
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() patrycccja - swiezej pokrzywy w styczniu to w Polsce nie da rady zebrac , chyba ze ktos jakos hoduje swoja w jakims odpowiednim pomieszczeniu czy cos :P ja mam suszona pokrzywe w listkach i przez caly rok moge z niej korzystac :P OpenWorld 2013-01-23 16:50:16.636 ![]() Bardzo smaczny. Dobry jest też jako pasta na kanapki jak się doda ze dwa drobno posiekane korniszony i trochę postoi, żeby przeszedł ich smakiem. moni 2013-01-23 16:35:27.66 Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem (wegańska) Pyszna, gęsta i sycąca. Polecam dodać odrobinę marchwi oraz selera, jest wtedy lekko słodkawa. ~bobek 2013-01-23 16:08:02.73 ![]() Bardzo fajna pasta, o ile ktoś chce smak zbliżony do jajka. Proste i smaczne :) veganjihad 2013-01-23 15:41:48.249 ![]() Uderzeniowa dawka żelaza ;) Wilk, ale powiedz ty mi skąd ty o tej porze roku pokrzywę wytrzasnęłaś? :o patrycccja 2013-01-23 14:43:24.811 Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wilk 2013-01-23 11:42:54.918 ![]() Siemię lniane dodajemy dla smaku. Można je podsmażyć z cebulką, albo dodać tak jak pisze w przepisie. Można też zamienić je na sezam albo goździki - jak kto lubi, albo nie dodawać nic. ryfka 2013-01-23 10:05:50.128 ![]() Polecam zamienić oliwkę na masło. Może to być szczególnie istotne, kiedy nie serwujemy sosu od razu. W sosach smietanowych oliwka czy też olej lubi się oddzielać, a z masłem nie ma takiego problemu. Jest też sposób na taką oddzieloną oliwkę - trzeba po prostu dolać trochę smietanki i zagotować, często mieszając. ryfka 2013-01-23 10:03:19.111 ![]() Dodam, że dzięki inspiracji tym przepisem powstała przepyszna zupa na bazie soczewicy i dyni: puszka.pl/przepis/6871-_tajska_zupa_z_soczewicy_z_mlekiem_kokosowym_i_warzywami.html - pycha, pycha. Obie wersje :) patrycccja 2013-01-22 21:39:23.938 ![]() Tu się zgodzę :) Lepiej wrzucić od razu :) Co nie zmienia faktu, że hokkaido miałaby większe szanse na zachowanie smaku ;) Jak piszesz o tej w kształcie tykwy, to pewnie masz na myśli piżmową (butternut), co? :) Luna7 2013-01-22 18:53:42.189 Dynia curry (wegańska) druga sprawa, to rzeczywiscie nei widze sensu gotowac i odcedzac dyni, skoro mozna ja wrzucic pokrojona do cebuli i dusic w ten sposob od surowosci ;) efedrina 2013-01-22 18:11:08.76 Dynia curry (wegańska) dokladnie, wybor dobrej dyni jest kluczowy, sprzedawane w polskich supermartketach sa zazwyczaj wodniste i bez smaku, ja kupuje makaronowa lub hokkaido albo czasami trafi sie taka w ksztalcie tykwy. Ale zeby nauczyc sie wybierac musialam wiele razy sie przejechac na tych nienajlepszych...taka dobra dynia duszona nawet sama czy z odrobina czosnku jest super aromatyczna i pelna smaku. efedrina 2013-01-22 18:10:24.257 Dynia duszona z cebulą i pomidorami (sos) (wegańska) to jest dobry przepis, mozna dorzucic cukinie, podawac z makaronem, kasza jaglana, ziemniakami. co do przypraw polecam swieza bazylie, mozna dodac garam masala, nadaje przyjemny orientalny odcien smaku ~yuppiki 2013-01-22 17:48:58.474 ![]() Yuppiki, może autorka miała dynię hokkaido czy inną lepszą, która po prostu sama w sobie jest pyszna, a Ty użyłaś hmm, zwykłej. Może też dałaś mniej przypraw i dlatego mdła. Mi do dyni zazwyczaj wystarcza odrobina soli, a z przypraw to pasuje mi czubryca zielona. Jeszcze z szałwią dynia jest pyszna. Z curry nie próbowałam, więc nie odnoszę się do przepisu, a do Twojego komentarza i przedstawiam trochę różnych sposobów przyrządzania dyni. Luna7 2013-01-22 17:36:28.314 Dynia curry (wegańska) po 1. po co gotowac dynie, caly jej smak ucieka do wody,mozna dusic od razy z cebula i innymi warzywami. zrobilam wedlug twojego przepisu i musialam ratowac danie pomidorami bo bylo by niezjadliwe, mdle i niedobre. ~yuppiki 2013-01-22 17:29:29.923 ![]() Tu rolę makaronu pełni cukinia, a nie mączny makaron. Cukinię można jeść na surowo i dlatego to jest RAW :) Luna7 2013-01-22 17:25:58.698 ![]() Wyszło pysznie, następnym razem dodam trochę mniej ogórków kiszonych.Dziękuję za pyszny przepis!!!! kasik1973 2013-01-22 14:53:40.693 ![]() Świetna potrawa!Ja zamiast cieciorki dałam białą fasolę z puszki i wyszło rewelacyjnie.Dzięki za przepis. kasik1973 2013-01-22 14:50:18.519 ![]() O, to jest najbardziej zbliżone do mojej pasty fasolowej! Tylko nie daję bułki tartej ani octu, mniej wody i więcej oleju, z przypraw zamiast oregano - cząber lub czubrycę, a czosnek świeży. Czasem dorzucam cayenne, ale właściwie nie robi mi to wielkiej różnicy, musiałabym sporo dorzucić, aby akurat to poczuć. Kolor fasoli jest mi obojętny, sos sojowy korzystnie zmienia smak, choć i bez niego jest pycha :) Luna7 2013-01-22 12:27:39.261 ![]() Sałatka jest przepyszna :) Kimma 2013-01-22 09:39:00.703 Łatwa grochówka (wegańska) i cząbru, cząbru jeszcze obowiązkowo ~kasieńka 2013-01-22 08:53:15.906 ![]() Hmm, niczego sobie... choć akurat z makaronem to mało. A przepis szacuję na dwuosobowy. Luna7 2013-01-22 03:03:15.012 Drożdżowy chleb amarantusowy (lakto-wege) Moze to kwestia miodu? Powinien byc cukier chyba? ~Oliwia 2013-01-22 00:05:49.935 ![]() Sądząc po tym, że w przepisie jest: "Odcedzić na najdrobniejszym sitku" można wnioskować, że amarantus wcale nie powinien wchłonąć całej wody :) Dawno nie gotowałam amarantusa, ale sądząc po starszych komentarzach nie miałam z tym problemu, a gotowałam jak inne kasze czy ryż (puszka.pl/przepis/3925-kasza_gryczana-przepis_podstawowy.html). Nie mam teraz amarantusa więc nie sprawdzę, ale prawdopodobnie dawałam dwukrotną ilość wody, na początku gotowałam pod przykryciem, a po kilku min. (mniej niż 10 w każdym bądź razie) uchylałam pokrywkę. patrycccja 2013-01-21 16:45:29.924 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Ano właśnie, mam ten sam problem, ale widzę ze tu odp nie znajdę.. Też mój amarantus nie wchłonął trzykrotnej objętości wody, w rezultacie gotował się GODZINĘ i 15 min a i tak nie było mowy o sypkiej konsystencji no ale było tam jabłko dodane.. No a do tego nie byl miękki tak jak kasze, więc nie wiem czy to ma tak być ze jest twardy? Jeśli ktoś tu zagląda i wie jak poprawnie ugotować nasiona/ziarna amarantusa to będę wdzięczna za wskazówki i wyjaśnienia.. ~Angelika 2013-01-21 15:55:27.594 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |