7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Falafel (felafel) (wegańska) Faux jeżeli zrobisz z soczewicą to już nie będzie falafel. Ale wyjdzie :-) I z pewnością będzie smakowało. Tylko smażyłabym nie na głębokim oleju i użyłabym innych przypraw - dowolnych, jakie lubisz. Zobacz ten przepis: puszka.pl/przepis/6806-kotlety_ze_straczkowych_bez_ich_gotowania_z_warzywami.html życzę smacznego! Iwo-na 2012-12-15 22:20:29.966 Falafel (felafel) (wegańska) Witam, mam takie pytanie, czy ciecierzyce można zastąpić soczewicą? Czy bedzie jakaś znacząca różnica i marny smak? jestem jak na razie zielona w tych sprawach pozdrawiam :) ~Faux 2012-12-15 20:12:51.221 Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska) w smaku super ! ale niestety jakieś takie dziwnie zakalcowe w środku, a do tego przywarły bardzo mocno do papilotek i nie chcą odejść ... może na drugi dzień zmiękną... Grzybkowa 2012-12-15 16:07:31.033 Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Ostatnim razem, kiedy robiłam empanadas zabrakło mi nadzienia fasolowego i na szybcika namoczyłam proteinę sojową, dodałam do niej koncentrat pomidorowy(dużo, tak żeby masa troszkę się kleiła) i mocno doprawiłam(czosnek, chili, papryka, cebula suszona, curry, sól, można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy). Wow! To było pyszne! Polecam. Iwo-na 2012-12-15 14:40:48.71 Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi (wegańska) Ja bardzo polecam tofu do bigosu! Wędzone tofu pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażone w oliwie i sosie sojowym z dodatkiem ziół : majeranek,tymianek itd . podsmażyć i dodać do bigosu pod koniec gotowania. Smakuje jak z podwędzanym boczkiem monika77 2012-12-15 11:12:37.508 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Pomysłu na zastępstwo nie mam ale możesz pominąć poprostu kasze i zrobić z samego ryżu np. pełnoziarnistego Nie wiem jak wpłynie na smak ale złe nie powinno być ;-) Pozdrawiam oliwka-oliwka 2012-12-15 10:54:31.085 Keks z kaszy jaglanej (wegańska) Tak, koniecznie dużo bakalii, co najmniej 2 garście, a najwięcej orzechów, żeby chrupały - u mnie migdały, orzechy włoskie i słonecznik (nerkowców nie polecam, są zbyt miękkie - i tak nie będzie ich czuć). Nie miałam lukrecji, więc dałam 4 łyżki słodu z agawy (najsłodszy i najbardziej płynny) - dla mnie wyszło słodkie w sam raz, choć trochę "płaskie", a dla Wojtka... bez smaku. Następnym razem dodałabym więc szczyptę soli, żeby uwypuklić słodycz ciasta, trochę cynamonu, a robiąc ciasto dla gości... hm, chyba jednak więcej słodu. Zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać po tym przepisie, ale komentarze mnie zachęciły i nie żałuję :) Ma "litą" konsystencję, ale dzięki orzechom fajnie się to sprawdza - trochę jak kulki bakaliowe. Z tego względu wolałabym, żeby ciasto było niskie, max. 2 cm, żeby można je kroić w prostokąty lub rąby. Żeby otrzymać taką wysokość będzie potrzebna forma nie mniejsza niż 20x23. Nie wiedziałam też jak bardzo powinnam rozgotować kaszę - gotowałam ją więc na najmniejszym palniku i najmniejszym gazie, pod przykryciem, bez mieszania (!), przez ok. 15 min. do wchłonięcia wody. patrycccja 2012-12-15 10:53:19.25 Sałatka jarzynowa (wegańska) Zrobię ją na 100 % już bardzo dawno nie jadłam tej sałatki bo nie wiedziałam jak zrobić ją w wersji weganskiej ... agnmid 2012-12-15 09:56:37.727 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) malolata71 > mam tak czesto, wiec gotuje bulion np. poprzedniego dnia i zostawiam na noc z tymi warzywami w garnku. Czasami nawet zbyt mocno przesiaka ich smakiem, kiedy przesadze z np. kapusta czy selerem :) efedrina 2012-12-14 23:28:52.254 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Czy ma ktoś pomysł czym zastąpić kaszę gryczaną? Nie ma jej tutaj w Paragwaju :-( A może ją po prostu pominąć? Iwo-na 2012-12-14 23:10:22.3 Ciasto bananowe (wegańska) Podziwiam tych, którym wyszło to ciasto. Moje to tragedia. Wszystkie składniki jak w przepisie zastosowałam. Wyszedł koszmar. Spieczony z wierzchu, w środku zakalec. Poza tym zapach niezbyt przyjemny. I płaskie jak placek, nie jak ciasto.Zupełna porażka. kropkaaga 2012-12-14 18:03:29.126 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) Dziekuję za wspaniały przepis i komentarz,że kostki itp nie dadzą smaku. poza tym są strasznie niezdrowe!! Feria 2012-12-14 16:12:48.629 Majonez sojowy (wegańska) Podobny do zwykłego - tak, ale jednak dominuje smak soi! Smak zwykłego majnezu bardziej przypomina ten z mleka sojowego, kilka przepisów znajdziesz tu na Puszce. Mimo to uważam, że ten majonez z soi komponuje się bardzo dobrze z sałatką ziemniaczano-warzywną! Warto spróbować :-) Iwo-na 2012-12-14 15:04:15.751 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Ja już nie pamiętam jakiej mąki kiedyś używałam, a teraz mam czeską, która nie ma podanego typu (bo te typy to Polska Norma :) ale wydaje mi się, że 2000 jest ok, bo niższy typ, 1800, to graham, której na pewno nie używałam. Jako że to ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko, to proponuję, żebyś najpierw przygotowała porcję z połowy składników. Zobacz jaką ma konsystencję i albo dorób resztę z tą samą mąką albo kilka łyżek razowej zastąp białą - ale też nie za dużo, bo to ciasto przygotowane z oczyszczanej mąki jest jakieś takie miałkie, ma niefajną konsystencję. patrycccja 2012-12-14 13:42:59.48 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) To jakiej najlepiej uzyc mąki pszennej razowej ? tzn jaki typ bo jesli 2000 to za duzo to jaki typ bedzie najlepszy ?:P OpenWorld 2012-12-14 11:46:21.834 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Zawsze mozesz wymieszac z białą efedrina 2012-12-14 08:29:10.024 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) mam mąką pszenną razową melvit, ale typ 2000, ktoś pisał że to chyba zbyt wysoki przemiał? uda mi się z takiej mąki? chciałabym zrobić na świeta :D banka 2012-12-14 07:18:36.98 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) ten pomysl z nakretka super :) Namaste 2012-12-14 02:44:25.455 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) taaaak! idealne te kotlety! od dawna wlasnie takiego przepisu szukalam,przepyszne sa :) dzieki :) *cebule troche najpierw zeszklilam na oliwie dodalam pieczarki i pestki slonecznika :) Namaste 2012-12-14 02:43:19.275 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) wyszlo super! zostaje w przepisach na swieta :) dzieki :) Namaste 2012-12-14 02:32:40.344 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) nie wiem jak farsz ale ciasto super :) assasello987 2012-12-13 22:04:50.833 Majonez sojowy (wegańska) Czy wyjdzie podobny do zwykłego ? Już bardzo dawno nie jadłam go ... Chciałabym zrobić sałatkę ziemniaczano warzywna i dodać do niej majonez czy taki sojowy będzie pasował ? agnmid 2012-12-13 21:06:23.302 Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska) Witam, właśnie robię torcik po raz pierwszy i mi również masa nie chciała zgęstnieć. W przepisie nie ma mowy, że powinna być użyta czekolada gorzka. Jednak wykombinowałam, że aby masa mi zgęstniała muszę dodać więcej budyniu, bo jeden budyń na 750 ml mleka to mało. Dodałam łącznie trzy budynie i osiągnęłam dobrą konsystencję :). Zobaczymy jak wyjdzie w połączeniu ze wszystkim. Pozdrawiam ~irmina 2012-12-13 19:33:46.029 Pierniczki wegańskie (wegańska) właśnie wypróbowuje przepis, ale zamiast wody dodałam czekoladowego mleka sojowego z biedronki. mam nadzieje,że moje wyjdą równie ładne jak na zdjęciach powyżej :) ~BarbaRossa 2012-12-13 14:28:45.311 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) Zrobiłam gołąbki i wszyscy domownicy zachwyceni! Świetny przepis, palce lizać! Przed włożeniem gotowych gołąbków do gara, przesmażyłam je z każdej strony na patelni. Po dodaniu puszki pomidorów i sporej ilości słodkiej i pikantnej papryki zrobił się smaczny sos. ~Rudzielec 2012-12-13 13:07:09.489 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |