauadaj 2013-10-29 18:20:06.68 ![]() Mi ten sos smakuje z gotowanymi brokułami. Ale polecam do szaszlykow z tofu! OlaKuczara 2013-10-29 18:09:24.904 Dynia curry (wegańska) Ciągle szukam właściwego podejścia do dyni, ponieważ jak dotąd wychodziły mi jakieś mdłe breje. A ponieważ uwielbiam curry, zdecydowałam się na ten przepis. Wyszło bardzo smacznie, aczkolwiek dodałabym jeszcze jakiejś marchewki lub papryki - brakuje mi tu czegoś chrupiącego, co kontrowałoby miękką dynię. Muzo Natchniuzo 2013-10-29 16:25:26.288 ![]() Dziękuje martina, to coś dla mnie! Ostatnio zajadałam się chlebem bezglutenowym z musztardą, na to kiełki. I tak zastanawiałam się, jak to jeszcze urozmaicić. Już się cieszę na te smaki... Dana 2013-10-29 14:40:21.916 ![]() Kocham wszystkie kluseczki, więc muszę spróbować. Dziękuję nasse :) Dana 2013-10-29 14:24:55.888 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2013-10-29 14:22:49.225 ![]() Znakomite pesto, również do pieczywa ciemnego. Dana 2013-10-29 14:12:45.177 Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska) Ja zawsze kroję dynię na kawałki, wykładam na blachę i piekę do miękkości. Potem obieram skórę (łatwo odchodzi od miękkiego miąższu) i blenduję na gładko. nasse 2013-10-28 20:05:42.71 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Solshine 2013-10-28 17:52:21.211 ![]() Czy mogę prosić o uściślenie ilości przyprawy do piernika? Mam duże, ekonomiczne opakowanie. W wielu przepisach na pierniki widzę ilości od 1 do nawet 5 łyżek przyprawy. Solshine 2013-10-28 15:57:09.925 Czekoladowe muffiny (wegańska) Po co dodawać ocet do ciasta? Kwas octowy wchodzi w reakcję z wodorowęglanem sodu (proszkiem do pieczenia) i uwalnia dwutlenek węgla. Reakcja, która powinna zachodzić podczas pieczenia - żeby ciasto było pulchne, im więcej dwutlenku, tym więcej pęcherzyków - zachodzi w misce. Czy jest w tym może jakiś inny sens? ~Wioletta 2013-10-28 15:13:02.117 ![]() Mike, autor przepisu z bloga, odpisał w komentarzu komuś, że z pieczonej. puree jest zawsze z gotowanej lub pieczonej dynii, z surowej nie da rady :). fajny przepis, chyba wypróbuję, szczególnie że kończą mi się pomysły na dynię, a to dopiero początek sezonu! majczi 2013-10-28 15:02:38.712 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |