
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Woreczek ma 100g, a więc pół woreczka to 50g suchego - ale, niestety, objętościowo tego nie podam, bo pojęcia nie mam. Ale może to wystarczy, jeśli masz jakąś małą wagę kuchenną ;) Ja bym kaszę gryczaną zastąpiła jaglanką :) Luna7 2012-12-16 18:00:52.689 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Ok, dzięki za odpowiedź :-) Mam tylko jeszcze jedno pytanie: ile suchego(lub objętościowo ugotowanego) ryżu to pół woreczka? Chociaż w przybliżeniu proszę. Ryżu w woreczkach nie gotuję już od ponad 10. lat, a tu w Paragwaju po prostu go nie ma - ryż kupuje się najczęściej z worka, na luz :-) Iwo-na 2012-12-16 17:06:34.442 ![]() dobra, dzięki, zrobię rzeczywiście z połowy składników, tak będzie bezpieczniej :) dam znać czy się udało :) banka 2012-12-16 09:19:52.318 Kluski kładzione z makiem (wegańska) bardzo szukam wegańskiego przepisu na wigilijne kluski z makiem, powyższy przepis nie jest jednak zbyt precyzyjny. dobrze by było napisać co i jak dokładnie krok po kroku zrobić i może wkleić zdjęcie żeby czytelnicy mieli jakąś wizję efektu końcowego. z góry dziękuję :) ~gosia 2012-12-16 04:41:24.414 Falafel (felafel) (wegańska) Faux jeżeli zrobisz z soczewicą to już nie będzie falafel. Ale wyjdzie :-) I z pewnością będzie smakowało. Tylko smażyłabym nie na głębokim oleju i użyłabym innych przypraw - dowolnych, jakie lubisz. Zobacz ten przepis: puszka.pl/przepis/6806-kotlety_ze_straczkowych_bez_ich_gotowania_z_warzywami.html życzę smacznego! Iwo-na 2012-12-15 22:20:29.966 Falafel (felafel) (wegańska) Witam, mam takie pytanie, czy ciecierzyce można zastąpić soczewicą? Czy bedzie jakaś znacząca różnica i marny smak? jestem jak na razie zielona w tych sprawach pozdrawiam :) ~Faux 2012-12-15 20:12:51.221 ![]() w smaku super ! ale niestety jakieś takie dziwnie zakalcowe w środku, a do tego przywarły bardzo mocno do papilotek i nie chcą odejść ... może na drugi dzień zmiękną... Grzybkowa 2012-12-15 16:07:31.033 Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Ostatnim razem, kiedy robiłam empanadas zabrakło mi nadzienia fasolowego i na szybcika namoczyłam proteinę sojową, dodałam do niej koncentrat pomidorowy(dużo, tak żeby masa troszkę się kleiła) i mocno doprawiłam(czosnek, chili, papryka, cebula suszona, curry, sól, można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy). Wow! To było pyszne! Polecam. Iwo-na 2012-12-15 14:40:48.71 Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi (wegańska) Ja bardzo polecam tofu do bigosu! Wędzone tofu pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażone w oliwie i sosie sojowym z dodatkiem ziół : majeranek,tymianek itd . podsmażyć i dodać do bigosu pod koniec gotowania. Smakuje jak z podwędzanym boczkiem monika77 2012-12-15 11:12:37.508 ![]() Pomysłu na zastępstwo nie mam ale możesz pominąć poprostu kasze i zrobić z samego ryżu np. pełnoziarnistego Nie wiem jak wpłynie na smak ale złe nie powinno być ;-) Pozdrawiam oliwka-oliwka 2012-12-15 10:54:31.085 ![]() Tak, koniecznie dużo bakalii, co najmniej 2 garście, a najwięcej orzechów, żeby chrupały - u mnie migdały, orzechy włoskie i słonecznik (nerkowców nie polecam, są zbyt miękkie - i tak nie będzie ich czuć). Nie miałam lukrecji, więc dałam 4 łyżki słodu z agawy (najsłodszy i najbardziej płynny) - dla mnie wyszło słodkie w sam raz, choć trochę "płaskie", a dla Wojtka... bez smaku. Następnym razem dodałabym więc szczyptę soli, żeby uwypuklić słodycz ciasta, trochę cynamonu, a robiąc ciasto dla gości... hm, chyba jednak więcej słodu. Zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać po tym przepisie, ale komentarze mnie zachęciły i nie żałuję :) Ma "litą" konsystencję, ale dzięki orzechom fajnie się to sprawdza - trochę jak kulki bakaliowe. Z tego względu wolałabym, żeby ciasto było niskie, max. 2 cm, żeby można je kroić w prostokąty lub rąby. Żeby otrzymać taką wysokość będzie potrzebna forma nie mniejsza niż 20x23. Nie wiedziałam też jak bardzo powinnam rozgotować kaszę - gotowałam ją więc na najmniejszym palniku i najmniejszym gazie, pod przykryciem, bez mieszania (!), przez ok. 15 min. do wchłonięcia wody. patrycccja 2012-12-15 10:53:19.25 ![]() Zrobię ją na 100 % już bardzo dawno nie jadłam tej sałatki bo nie wiedziałam jak zrobić ją w wersji weganskiej ... agnmid 2012-12-15 09:56:37.727 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) malolata71 > mam tak czesto, wiec gotuje bulion np. poprzedniego dnia i zostawiam na noc z tymi warzywami w garnku. Czasami nawet zbyt mocno przesiaka ich smakiem, kiedy przesadze z np. kapusta czy selerem :) efedrina 2012-12-14 23:28:52.254 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Czy ma ktoś pomysł czym zastąpić kaszę gryczaną? Nie ma jej tutaj w Paragwaju :-( A może ją po prostu pominąć? Iwo-na 2012-12-14 23:10:22.3 ![]() Podziwiam tych, którym wyszło to ciasto. Moje to tragedia. Wszystkie składniki jak w przepisie zastosowałam. Wyszedł koszmar. Spieczony z wierzchu, w środku zakalec. Poza tym zapach niezbyt przyjemny. I płaskie jak placek, nie jak ciasto.Zupełna porażka. kropkaaga 2012-12-14 18:03:29.126 ![]() Dziekuję za wspaniały przepis i komentarz,że kostki itp nie dadzą smaku. poza tym są strasznie niezdrowe!! Feria 2012-12-14 16:12:48.629 Majonez sojowy (wegańska) Podobny do zwykłego - tak, ale jednak dominuje smak soi! Smak zwykłego majnezu bardziej przypomina ten z mleka sojowego, kilka przepisów znajdziesz tu na Puszce. Mimo to uważam, że ten majonez z soi komponuje się bardzo dobrze z sałatką ziemniaczano-warzywną! Warto spróbować :-) Iwo-na 2012-12-14 15:04:15.751 ![]() Ja już nie pamiętam jakiej mąki kiedyś używałam, a teraz mam czeską, która nie ma podanego typu (bo te typy to Polska Norma :) ale wydaje mi się, że 2000 jest ok, bo niższy typ, 1800, to graham, której na pewno nie używałam. Jako że to ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko, to proponuję, żebyś najpierw przygotowała porcję z połowy składników. Zobacz jaką ma konsystencję i albo dorób resztę z tą samą mąką albo kilka łyżek razowej zastąp białą - ale też nie za dużo, bo to ciasto przygotowane z oczyszczanej mąki jest jakieś takie miałkie, ma niefajną konsystencję. patrycccja 2012-12-14 13:42:59.48 ![]() To jakiej najlepiej uzyc mąki pszennej razowej ? tzn jaki typ bo jesli 2000 to za duzo to jaki typ bedzie najlepszy ?:P OpenWorld 2012-12-14 11:46:21.834 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Zawsze mozesz wymieszac z białą efedrina 2012-12-14 08:29:10.024 ![]() mam mąką pszenną razową melvit, ale typ 2000, ktoś pisał że to chyba zbyt wysoki przemiał? uda mi się z takiej mąki? chciałabym zrobić na świeta :D banka 2012-12-14 07:18:36.98 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) ten pomysl z nakretka super :) Namaste 2012-12-14 02:44:25.455 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) taaaak! idealne te kotlety! od dawna wlasnie takiego przepisu szukalam,przepyszne sa :) dzieki :) *cebule troche najpierw zeszklilam na oliwie dodalam pieczarki i pestki slonecznika :) Namaste 2012-12-14 02:43:19.275 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) wyszlo super! zostaje w przepisach na swieta :) dzieki :) Namaste 2012-12-14 02:32:40.344 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) nie wiem jak farsz ale ciasto super :) assasello987 2012-12-13 22:04:50.833 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |