
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() agnmid jakbyś miała problem z kupieniem maki jak najbardziej możesz zmielić kaszę, ale te nieprażoną. Syrop możesz zastąpić syropem z agawy, jakimkolwiek słodem albo melasą. zielenina_blog 2012-12-06 19:47:53.403 ![]() U mnie nie było problemu - a robiłam już 2 razy, przy czym za pierwszym trzymałam ciasto długo w lodówce i zamrażarce (jak w przepisie), a za 2gim tylko tyle, ile zajęły mi inne przygotowania. Drugim razem ciasto było trochę za mało zamarznięte i ciężej się ścierało, ale to żaden problem - rozkruszone czy porozrywane w palcach też jest super. Trochę inaczej wygląda, ale nic poza tym :) Krupczatka podobno jest najlepsza do ciasta kruchego - nie wiem jak tu by się sprawdziła. patrycccja 2012-12-06 19:12:18.34 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zazu 2012-12-06 17:02:23.739 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ania_i 2012-12-06 16:25:07.447 Sałatka Madzi z papryką i pomidorem, na bazie sałaty lub kapusty pekińskiej (wegańska & RAW) I w ogóle możemy zrobić wszystko co chcemy - tylko po co nazywać to przepisem? ~Evyn 2012-12-06 15:10:11.324 Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym (wegańska) mąkę gryczaną można spokojnie kupić w marketach lub sklepach ze zdrową żywnością, ale też można po prostu zmielić kaszę - najlepiej zmielić, następnie przesiać i to co zostało zmielić jeszcze raz (nie wiem czy to istotne z punktu widzenia tego chleba, ale kiedyś robiłam ciasto gryczane z puszki i niedokładnie zmieliłam kaszę, dzięki czemu zamiast ciasta miałam raczej pudding) ~gość 2012-12-06 14:58:27.688 Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska) rollo, normalnie, skrystalizowany (scukrzony) miód jest w stanie stałym. No ale co się pośmiałaś nie wiedząc o tym, to Twoje ;) ~dd 2012-12-06 12:06:17.072 Tarta czekoladowa z ananasem lub malinami (wegańska) ja robię z razowej, z dodatkiem białej. Jest pyszna i krucha:) ~ewelton 2012-12-06 10:41:05.343 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Sos pyszne sam w sobie, robię go od lat.... ~kocham [...] 2012-12-06 09:38:01.893 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zefciu 2012-12-05 19:26:26.749 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) sorry muszę dodać,że jak wstawiam chleb to jeszcze 10 minut i dopiero zmniejszam na 200 stopni. ~anna453 2012-12-05 19:16:07.762 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) przecież wyrażnie pisze że piekarnik ustawić na 250 stopni na parę minut/nie nagrzewać do 250/i do lekko podgrzanego wstawić chleb.Następnie zmniejszyć temp. na 200 stopni i piec aż po próbie patyczkiem będzie on suchy/ok godziny/A także z gorącą wodą do drożdzy uważać ,żeby ich nie zagotować.Woda musi być dobrze ciepła ale nie gorąca. ~anna453 2012-12-05 19:13:51.706 ![]() Świetny pomysł z dodaniem cukinii i szpinaku (użyłam mrożonego), ale zostanę przy swoim sposobie gotowania pomidorówki - łatwiej mi wtedy o właściwy smak i dobre doprawienie :) Przede wszystkim własny bulion w wersji podstawowej lub ekspresowej (*), pomidory przed dodaniem lekko miksuję lub używam domowego przecieru, a makaron gotuję oddzielnie (dodany do zupy zagęści ją, ale ja wolę tradycyjnie). Z przypraw czosnek i gałka są super, ale suszona cebula, koperek i zioła prow. to nie moja bajka. Wolę świeżą lub mrożoną bazylię (**) + pieprz ziołowy i czarny + ew. odrobina chili. Ogólnie jednak z czystym sumieniem polecam tą wersję pomidorówki :) (*) puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html lub puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html (**) puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html patrycccja 2012-12-05 15:15:15.295 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sunflower_ren 2012-12-05 14:44:08.562 ![]() Czy można czymś zastąpić syrop klonowy ? I czy mąka gryczana jest do kupienia w sklepach czy np można zmielić kaszę gryczana i będzie mąka ? agnmid 2012-12-05 11:07:33.282 ![]() Wygląda i smakuje na pewno cudownie ! agnmid 2012-12-05 11:02:38.67 ![]() Bardzo smaczne połączenie :) agnmid 2012-12-04 21:58:35.024 ![]() Na pewno :) Tego przepisu jeszcze nie przerabiałam w ten sposób, ale w innym zastępowałam wg. przelicznika wagowego: 1/4 kostka margaryny/masła to 50g, a 50g oleju to 6-7 łyżek (90-100ml). Przy czym masło zawiera do 15% wody, więc biorę 6 łyżek oleju, a w przypadku ciast kruchych dodatkową łyżkę wody (musi być odrobina wilgoci, bo inaczej będzie nie kruche, tylko sypkie ;). patrycccja 2012-12-04 19:05:13.38 ![]() W L'eclercu bydgoskim jest taki dział ze zdrową żywnością, tam znajdziesz na pewno. sunflower_ren 2012-12-04 19:00:29.715 ![]() Nie, to makowiec na kruchym spodzie. Dlatego z płynów jest głównie olej i tylko odrobina wody. patrycccja 2012-12-04 18:57:16.348 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) Robie po raz pierwszy z maka kasztanowa. Ciekawa jestem jak wyjdzie, narazie zapach bardzo dobry. ~Ania 2012-12-04 13:52:22.523 ![]() Świetna zupa :) agnmid 2012-12-03 23:53:59.61 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2012-12-03 19:06:24.506 ![]() Przepis mówi, że składników wystarczy na dwa bochenki z keksówek o wymiarze ok. 25 cm, ale wychodzą one dość płaskie, więc spokojnie można upiec jeden. zielenina_blog 2012-12-03 13:26:09.221 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nula 2012-12-03 13:07:45.687 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |