7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Słomki ogniste [Bucatini infuocati] (wegańska) pół szklanki oliwy??? to chyba zdecydowanie za dużo... ale danie na pewno pyszne:) ~mandaryna169 2013-01-16 12:51:39.425 Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska) Oporna skrobia to nic innego jak błonnik. Skrobia która jest głównym składnikiem kasz i tylko w strawnej postaci, czyli po ugotowaniu i rozłożeniu do glukozy może być wykorzystana jako paliwo dla mózgu mięśni i komórek. Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają. Moim zdaniem taka surowa kasza jest prawie bezwartościowa dla organizmu, ale ciekawa jestem co na ten temat witarianie? ~mavika 2013-01-16 12:19:21.505 Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska) Do farszu dodałam trochę zmielonej czerwonej fasoli. Spowodowała, że farsz jest bardziej spójny. Kasza gryczana jest sypka, więc jak zrobiłam w pierwszej wersji bez fasoli, to się trochę rozpadało przy krojeniu i jedzeniu. Majolik 2013-01-16 10:19:02.617 Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska) Mavika, masz rację. Z drugiej strony kasza to nie tylko skrobia... No nie wiem jak witarianie się na to zapatrują :) Z ciekawostek, jak trochę poszukałam, to nawet w ugotowanych produktach część skrobi jest nietrawiona: pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_oporna patrycccja 2013-01-16 09:50:07.464 Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska) Czy przypadkiem nie jest tak, że organizm nie jest w stanie strawić surowej, niepoddaniej żadnej obróbce cieplnej skrobi? ~mavika 2013-01-15 20:01:19.666 Rozgrzewające kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem (wegańska & RAW) Dla mnie super jest zmiksowany banan z mlekiem i kakao, potem doprowadzam to do wrzenia, jest pyszne na gorąco i ten bananowo-kakaowy zapach, niebo!. Mleko jakiekolwiek- zwykłe, roślinne, jak dla mnie sprawdza się z każdym. W wersji dla słodkolubnych można jeszcze dodać miodu/syropu czy cukru, ale to w sumie zależy od słodkości banana- im dojrzalszy, tym lepszy. Pycha, polecam. Pyszne, pożywne, poprawia humor!!!:)))) ~bananowa 2013-01-15 19:23:52.161 Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska) Świetne! Ja robiłam trochę inaczej - szklanka płatków zalana gorącą wodą. Trochę odczekałam i zmiksowałam to z 3,5 szkl. wody. Otrzymałam trochę ponad litr mleka! Wydaje mi się, że przez napęczniałe płatki wyszedł mi płyn, który bardziej przypomina mleko niż wodę. :-) Ale musiałam dosłodzić cukrem waniliowym, bo inaczej smak był niezbyt dobry. Avka 2013-01-15 15:10:52.845 Spagetti Gorgonzola (lakto-wege) w biedronkowych serach pleśniowych jest podpuszczka mikrobiologiczna :) ~beata 2013-01-15 14:34:01.194 Gołąbki bez zawijania (wegańska) Polecam Eko-kostki z Rossmana ;) florka 2013-01-15 13:58:39.942 Ciasto marchewkowe z bakaliami i kawałkami czekolady (ovo-wege) pycha! :) Aya 2013-01-15 10:48:19.066 Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska) dużo z nimi zabawy ale są bardzo smaczne, potwierdzam! chaberkowna 2013-01-14 20:33:18.694 Majonez fasolowy (wegańska) ten przepis ratuje mi zycie gdy czasem tęsknię za sałatką warzywną... :) dzięki! chaberkowna 2013-01-14 20:32:05.752 Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem (wegańska) Bardzo dobra pasta, lubię z pomidorem albo kwaszonym ogóreczkiem. Dzięki za przepis chaberkowna 2013-01-14 20:30:26.483 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Ciasto naprawdę pyszne ! :) i46.tinypic.com/i3rqf7.jpg Callypsox3 2013-01-14 17:24:26.326 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Wczoraj upieklam, sa naprawde proste, szybkie i pyszne:) ~dagmara 2013-01-14 13:58:43.966 Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege) Myślę, że spokojnie. Gdyby w przepisie była soda, to ważna byłaby obecność kwaśnego składnika. W przypadku proszku do pieczenia jest to obojętne. Polecam też wegański przepis na racuchy na drożdżach: puszka.pl/przepis/5970-racuchy_mega_bananowe-precyzyjne_proporcje.html patrycccja 2013-01-14 00:02:04.578 Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) Aniu, jeśli już to ja bym kombinowała szukając w miarę miękkich owoców i uzupełniając ich kwaskowość sokiem z cytryny. Jakie owoce? Mango dojrzałe lub z puszki, morele, miękkie gruszki, ostatecznie trochę banana (ostatecznie, bo ciasto z jego dodatkiem ciemnieje i następnego dnia jest bure). Albo jakaś ich mieszanka jeśli nie chcesz, żeby sernik miał wyraźny smak jednego z owoców. W razie czego możesz poszukać innych przepisów na Puszce - znajdziesz sporo pomysłów i z owocami i bez :) A nawet serniki z nerkowców, "surowe" czyli bez pieczenia. patrycccja 2013-01-13 23:57:08.131 Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) hmm, zastępować brzoskwiń nie próbowałem i nie przychodzi mi do głowy nic co może je zastąpić. Z tym owocem jest taki myk że one właśnie dają ten "sernikowy" smak. chojnac 2013-01-13 23:36:23.464 Łatwa grochówka (wegańska) Jest świetna. Polecam dodać jeszcze zioła prowansalskie, szczyptę chilli, kolendrę i czosnek, a lekko zagęścić zasmażką z cebuli, mąki i masła :) ~van 2013-01-13 19:09:13.856 Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) A jakie można inne owoce zamiast brzoskwiń? Moje dziecko ma uczulenie na nie ~Ania 2013-01-13 18:00:31.876 Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege) Czy maślanke można zastąpić jogurtem naturalnym sojowym? ~Magda 2013-01-13 15:14:00.168 Hummus (wegańska) Kinga, tak na prawdę zależy od ciebie jak doprawisz hummus :) Ja uwielbiam sezam i dodaję więcej tahini - jak w przepisie lub więcej. Zauważyłam jednak, że część osób, które je hummus po raz pierwszy, woli łagodniejszą wersję - dlatego mając takich gości dodaję tylko 1 łyżkę. To samo z innymi rzeczami - ostatnio robię wersję super light czyli 1 łyżka oliwy i 1 soku z cytryny + woda. Soli też mniej, bo ostatnio tak mi się smak zmienił. Doprawiaj więc pod siebie! :) Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej. patrycccja 2013-01-13 11:31:41.814 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) Jak dla mnie bulion doskonały. Przepyszny bezmięsny rosół. Dzieci się zajadają i my też!! ElaM 2013-01-12 22:48:00.255 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Proponuje dodac suszonej miety :-) ~ANNA 2013-01-12 22:47:15.704 Pasta słonecznikowa (wegańska) Zrobiłam z ziołową przyprawą do masła Kotanyi, wyszło smaczne :) W jej skład wchodzą: sól jodowana, cebula, pieprz, czosnek, gorczyca, pietruszka, cytryna w proszku, szczypiorek, lubczyk, koper, mieszanka warzywno-ziołowa (pietruszka, szczypiorek, papryka, por, cebula, liście selera, pasternak, koper, marchew, lubczyk). ~Kinga 2013-01-12 20:55:28.269 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |