
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Próbowałam ugotować szparagi kilka razy, Zawsze wychodziły tak łykowate, że nie dało się zjeść. Wiem, że robię coś nie tak, ale co? A tak bym chciała spróbować:) ~agrest 2013-04-13 22:10:48.213 ![]() Hmm, nie wiem, czy wytwarzają się jakieś bakterie czy toksyny, ale zrobiłam sobie taką surową pastę. Przez pierwszy miesiąc była wręcz śnieżnobiała i baaardzo ostra (toteż używałam jej niewiele i powoli schodziła), ale w następnym zrobiła się leciutko kremowa i łagodniejsza, najwyraźniej trochę sfermentowała. Nadal jest dobra. Nie pasteryzowałam, zamierzałam używać jej na bieżąco (na zmianę ze świeżym w ząbkach). Właśnie powoli mi się kończy ;) Luna7 2013-04-13 19:21:51.128 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pythonpunk 2013-04-13 16:06:34.535 ![]() wyśmienite ! (dodałam czosnek, pieprz, sos sojowy, oregano) evige 2013-04-13 13:35:28.531 ![]() Ryfka, bez sensu folii do tego używać. Wysyp dno np. sezamem i będzie git :) Fajny pomysł z sosem - super! Pomysł Joa z dodaniem pozupnej włoszczyzny też trafiony. Nie pamiętam dokładnie, a niestety nie napisałam komentarza wrzucając zdjęcie :/ , ale włoszczyzna chyba będzie korzystna dla konsystencji pieczeni. patrycccja 2013-04-12 23:59:55.424 ![]() Najlepszy jest tradycyjny, właśnie długo gotowany (puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html). Można też zrobić wersje ekspresową (puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html) ale nadaje się tylko do niektórych zastosowań - tam, gdzie głębia smaku samego bulionu nie jest tak istotna. Wydaje mi się, że w przypadku tej zupy nie do końca się sprawdzi. Przepisu Luny jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar :) patrycccja 2013-04-12 20:40:29.039 ![]() Mój wg tego przepisu nawet w temp. pokojowej zgęstniał :P Ale dobrze jest robić jednak z połowy lub ćwierci porcji, chyba że potrzeba do sałatek na imprezę ;) Bo inaczej powstaje tego ogromna ilość ;) Luna7 2013-04-12 19:57:00.598 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Sekretem gęstnienia majonezu jest niska temperatura. Wszystkie składniki muszą być chłodne, a co najważniejsze - końcówkę blendera należy dobrze schłodzić (1 godzinę w lodówce, lub 15 minut w zamrażalniku). Należy też pamiętać o zasadzie - im więcej oleju, tym gęściej wychodzi. Przy zachowaniu tych zasad majonez zawsze wychodzi niezawodnie, super gęsty i to w mgnieniu oka!! Nie trzeba tego robić powoli, ani trochę :) W niskiej temperaturze odpowiednia konsystencja pojawia się w ciągu sekund :) camomile 2013-04-12 18:53:06.143 ![]() Ja polecam taki bulion: puszka.pl/przepis/6994-warzywny_bulion_instant.html ;) Luna7 2013-04-12 16:13:58.641 Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem (wegańska) bulion robimy w jaki sposób? Ja swój zazwyczaj gotuję godzinę,na warzywach, macie jakiś szybszy sposób?;) ~kasia 2013-04-12 13:54:43.172 ![]() Podeszłam do tego przepisu sceptycznie ale majonez ten okazał się bardzo dobry i bardzo szybki. Co fajne, że ma mało oleju (co w innych majonezach wegańskich trochę odstrasza). Ale majonezem bym tego dania nie nazwała, raczej dipem. Nie mniej jednak bardzo smacznym i prostym dipem :) veganjihad 2013-04-12 13:15:57.575 ![]() Pycha! Genialny patent z tym obijaniem ziemniaczków, są wtedy w zupełnie inny sposób chrupiące, niż takie zwyczajnie upieczone ;) ryfka 2013-04-12 13:02:20.885 ![]() Pieczeń jest pyszna! Co prawda, miałam z nią mały problem - mimo że dosc obficie wysmarowałam olejem foremkę, pieczeń przykleiła mi się do dna i trochę rozleciała.. Ale myslę, że wyłożenie formy folią aluminiową następnym razem załatwi sprawę. Pieczarki usmażyłam razem z cebulką i przyprawami i trochę odłożyłam, a potem na tej bazie zrobiłam sos, który razem z sosem żurawinowym dobrze komponował się z pieczenią. Polecam :) ryfka 2013-04-12 12:59:19.8 Ciecierzyca smażona z papryką i aromatycznymi przyprawami (Czanna or simla mircz) (wegańska) + pasta tamandarynowa + sos sojowy + por => pycha! :) dzięki ~rhoda 2013-04-12 12:12:41.755 Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska) dobre sa tez wszelkie wytloczyny po mleku orzechowym/ z nasion. Ja zawsze po zrobieniu mleka np. slonecznikowego wytloczyny odkladam na talerzu na kaloryfer, badz w innej suche miejsce, potem trzymam je w sloiku i "utwardzam" nimi kotlety, pasztety itp :) efedrina 2013-04-12 10:35:28.02 Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska) do tego, co napisala Patrycja dodam jeszcze mąkę grochową/z cieciorki dla bardziej zwiezlej konsystencji efedrina 2013-04-12 10:33:43.143 Fasola po mołdawsku (wegańska) właśnie skończyłam przygotowywać fasolę według tego przepisu - tak pięknie pachnie, że chyba nie będę czekać żeby się smaki przegryzły!! :-) Marcysia2002 2013-04-11 22:23:44.474 ![]() Świetne połączenie składników, chociaż jeszcze bym te kotlety dopracowała. Świeżo smażone są miękkie, można je wręcz rozsmarować. Dopiero po odstaniu w lodówce robią się "solidniejsze". Dobrze by im zrobił dodatek zmielonych pestek słonecznika, a dla bardziej zwartej konsystencji mąka ziemniaczana lub kaszka kukurydziana (sucha, nie gotowana), i to sporo (no nie wiem, bardziej pół szklanki niż łyżka). Oprócz koperku powinny jak dla mnie dominować przyprawy tj. pieprz ziołowy, czosnek, imbir, pieprz, a do tego trochę gałki i wyrazistych ziół (cząber, tymianek). patrycccja 2013-04-11 16:28:04.634 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Bardzo dobry przepis :) Nie wiedziałem, że tak można ~Placek 2013-04-11 14:52:36.113 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dianex 2013-04-11 14:44:29.094 Fasola po mołdawsku (wegańska) mniam! do tego kuskus - pyszności :) sama w życiu nie wpadłabym na połączenie fasolki z kiszonym ogórkiem, a tu proszę! ~tuh 2013-04-11 13:09:08.599 ![]() ha! ale czaaad! 10min od początku samego do samego końca i jest ciacho! wyszło mi suchawe, następnym razem dam krótszy czas obróbki termicznej, albo więcej ciekłych składników i już :) sporo możliwości do eksperymentowania. biała/ ciemna czekolada, orzechy, wiśnie, kokos itp. :) MEDeah 2013-04-11 12:30:08.719 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() podkradłam pomysł i będę robić częściej :) evige 2013-04-11 12:25:26.56 ![]() bardzo smaczna zupka ryfka 2013-04-10 12:16:45.549 ![]() ja robię kawę z łyżeczki kawy rozpuszczalnej i łyżeczki inki korzennej, zalewam wrzątkiem do około 3/4 - 4/5 kubka i dolewam waniliowe mleko z biedrony tiny 2013-04-10 01:08:35.303 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |