7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197    


Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Ryfka, bez sensu folii do tego używać. Wysyp dno np. sezamem i będzie git :) Fajny pomysł z sosem - super! Pomysł Joa z dodaniem pozupnej włoszczyzny też trafiony. Nie pamiętam dokładnie, a niestety nie napisałam komentarza wrzucając zdjęcie :/ , ale włoszczyzna chyba będzie korzystna dla konsystencji pieczeni.
patrycccja 2013-04-12 23:59:55.424

Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem (wegańska)
Najlepszy jest tradycyjny, właśnie długo gotowany (puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html). Można też zrobić wersje ekspresową (puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html) ale nadaje się tylko do niektórych zastosowań - tam, gdzie głębia smaku samego bulionu nie jest tak istotna. Wydaje mi się, że w przypadku tej zupy nie do końca się sprawdzi. Przepisu Luny jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar :)
patrycccja 2013-04-12 20:40:29.039

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Mój wg tego przepisu nawet w temp. pokojowej zgęstniał :P Ale dobrze jest robić jednak z połowy lub ćwierci porcji, chyba że potrzeba do sałatek na imprezę ;) Bo inaczej powstaje tego ogromna ilość ;)
Luna7 2013-04-12 19:57:00.598

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Sekretem gęstnienia majonezu jest niska temperatura. Wszystkie składniki muszą być chłodne, a co najważniejsze - końcówkę blendera należy dobrze schłodzić (1 godzinę w lodówce, lub 15 minut w zamrażalniku). Należy też pamiętać o zasadzie - im więcej oleju, tym gęściej wychodzi.
Przy zachowaniu tych zasad majonez zawsze wychodzi niezawodnie, super gęsty i to w mgnieniu oka!! Nie trzeba tego robić powoli, ani trochę :) W niskiej temperaturze odpowiednia konsystencja pojawia się w ciągu sekund :)
camomile 2013-04-12 18:53:06.143

Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem (wegańska)
Ja polecam taki bulion: puszka.pl/przepis/6994-warzywny_bulion_instant.html ;)
Luna7 2013-04-12 16:13:58.641

Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem (wegańska)
bulion robimy w jaki sposób? Ja swój zazwyczaj gotuję godzinę,na warzywach, macie jakiś szybszy sposób?;)
~kasia 2013-04-12 13:54:43.172

Majonez fasolowy (wegańska)
Podeszłam do tego przepisu sceptycznie ale majonez ten okazał się bardzo dobry i bardzo szybki. Co fajne, że ma mało oleju (co w innych majonezach wegańskich trochę odstrasza). Ale majonezem bym tego dania nie nazwała, raczej dipem. Nie mniej jednak bardzo smacznym i prostym dipem :)
veganjihad 2013-04-12 13:15:57.575

Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
Pycha! Genialny patent z tym obijaniem ziemniaczków, są wtedy w zupełnie inny sposób chrupiące, niż takie zwyczajnie upieczone ;)
ryfka 2013-04-12 13:02:20.885

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Pieczeń jest pyszna! Co prawda, miałam z nią mały problem - mimo że dosc obficie wysmarowałam olejem foremkę, pieczeń przykleiła mi się do dna i trochę rozleciała.. Ale myslę, że wyłożenie formy folią aluminiową następnym razem załatwi sprawę.
Pieczarki usmażyłam razem z cebulką i przyprawami i trochę odłożyłam, a potem na tej bazie zrobiłam sos, który razem z sosem żurawinowym dobrze komponował się z pieczenią. Polecam :)
ryfka 2013-04-12 12:59:19.8

Ciecierzyca smażona z papryką i aromatycznymi przyprawami (Czanna or simla mircz) (wegańska)
+ pasta tamandarynowa + sos sojowy + por => pycha! :) dzięki
~rhoda 2013-04-12 12:12:41.755

Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska)
dobre sa tez wszelkie wytloczyny po mleku orzechowym/ z nasion. Ja zawsze po zrobieniu mleka np. slonecznikowego wytloczyny odkladam na talerzu na kaloryfer, badz w innej suche miejsce, potem trzymam je w sloiku i "utwardzam" nimi kotlety, pasztety itp :)
efedrina 2013-04-12 10:35:28.02

Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska)
do tego, co napisala Patrycja dodam jeszcze mąkę grochową/z cieciorki dla bardziej zwiezlej konsystencji
efedrina 2013-04-12 10:33:43.143

Fasola po mołdawsku (wegańska)
właśnie skończyłam przygotowywać fasolę według tego przepisu - tak pięknie pachnie, że chyba nie będę czekać żeby się smaki przegryzły!! :-)
Marcysia2002 2013-04-11 22:23:44.474

Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska)
Świetne połączenie składników, chociaż jeszcze bym te kotlety dopracowała. Świeżo smażone są miękkie, można je wręcz rozsmarować. Dopiero po odstaniu w lodówce robią się "solidniejsze". Dobrze by im zrobił dodatek zmielonych pestek słonecznika, a dla bardziej zwartej konsystencji mąka ziemniaczana lub kaszka kukurydziana (sucha, nie gotowana), i to sporo (no nie wiem, bardziej pół szklanki niż łyżka). Oprócz koperku powinny jak dla mnie dominować przyprawy tj. pieprz ziołowy, czosnek, imbir, pieprz, a do tego trochę gałki i wyrazistych ziół (cząber, tymianek).
patrycccja 2013-04-11 16:28:04.634

Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Bardzo dobry przepis :) Nie wiedziałem, że tak można
~Placek 2013-04-11 14:52:36.113

Kofta indyjska z kapusty (wegańska)
Mi wyszła wyśmienicie! Można sobie zrobić tej kofty w większej ilości i zamrozić. Potem jest to swietna przekąska w pracy;)
dianex 2013-04-11 14:44:29.094

Fasola po mołdawsku (wegańska)
mniam! do tego kuskus - pyszności :) sama w życiu nie wpadłabym na połączenie fasolki z kiszonym ogórkiem, a tu proszę!
~tuh 2013-04-11 13:09:08.599

Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska)
ha! ale czaaad! 10min od początku samego do samego końca i jest ciacho! wyszło mi suchawe, następnym razem dam krótszy czas obróbki termicznej, albo więcej ciekłych składników i już :) sporo możliwości do eksperymentowania. biała/ ciemna czekolada, orzechy, wiśnie, kokos itp. :)
MEDeah 2013-04-11 12:30:08.719

Smażony kalafior z ryżem (wegańska)
rewelacja, proste danie, nie wymaga dużo zachodu, a smakuje wyśmienicie !
podkradłam pomysł i będę robić częściej :)
evige 2013-04-11 12:25:26.56

Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy (wegańska)
bardzo smaczna zupka
ryfka 2013-04-10 12:16:45.549

Biała kawa czyli Inka z mlekiem (wegańska)
ja robię kawę z łyżeczki kawy rozpuszczalnej i łyżeczki inki korzennej, zalewam wrzątkiem do około 3/4 - 4/5 kubka i dolewam waniliowe mleko z biedrony
tiny 2013-04-10 01:08:35.303

Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami (wegańska)
Bardzo dobre! (: Wybrałam opcję z selerem i puchą pomidorów zamiast koncentratu, no chyba, że koncentrat babcinej roboty! (: Dodałam jednak kawałek świeżo startego korzenia imbiru na sam koniec - polecam! (: Smaczności!
jonek 2013-04-09 20:50:58.374

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Trudno się oprzeć, boję się, że nim wrócą domownicy, większość zostanie pożarta :D Następne próby na pewno podejmę, tym razem z kakao (może spróbuję je nadziać żurawiną z alkoholem :D). Daję 5 za świetny pomysł ;-)
martina 2013-04-09 17:22:22.144

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Skusiłam się, pyszne! Zrobiłam ciut inaczej. Wiórków miałam 200g (paczka z biedronki ;P), cukru dałam łącznie 50g (1 cukier waniliNowy i reszta zwykłego, bez kakao, bo nie miałam na stanie. Miksowałam partiami, najpierw na próbę ze 100g i połowy cukru. Ciężko szło, myślałam, że mi blender się zapali :D co chwila nim potrząsałam, żeby mu pomóc :D jak sie już zbiło w bryłkę, to wyjęłam większość i miksowałam aż masa stała się płynna, potem dokładałam po trochu masy wyjętej. I znowu ujmowałam, dodawałam, a na koniec jak już była wymęczona, miksowałam całość do oporu, aż była płynna. Rozlałam do foremek do lodu (też miałam takie winogronka ;) i do silikonowych foremek na czekoladki. Łącznie wyszły mi 33 sztuki (24 winogronka i 9 małych czeko walców. Masa szybko stwardniała w lodówce, chyba już po ok 1 godz. (tylko z wierzchu przypominała zamarznięte lody, ciut popękała). Czekoladki są twarde. Jak zwykła czekolada. Moim zdaniem nie są pudrowe, pewnie dlatego, ze tak mocno się znęcałam nad nimi. Gdybym miała foremkę od czekolady w tabliczce, to chętnie bym sprawdziła, czy dałoby się ją łamać, tak jak zwykłą czekoladę :D Można gdzieś dostać taką formę?
martina 2013-04-09 17:18:37.856

Zupa krem z marchwi i ziemniaków (lakto-wege)
pyszna
tejewka 2013-04-09 16:34:43.387

   187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas