7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225    


Słomki ogniste [Bucatini infuocati] (wegańska)
pół szklanki oliwy??? to chyba zdecydowanie za dużo... ale danie na pewno pyszne:)
~mandaryna169 2013-01-16 12:51:39.425

Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska)
Oporna skrobia to nic innego jak błonnik. Skrobia która jest głównym składnikiem kasz i tylko w strawnej postaci, czyli po ugotowaniu i rozłożeniu do glukozy może być wykorzystana jako paliwo dla mózgu mięśni i komórek. Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają. Moim zdaniem taka surowa kasza jest prawie bezwartościowa dla organizmu, ale ciekawa jestem co na ten temat witarianie?
~mavika 2013-01-16 12:19:21.505

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Do farszu dodałam trochę zmielonej czerwonej fasoli. Spowodowała, że farsz jest bardziej spójny. Kasza gryczana jest sypka, więc jak zrobiłam w pierwszej wersji bez fasoli, to się trochę rozpadało przy krojeniu i jedzeniu.
Majolik 2013-01-16 10:19:02.617

Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska)
Mavika, masz rację. Z drugiej strony kasza to nie tylko skrobia... No nie wiem jak witarianie się na to zapatrują :) Z ciekawostek, jak trochę poszukałam, to nawet w ugotowanych produktach część skrobi jest nietrawiona: pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_oporna
patrycccja 2013-01-16 09:50:07.464

Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska)
Czy przypadkiem nie jest tak, że organizm nie jest w stanie strawić surowej, niepoddaniej żadnej obróbce cieplnej skrobi?
~mavika 2013-01-15 20:01:19.666

Rozgrzewające kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem (wegańska & RAW)
Dla mnie super jest zmiksowany banan z mlekiem i kakao, potem doprowadzam to do wrzenia, jest pyszne na gorąco i ten bananowo-kakaowy zapach, niebo!. Mleko jakiekolwiek- zwykłe, roślinne, jak dla mnie sprawdza się z każdym. W wersji dla słodkolubnych można jeszcze dodać miodu/syropu czy cukru, ale to w sumie zależy od słodkości banana- im dojrzalszy, tym lepszy. Pycha, polecam. Pyszne, pożywne, poprawia humor!!!:))))
~bananowa 2013-01-15 19:23:52.161

Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska)
Świetne!
Ja robiłam trochę inaczej - szklanka płatków zalana gorącą wodą. Trochę odczekałam i zmiksowałam to z 3,5 szkl. wody. Otrzymałam trochę ponad litr mleka! Wydaje mi się, że przez napęczniałe płatki wyszedł mi płyn, który bardziej przypomina mleko niż wodę. :-) Ale musiałam dosłodzić cukrem waniliowym, bo inaczej smak był niezbyt dobry.
Avka 2013-01-15 15:10:52.845

Spagetti Gorgonzola (lakto-wege)
w biedronkowych serach pleśniowych jest podpuszczka mikrobiologiczna :)
~beata 2013-01-15 14:34:01.194

Gołąbki bez zawijania (wegańska)
Polecam Eko-kostki z Rossmana ;)
florka 2013-01-15 13:58:39.942

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kawałkami czekolady (ovo-wege)
pycha! :)
Aya 2013-01-15 10:48:19.066

Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska)
dużo z nimi zabawy ale są bardzo smaczne, potwierdzam!
chaberkowna 2013-01-14 20:33:18.694

Majonez fasolowy (wegańska)
ten przepis ratuje mi zycie gdy czasem tęsknię za sałatką warzywną... :) dzięki!
chaberkowna 2013-01-14 20:32:05.752

Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem (wegańska)
Bardzo dobra pasta, lubię z pomidorem albo kwaszonym ogóreczkiem. Dzięki za przepis
chaberkowna 2013-01-14 20:30:26.483

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Ciasto naprawdę pyszne ! :)
i46.tinypic.com/i3rqf7.jpg
Callypsox3 2013-01-14 17:24:26.326

Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska)
Wczoraj upieklam, sa naprawde proste, szybkie i pyszne:)
~dagmara 2013-01-14 13:58:43.966

Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege)
Myślę, że spokojnie. Gdyby w przepisie była soda, to ważna byłaby obecność kwaśnego składnika. W przypadku proszku do pieczenia jest to obojętne. Polecam też wegański przepis na racuchy na drożdżach: puszka.pl/przepis/5970-racuchy_mega_bananowe-precyzyjne_proporcje.html
patrycccja 2013-01-14 00:02:04.578

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Aniu, jeśli już to ja bym kombinowała szukając w miarę miękkich owoców i uzupełniając ich kwaskowość sokiem z cytryny. Jakie owoce? Mango dojrzałe lub z puszki, morele, miękkie gruszki, ostatecznie trochę banana (ostatecznie, bo ciasto z jego dodatkiem ciemnieje i następnego dnia jest bure). Albo jakaś ich mieszanka jeśli nie chcesz, żeby sernik miał wyraźny smak jednego z owoców. W razie czego możesz poszukać innych przepisów na Puszce - znajdziesz sporo pomysłów i z owocami i bez :) A nawet serniki z nerkowców, "surowe" czyli bez pieczenia.
patrycccja 2013-01-13 23:57:08.131

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
hmm, zastępować brzoskwiń nie próbowałem i nie przychodzi mi do głowy nic co może je zastąpić. Z tym owocem jest taki myk że one właśnie dają ten "sernikowy" smak.
chojnac 2013-01-13 23:36:23.464

Łatwa grochówka (wegańska)
Jest świetna. Polecam dodać jeszcze zioła prowansalskie, szczyptę chilli, kolendrę i czosnek, a lekko zagęścić zasmażką z cebuli, mąki i masła :)
~van 2013-01-13 19:09:13.856

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
A jakie można inne owoce zamiast brzoskwiń? Moje dziecko ma uczulenie na nie
~Ania 2013-01-13 18:00:31.876

Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege)
Czy maślanke można zastąpić jogurtem naturalnym sojowym?
~Magda 2013-01-13 15:14:00.168

Hummus (wegańska)
Kinga, tak na prawdę zależy od ciebie jak doprawisz hummus :) Ja uwielbiam sezam i dodaję więcej tahini - jak w przepisie lub więcej. Zauważyłam jednak, że część osób, które je hummus po raz pierwszy, woli łagodniejszą wersję - dlatego mając takich gości dodaję tylko 1 łyżkę. To samo z innymi rzeczami - ostatnio robię wersję super light czyli 1 łyżka oliwy i 1 soku z cytryny + woda. Soli też mniej, bo ostatnio tak mi się smak zmienił. Doprawiaj więc pod siebie! :)
Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej.
patrycccja 2013-01-13 11:31:41.814

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Jak dla mnie bulion doskonały. Przepyszny bezmięsny rosół. Dzieci się zajadają i my też!!
ElaM 2013-01-12 22:48:00.255

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Proponuje dodac suszonej miety :-)
~ANNA 2013-01-12 22:47:15.704

Pasta słonecznikowa (wegańska)
Zrobiłam z ziołową przyprawą do masła Kotanyi, wyszło smaczne :)
W jej skład wchodzą: sól jodowana, cebula, pieprz, czosnek, gorczyca, pietruszka, cytryna w proszku, szczypiorek, lubczyk, koper, mieszanka warzywno-ziołowa (pietruszka, szczypiorek, papryka, por, cebula, liście selera, pasternak, koper, marchew, lubczyk).
~Kinga 2013-01-12 20:55:28.269

   215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas