
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() takie pytanie z ciekawości - po co mrozić bazylię, skoro można ją uprawiać na oknie przez całą zimę? majczi 2013-09-28 20:52:17.834 ![]() maslo orzechowe zrobione ;-) Mezus i synek ocenili na b.dobre ;-) Umeczylam sie troszke z mieleniem w mojej maszynie ale warto bylo. Orzechy ziemne kupilam solone ale zmylam z nich cala sol. Migdaly i nerkowce byly niesolone. Na koncu dodalam soli himalajskiej, tak troszeczke do smaku i rewelacja. Na pewno od tej pory bede robic wlasne maslo. Poeksperymentuje pozniej z innymi orzechami ale powyzszy przepis polecam ;-)) tubbsik 2013-09-28 19:19:00.425 ![]() Jest "1 łyżka przecieru pomidorowego". Czyli rozgotowane i przetarte pomidory. Wszystko się zgadza :) patrycccja 2013-09-28 18:35:07.351 ToFu-Burgery (ovo-wege) proponuje zamiast jajek dodac "gluta" z siemienia lnianego. idealnie wspolpracuje ~mmmerrry 2013-09-28 17:58:39.632 Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() beagraf 2013-09-28 16:53:52.451 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) Super proste i pyszne ;) ~Bartek 2013-09-28 15:26:27.466 Curry z zielonej fasolki (wegańska) W spisie składników nie ma pomidorów, a na końcu "Przygotowania" nagle się pojawiają. Hmmm? Ile, jakie? ~Rybania 2013-09-28 14:58:55.966 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) zrobiłam niedawno! cudne ciacho! robiłam z mąki pszennej razowej i wyszło super! do jabłek musiałam dodać 1,5 szkl wody :) bo prawie soku nie puściły.. dodałam również tylko 1/3 szkl cukru i to był dobry pomysł. Wyszło słodkie, pyszne! także polecam:) właśnie zabieram się znów za nie:) ~muszka:) 2013-09-28 13:18:26.18 Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska) wyszły przepyszne! niestety zapamiętam je na dłużej, gdyż mój blender dokonał żywota podczas robienia kremu... kolejny ukręcałam ręcznie. emme 2013-09-28 11:02:39.204 ![]() Powyższe proporcje mi nie odpowiadały - zdecydowanie za dużo pinii. Nie wiem ile to może być duży pęk, ale na 200 g bazylii (2 szklanki dosyć upchanych liści) dałam 50 g pinii (2/5 szkl.) i orzeszki całkowicie zdominowały smak. I kolor ;) Musiałam domiksować sporo więcej zielska, żeby przypominało pesto. Do tego koniecznie sól, min. 1/2 łyżeczki. Tak czy siak bez porównania wolę pesto pietruszkowe z prażonymi pestkami: puszka.pl/przepis/7801-pyszne_pesto_pietruszkowe_w_ktorym_natka_pietruszki_zupelnie_zmienia_swoja_osobowosc.html - mogę jeść łyżkami :D Bazyliowe jest mocniejsze w smaku, bardziej wyraziste i lepiej pasuje np. do "kanapeczek" z ziemniaków i pomidorów, ale poza tym wygrywa pietruszkowe :) patrycccja 2013-09-27 20:53:42.555 "Nutella" ze śliwek (wegańska) jest pyszna :) ~Ashabella 2013-09-27 20:20:00.847 ![]() Ku pamięci ;) 4 kg papryki w połówkach idealnie mieści się po rozłożeniu na 2 blaszkach-szufladach wsuwanych do piekarnika. Z tej ilości wychodzi ok. 6 dżemówek po 300 ml. patrycccja 2013-09-27 20:08:03.325 Babeczki (muffinki) cappuccino (wegańska) Babeczki są po prostu rewelacyjne! Wielkie dzięki za ten przepis. Niewyszukane składniki, proste wykonanie i to, że muffinki są wegańskie skłoniło mnie do przetestowania. Przepis drukuję do mojej osobistej wegańskiej książki kucharskiej. ~Edyta 2013-09-27 18:54:47.285 ![]() Tradycyjnie śliwkowe powidła są o niebo lepsze. W smaku i konsystencji. Wieloowocowe zrobiłam z dynią piżmową, bo tak jak hokkaido zawiera mało wody w porównaniu do większości odmian. Niestety ma też specyficzną konsystencję po uduszeniu - jest taka "skrobiowa", jej faktura jest wyczuwalna chociaż stanowi 1/4 wszystkich owoców. Może z inną odmianą dyni powidła byłyby lepsze, ale śliwkowe i tak wygrywają. Mimo wszystko wieloowocowe do masła orzechowego są bardzo w porządku :) patrycccja 2013-09-27 18:38:27.54 Leniwe pierogi z tofu (wegańska) bardzo dobre. marcinS 2013-09-27 17:35:58.524 ![]() Zrobiłam cebularze według proporcji @znikam i są dobre. Ciasto wyrabia się szybko, nic się nie klei do łapek i wychodzi bardzo dobre, jedyne co zmieniłam, to zamieniłam wodę na mleko (w sieci można znaleźć przepisy na cebularze na wodzie i na mleku). Proponuję dodać te proporcje do przepisu, co by się nie zgubiły :) Dodatkowo ciasto smarowałam żółtkiem, a mak dodałam do cebulki pod koniec smażenia. ryfka 2013-09-27 16:33:18.559 ![]() Tak, wyszła doskonała! Pyszna :) Komu przeszkadza smak czosnku, może pominąć, ale mi bardzo pasuje :) Szkoda że po paru miesiącach (3-4?) robi się nieco bardziej miękka, ale i tak super! Robiłam z octem winnym i dałam tylko 60g soli, ale 80g też byłoby pewnie ok, bo papryka nie była zbyt słona. patrycccja 2013-09-27 13:33:44.043 ![]() Nie wystawię oceny, bo żeby była uczciwa, musiałabym zrobić z octem 10%. Robiłam połowę z winnym i połowę z jabłkowym o niższej kwasowości - o dziwo smakowały właściwie jednakowo. Papryka wyszła trochę bez smaku, ale faktycznie była dość twarda, na pewno twardsza niż sklepowa. Ogólnie jednak zdecydowanie bardziej smakowała mi papryka "sanatoryjna": puszka.pl/przepis/7247-papryka_sanatoryjna_.html Następnym razem pokroiłabym paprykę w paski a nie ćwiartki - będzie łatwiej układać, a później i tak ją kroję do sałatek, wiec na jedno wychodzi :) patrycccja 2013-09-27 13:29:26.057 ![]() A! I pominęłam cukier. Bengalczycy by mi chyba nie wybaczyli ;) "Inną charakterystyczną cechą kuchni bengalskiej jest upodobanie do smaku słodkiego, co w rezultacie daje wielką różnorodność wszelkiego typu deserów i słodyczy, a także skłania do dodawania cukru lub jaggery (cukier palmowy) do większości potraw, nawet tych w założeniu słonych czy pikantnych." Więc może w cukrem i podaną ilością chili smakowałoby pełniej, lepiej. patrycccja 2013-09-27 11:58:13.21 ![]() No i faktycznie, mleko kokosowe, curry i dodatkowe warzywa dla "rozwodnienia" groszku (podsmażone plasterki marchewki i kawałki papryki + reszta podgotowanej fasolki szparagowej) i była pycha! Tylko czy to ma coś wspólnego z kuchnią bengalską to nie wiem ;) patrycccja 2013-09-27 11:54:22.472 Ajwar (wegańska) Pyszota, dodałem jeszcze 3 papryczki peperoni zeby było pikantne :) asiox3 2013-09-27 09:11:20.933 Afrykańskie spaghetti (african macaroni) (wegańska) Z pewnym niedowierzaniem podchodzilem do mieszanki ziemniaków z makaronem.. z kazdym kesem moje powatpiewania ulatywaly... Całą moja rodzina z ogromnym smakiem palaszowala domagając się dokladek... skowronek 2013-09-27 09:09:28.824 ![]() Kiedyś ją zrobiliśmy, lepsza, niż oczekiwaliśmy tego po gotowanych ogórkach ;) Luna7 2013-09-26 20:02:41.783 ![]() Smakuje całkiem dobrze, tylko mam małą radę dla tych, którzy nie zawsze postępują zgodnie z przepisem: 10 liści bazylii wystarczy, naprawdę nie trzeba więcej ;) Zamiast pieprzu dodałam szczyptę gałki muszkatołowej, która zdominowała (pozytywnie!) smak zupy. Luna7 2013-09-26 19:57:16.686 ![]() Moje banany były zbyt słodkie. Dodałam nieco soku z cytryny, płatki migdałowe i świeżo podduszone śliwki węgierki (właśnie smażą się na powidła). Znakomity smak:) Dana 2013-09-26 19:00:10.49 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |