7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223    


Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege)
Uderzeniowa dawka żelaza ;) Wilk, ale powiedz ty mi skąd ty o tej porze roku pokrzywę wytrzasnęłaś? :o
patrycccja 2013-01-23 14:43:24.811

Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege)
Do smaku trzeba się przyzwyczaić, ale szybko da się najeść :)
wilk 2013-01-23 11:42:54.918

Chutney z czerwonej cebuli i jabłek (wegańska)
Siemię lniane dodajemy dla smaku. Można je podsmażyć z cebulką, albo dodać tak jak pisze w przepisie. Można też zamienić je na sezam albo goździki - jak kto lubi, albo nie dodawać nic.
ryfka 2013-01-23 10:05:50.128

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Polecam zamienić oliwkę na masło. Może to być szczególnie istotne, kiedy nie serwujemy sosu od razu. W sosach smietanowych oliwka czy też olej lubi się oddzielać, a z masłem nie ma takiego problemu. Jest też sposób na taką oddzieloną oliwkę - trzeba po prostu dolać trochę smietanki i zagotować, często mieszając.
ryfka 2013-01-23 10:03:19.111

Curry z dyni z czerwoną soczewicą (wegańska)
Dodam, że dzięki inspiracji tym przepisem powstała przepyszna zupa na bazie soczewicy i dyni: puszka.pl/przepis/6871-_tajska_zupa_z_soczewicy_z_mlekiem_kokosowym_i_warzywami.html - pycha, pycha. Obie wersje :)
patrycccja 2013-01-22 21:39:23.938

Dynia curry (wegańska)
Tu się zgodzę :) Lepiej wrzucić od razu :) Co nie zmienia faktu, że hokkaido miałaby większe szanse na zachowanie smaku ;)
Jak piszesz o tej w kształcie tykwy, to pewnie masz na myśli piżmową (butternut), co? :)
Luna7 2013-01-22 18:53:42.189

Dynia curry (wegańska)
druga sprawa, to rzeczywiscie nei widze sensu gotowac i odcedzac dyni, skoro mozna ja wrzucic pokrojona do cebuli i dusic w ten sposob od surowosci ;)
efedrina 2013-01-22 18:11:08.76

Dynia curry (wegańska)
dokladnie, wybor dobrej dyni jest kluczowy, sprzedawane w polskich supermartketach sa zazwyczaj wodniste i bez smaku, ja kupuje makaronowa lub hokkaido albo czasami trafi sie taka w ksztalcie tykwy. Ale zeby nauczyc sie wybierac musialam wiele razy sie przejechac na tych nienajlepszych...taka dobra dynia duszona nawet sama czy z odrobina czosnku jest super aromatyczna i pelna smaku.
efedrina 2013-01-22 18:10:24.257

Dynia duszona z cebulą i pomidorami (sos) (wegańska)
to jest dobry przepis, mozna dorzucic cukinie, podawac z makaronem, kasza jaglana, ziemniakami. co do przypraw polecam swieza bazylie, mozna dodac garam masala, nadaje przyjemny orientalny odcien smaku
~yuppiki 2013-01-22 17:48:58.474

Dynia curry (wegańska)
Yuppiki, może autorka miała dynię hokkaido czy inną lepszą, która po prostu sama w sobie jest pyszna, a Ty użyłaś hmm, zwykłej. Może też dałaś mniej przypraw i dlatego mdła. Mi do dyni zazwyczaj wystarcza odrobina soli, a z przypraw to pasuje mi czubryca zielona. Jeszcze z szałwią dynia jest pyszna. Z curry nie próbowałam, więc nie odnoszę się do przepisu, a do Twojego komentarza i przedstawiam trochę różnych sposobów przyrządzania dyni.
Luna7 2013-01-22 17:36:28.314

Dynia curry (wegańska)
po 1. po co gotowac dynie, caly jej smak ucieka do wody,mozna dusic od razy z cebula i innymi warzywami. zrobilam wedlug twojego przepisu i musialam ratowac danie pomidorami bo bylo by niezjadliwe, mdle i niedobre.
~yuppiki 2013-01-22 17:29:29.923

Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Tu rolę makaronu pełni cukinia, a nie mączny makaron. Cukinię można jeść na surowo i dlatego to jest RAW :)
Luna7 2013-01-22 17:25:58.698

Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Wyszło pysznie, następnym razem dodam trochę mniej ogórków kiszonych.Dziękuję za pyszny przepis!!!!
kasik1973 2013-01-22 14:53:40.693

Curry z ciecierzycy i ziemniaków w pomidorach (wegańska)
Świetna potrawa!Ja zamiast cieciorki dałam białą fasolę z puszki i wyszło rewelacyjnie.Dzięki za przepis.
kasik1973 2013-01-22 14:50:18.519

Pasta z fasoli z oregano i zrumienioną cebulką (wegańska)
O, to jest najbardziej zbliżone do mojej pasty fasolowej!
Tylko nie daję bułki tartej ani octu, mniej wody i więcej oleju, z przypraw zamiast oregano - cząber lub czubrycę, a czosnek świeży. Czasem dorzucam cayenne, ale właściwie nie robi mi to wielkiej różnicy, musiałabym sporo dorzucić, aby akurat to poczuć. Kolor fasoli jest mi obojętny, sos sojowy korzystnie zmienia smak, choć i bez niego jest pycha :)
Luna7 2013-01-22 12:27:39.261

Sałatka a la Anetek - meksykańska (lakto-ovo-wege)
Sałatka jest przepyszna :)
Kimma 2013-01-22 09:39:00.703

Łatwa grochówka (wegańska)
i cząbru, cząbru jeszcze obowiązkowo
~kasieńka 2013-01-22 08:53:15.906

Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego (wegańska)
Hmm, niczego sobie... choć akurat z makaronem to mało. A przepis szacuję na dwuosobowy.
Luna7 2013-01-22 03:03:15.012

Drożdżowy chleb amarantusowy (lakto-wege)
Moze to kwestia miodu? Powinien byc cukier chyba?
~Oliwia 2013-01-22 00:05:49.935

Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Sądząc po tym, że w przepisie jest: "Odcedzić na najdrobniejszym sitku" można wnioskować, że amarantus wcale nie powinien wchłonąć całej wody :) Dawno nie gotowałam amarantusa, ale sądząc po starszych komentarzach nie miałam z tym problemu, a gotowałam jak inne kasze czy ryż (puszka.pl/przepis/3925-kasza_gryczana-przepis_podstawowy.html). Nie mam teraz amarantusa więc nie sprawdzę, ale prawdopodobnie dawałam dwukrotną ilość wody, na początku gotowałam pod przykryciem, a po kilku min. (mniej niż 10 w każdym bądź razie) uchylałam pokrywkę.
patrycccja 2013-01-21 16:45:29.924

Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Ano właśnie, mam ten sam problem, ale widzę ze tu odp nie znajdę.. Też mój amarantus nie wchłonął trzykrotnej objętości wody, w rezultacie gotował się GODZINĘ i 15 min a i tak nie było mowy o sypkiej konsystencji no ale było tam jabłko dodane.. No a do tego nie byl miękki tak jak kasze, więc nie wiem czy to ma tak być ze jest twardy?
Jeśli ktoś tu zagląda i wie jak poprawnie ugotować nasiona/ziarna amarantusa to będę wdzięczna za wskazówki i wyjaśnienia..
~Angelika 2013-01-21 15:55:27.594

Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
czy mozesz wytlumaczyc na czym polega RAW makaron?
Przecież nie ma czegoś takiego jak surowy makaron.
~alejak 2013-01-21 14:54:39.442

Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne) (wegańska)
Nie zgadzam się że syrop z agawy jest zdrowszy. Powiedziałabym że jeden czort ;) Też zawiera cukry proste, w tym przypadku prawie samą fruktozę. A jeśli chodzi o to, że ma niski indeks glikemiczny czyli nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi, to lepszym pomysłem jest łączenie cukrów (dowolnych cukrów a nie tylko tego sprzedawanego jako cukier kryształ) z błonnikiem. Błonnik w naturalny sposób "normalizuje" ilość cukru wchłanianego z przewodu pokarmowego i nie pozwala właśnie na takie ekscesy jak znaczne skoki poziomu cukru.
W temacie agawa-cukier zerknijcie choćby na www.fitsugar.com/Agave-Nectar-Healthier-Than-Sugar-2834853
patrycccja 2013-01-21 12:40:02.377

Chutney z czerwonej cebuli i jabłek (wegańska)
Dodane do schowka - muszę wypróbować :) tylko pytanie: po co siemie lniane? Żeby zagęścić?
Irris 2013-01-21 00:34:53.897

"Łososiowe" spaghetti z cukinii (wegańska & RAW)
Zamiast spiralizatora, praktycznie niedostępnego na naszym polskim rynku, doskonale sprawdza się tzw. obieraczka Julienne (Julienne peeler) - mała, poręczna, wielkości zwykłej obieraczki do warzyw. Dostępna jest np. firmy Fackelman (ja mam taką) w większych supermarketach w cenie kilkunastu złotych :)
jo- 2013-01-20 19:11:39.648

   213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas