
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Ziemniaczany gulasz zrobiłam z dodatkiem fasolki szparagowej, bez kostki bulionowej (nie jest niezbędna). Znakomita potrawa. gorąco polecam, zwłaszcza w chłodne, jesienne dni. Dana 2013-09-26 14:08:42.199 ![]() Mi wyszły niestety gumiaste, mimo że mocno trzymałam się przepisu :C Nie wiem czemu, ale wegańskie muffinki zawsze wychodzą mi takie kleiste. Co mogę robić źle? Cimeriesi 2013-09-26 11:25:29.031 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-09-26 08:35:55.909 Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska) też wydaje mi się, że warto spróbować w mniejszej formie. ja robię wersję niewegańską z twarogu, więc następnym razem kupię po prostu cały kubełek:) potwierdzam, bardzo słodki, ale dla mnie to akurat na plus Muzo Natchniuzo 2013-09-25 21:58:29.917 Dwukolorowa zupa krem z cukinii (wegańska) o ranyści, wygląda bosko! jestem bardzo ciekawa, jak smakuje (ze względu na delikatny smak cukinii, która w moim odczuciu często przejmuje smaki innych dodatków) Muzo Natchniuzo 2013-09-25 21:52:01.0 "Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pixi 2013-09-25 21:25:47.316 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patrycccja 2013-09-25 16:34:24.506 Burger z ciecierzycy na wypasie (wegańska) Dokładnie, maggi można zupełnie pominąć lub dodać po prostu więcej sosu sojowego. mniumniu 2013-09-25 13:22:47.357 Falaffel, czyli felafel (wegańska) ja robię z grochu bo to tańsze. co z tego, że nie oryginalne... w smaku naprawdę nie ma wielkiej różnicy ;) można powiedzieć że to wersja lokalna ;) oczywiście grochu nie gotuję tylko robię z surowego, namoczonego ~znikam 2013-09-25 00:23:07.816 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pierwszy raz jadłam koftę w Warszawskim Vege Mieście i ten niepozorny kotlecik zdobył moje serce od pierwszego ugryzienia. :) Długo szukałam przepisu, aż w koncu trafiłam na ten. W życiu nie powiedziałabym, że tamta kofta była z kapusty... No ale okazalo się, że kotleciki smakują identycznie jak te, które jadlam za pierwszym razem. :) Do kapusty dodałam jeszcze marchewkę i wyszły super-hiper-mega dobre. Zastanawiam się, czy nie wyprzedzily falafla w moim osobistym rankingu najsmaczniejszych kotletów. :D Olexy 2013-09-24 23:26:05.967 ![]() A jednak nawet zwykłe są przetwarzane termicznie (byłam przekonana, że skoro są najtwardsze, to są surowe). Czyli surowe są jedynie samodzielnie wykonane w płatkownicy (bywa dodatkową funkcją w młynkach do mielenia mąki). Zwykłe są jedynie najmniej przetwarzane, górskie trochę bardziej, a błyskawiczne oczywiście najwięcej. Myślałam, że skoro można sobie zrobić płatki owsiane/jęczmienne/ryżowe/jakiekolwiek w domu, to te sklepowe zwykłe też są surowe... Luna7 2013-09-24 20:58:06.994 Witariańskie brownie (wegańska & RAW) Ojej, a gdzie takie można dostać? Z góry dziękuję za info :) ~K. 2013-09-24 19:57:49.099 ![]() Zamiast maggi można dodać więcej sosu sojowego ciemnego i łyżeczkę puszka.pl/przepis/7962-domowe_platki_drozdzowe.html martina 2013-09-24 19:25:45.448 ![]() A ja myślę, że spokojnie można uniknąć używania maggi, a tym bardziej jeśli to produkt od Nestle. ;) Ta korporacja robi tyle zła, w końcu testuje na zwierzętach. Skoro już robimy burgery wolne od okrucieństwa, to może warto także zadbać o produkty, których używamy. Wiem, że nie jest to do końca miejsca na takie komentarze, ale nie mogłam się powstrzymać, wybaczcie. :) Avka 2013-09-24 19:06:48.224 ![]() Wydaje mi się, że takie zwykłe ze spłaszczonych ziaren owsa są jak najbardziej surowe, ale błyskawiczne były już wcześniej podgrzane, więc odpadają. Luna7 2013-09-24 18:29:02.766 Witariańskie brownie (wegańska & RAW) Myślałam, że płatki owsiane nie są raw, mylę się? :) ~K. 2013-09-24 17:27:19.74 Burger z ciecierzycy na wypasie (wegańska) Spis produktów od Nestle, z zaznaczonymi produktami wegańskimi: ernaehrungsstudio.nestle.de/NR/rdonlyres/EFDCB4B6-346F-4B90-B835-602DA879B028/0/Nestle_Allergen_und_Produktinfos_280108.pdf mniumniu 2013-09-24 13:30:06.456 Burger z ciecierzycy na wypasie (wegańska) Kopiuje odpowiedź od Nestle w tej sprawie: "Hi Maggie, Thank you for contacting our office regarding MAGGI Seasoning 200ml. We can confirm that this product is suitable for someone on a vegan diet. For more information on our products, promotions, nutrition, health and wellness, we invite you to visit our website www.nestle.com.au Should you have any further queries, please do not hesitate to contact us again. Sincerely, Hannah Orlik FOOD ADVISER" mniumniu 2013-09-24 13:21:09.92 Banalnie prosta zupa z dyni (wegańska) bardzo aromatyczna, idealna na chłodne deszczowe dni... (ja nie dodawałam koncentratu) Pozdrawiam ~Kate 2013-09-24 13:02:03.415 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Dzięki:) ja mam blender nieco słabszy i chyba z innymi ostrzami, pewnie stąd wynika różnica. jeszcze dopytam. jednorazowo ile mielimy orzechów? 0,5 pojemnika czy więcej? ~montreal 2013-09-24 12:06:34.338 Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru (wegańska) polecam zrobić taką z dwóch puszek fasoli, jedna biała, druga czerwona do tego groszek, kukurydza i sparzona papryka pokrojona w kostkę. Do tego dodajemy własnej roboty sos sałatkowy z dużą ilością koperku i natki pietruszki i sałatka gotowa. Pycha! ~mary 2013-09-24 11:58:47.034 ![]() Edit, zalewam wodą w temp. pokojowej, bo z filtra (Warszawa....). Nie ma potrzeby gorącą. Warzywa, tak jak napisałam, należy "pokroić w zależności od zastosowania" :) Więc albo zostawiam w całości albo kroję na pół (jeśli potrzebuję tylko czystego bulionu) albo siekam na plasterki, jeśli mają zostać w zupie. Wrzucam do gara i przesmażam. Generalnie robię jak mi pasuje i mam ochotę :) patrycccja 2013-09-24 10:40:58.882 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) Czy zalewasz warzywa po podsmażeniu gorąca wodą czy zimną? I czy podsmażasz całe warzywa? ~edit 2013-09-24 08:18:34.242 ![]() smaka robicie ;-) trzeba jutro do sklepu po orzechy jechac i bede probowac moja sokowyciskarka Green Power KPE 1304, bo blender rdza zjada od srodka i nie do uzytku. Zobacze jak sobie z maslem orzechowym poradzi ;-D tubbsik 2013-09-23 23:28:08.577 ![]() Co???? Montreal, ja mam właśnie blender Braun Multiquick o mocy 900W. Nim mielę i zdecydowanie da się, tylko zajmuje to odpowiednio długo, 4 razy po 5 min. :) No i dlatego masło orzechowe robię raczej rzadko ;D W Vitamixie czy innym kombajnie mocarnym to pewnie są 3 sekundy i gotowe ;D Siemię mieliłam zawsze w młynku do kawy, bo też nigdy nie potrzebowałam dużych ilości. Może w blenderze jest problem bo to małe, śliskie nasionka? Ale orzechy naprawdę daje radę zblendować :) patrycccja 2013-09-23 22:20:16.636 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |