
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patrycccja 2012-08-23 16:47:28.079 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja robiłam z cukrem brązowym i sokiem z limonki, bo mi cytryny zabrakło. Obłędnie pyszne :-) nanak 2012-08-23 14:39:48.208 Ciasto kakaowo-jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu) (lakto-ovo-wege) Mi sie udalo:) cukru nie dalam wcale o bialkach zapomnialam hehe:D ale wyszlo. fajny przpis, dziekuje ~betka 2012-08-23 13:34:11.735 Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska) Smażone kwiaty dyni to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam - dla wzmocnienia efektu chrupkości można dodać gazowaną wodę mineralną - ale i bez tej modyfikacji smakują wyśmienicie. szokrana 2012-08-23 12:02:04.174 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patrycccja 2012-08-23 11:18:54.648 ![]() A mi niestety nie wyszły takie super :( Dałam płaskie łyżeczki curry i chyba było go za mało - nawet patrząc po zdjęciu u veganjihad jest go więcej. Ale główną przyczyną był pewnie ocet jabłkowy - w innych przetworach się sprawdził, a tu nie. Kompletnie nie wiem czemu. Spróbuję ponownie - tym razem z octem winnym. patrycccja 2012-08-23 11:15:38.863 Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska) zawsze mi szkoda na działce zrywać te kwiaty do jedzenia jak myślę, że z nich mogą być takie wieelkie dynie i cukinie. Gdyby je sprzedawali w sklepach to co innego ;) ~ksz 2012-08-23 10:35:36.333 ![]() Ewa, zerknij w starsze komentarze - ja tam podałam proporcje, z których robiłam, a nam bardzo smakowało :) patrycccja 2012-08-22 18:06:14.109 Camembert lub pieczarki w piwnym cieście (ovo-wege) Cześć , z tym przepisem wszystko spoko tylko jakiś pomysł czym zastąpić jajko ( białko ) pawllo27 2012-08-22 16:48:31.547 Migdałowe clafoutis z renklodami (lakto-ovo-wege) Nie obraź się, Natka, ale po tym pytaniu i tamtym o borówkę brusznicę zaczynam podejrzewać, że masz bana na google. Clafoutis to nie jest zwykłe ciasto ze śliwkami, ma inną konsystencję, ciężka, trochę naleśnikowo- zakalcowatą. Mi to w pewnym sensie nawet przypomina fritatę na słodko. No chyba, że wolisz nazwać ją "ziemniaczaną jajecznicą" ;). Nazwy niektórych dań nie mają w Polskim swoich odpowiedników, a niektóre zagraniczne nazwy popularnych posiłków się przyjęły i pewnie ich nawet nie zauważasz. Dlatego moim zdaniem nazwanie tego clafoutis zamiast "zakalcowaty pieczony omlet ze śliwkami" (chocby nie wiem jak smakowity, to po takej nazwie juz nikt nie zechcialby go zrobic) jest ok. pozdrawiam ~ksz 2012-08-22 15:55:37.06 Makaron z cukinią (wegańska) Właśnie zrobiłam - pyyyyyszne! littlemiracles 2012-08-22 13:44:47.019 Krem z pomidorów z selerem naciowym (wegańska) Przydałoby się proporcje podać. Zrobiłam tę zupkę i chyba tego selera za dużo dałam, bo w ogóle nie smakowało jak krem z pomidorów :/ ~ewa 2012-08-22 11:02:30.54 ![]() Postanowiłam wykorzystać warzywa i..niestety nie powalił mnie smak. Niby każde z warzyw uwielbiam, ale w tej mieszance wszystko było takie jakieś-nijakie. Próbowałam to ratować doprawiając pieprzem Cayenne. Zjeść zjedliśmy, ale..:/ nie będziemy kombinować już więcej. To nasze COŚ wyglądało dokładnie jak na zdjęciu. Natka 2012-08-22 10:01:09.907 ![]() Gdzie dostać borówkę-brusznice? Jak to wygląda? W mojej świadomości borówka jest amerykańska :)- duże, ciemne jagody. Borówka to na Podhalu nic innego jak czarne jagody (leśne). Ale już smak lodów np. to jagodowy a nie borówkowy ;) Brusznica na Podhalu to jeżyna-czarna, leśna. U mnie to po prostu jeżyna (zbierana w lesie lub przy polnych drogach, czasem do kupienia w sklepie). Stąd nie wiem, co to jest borówka-brusznica czerwona, mhm..:( Natka 2012-08-22 09:53:33.847 ![]() Oświećcie mnie co oznacza słowo "clafoutis"? Czy nie można prościej ciasto ze śliwkami? To samo dotyczy "chutney"..:/ Pomijając kwestie nazewnictwa ciasto wygląda bosko!! :) Natka 2012-08-22 09:46:47.528 ![]() Mhm...pamiętam to danko jeszcze z czasów głębokiego PRL-u. Często mama mi coś takiego serwowała, jak się miało smaka na coś. "COŚ" chodziło po głowie ;) Wtedy schodziłyśmy do piwnicy po soki pomidorowe, ogórki i było pysznie. Zamiast wody ogórkowej kroje ogórki w kosteczkę, czasem nawet dołożę grzybków w occie. Oczywiście zawsze doprawiam pieprzem. Polecam!! Natka 2012-08-22 09:42:20.792 Sałata z ciecierzycą i orzechami (wegańska) Wspaniała!!! Dzieki Madhavi za pomysł na super kolacje!!! ~Klaudia_82 2012-08-22 09:36:51.871 ![]() Dawno tego nie jadłam! Trzeba przypomnieć sobie ten smak. Tylko dlaczego nie mogę spotkać w sprzedaży kostki sojowej? znowu trzeba kroić kotleciki sojowe. Dana 2012-08-21 18:53:40.931 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2012-08-21 18:49:09.365 ![]() Takie proste a takie dobre. Najlepsze oczywiście z ogórkami własnoręcznie ukiszonymi. Dana 2012-08-21 18:41:36.582 Sałata z ciecierzycą i orzechami (wegańska) Sałatka wyszła fenomenalnie!Smak idealny, taki jak lubię :D Dzięki Madhavi za nieziemski przepis i czekam na więcej pomysłów! :D ~Jerry 2012-08-21 18:28:09.859 ![]() W Puszce jest już taki przepis, praktycznie identyczny, tylko bez cukru: puszka.pl/przepis/932-baklazany_imam.html Staramy się unikać takich sytuacji, dlatego twój zostanie oznaczony jako duplikat. Jeśli chcesz możesz do tamtego dodać swoje zdjęcie umieszczając w podpisie link do bloga. A następnym razem, żeby oszczędzić sobie pracy, lepiej wcześniej sprawdzić, czy dany przepis nie jest już zapuszkowany.... Zwł. przy tak charakterystycznych nazwach :) admin 2012-08-21 15:19:16.335 ![]() Tak, młynek do kawy jest genialny do robienia mąki z ziaren zbóż, siemienia, fasolek i grochu, a nawet niektórych orzechów :) A te naleśniki tez na pewno wypróbuję :) Trochę mi przypominają nader oryginalne placki, które ostatnio robiłam pierwszy raz, również z czerwoną soczewicą: puszka.pl/przepis/7205-uttapam_czyli_bezglutenowe_indyjskie_omlety_ze_straczkowcow_i_ryzu.html Dzięki! :) patrycccja 2012-08-20 22:40:17.393 ![]() pyszne! Nie lubię kminku, ale nie czuć go za mocno - można dodać więcej czosnku. Nie blendowałam sosu, bo brokuł mi się i tak rozgotował gzozia 2012-08-20 17:46:33.647 ![]() No świetne!! Choć w pierwszej chwili też jakoś nie bardzo zareagowałam na pomysł takiego połączenia. Wystarczy jednak do sprawy podejść inaczej: wyobraźmy sobie, że mamy sok pomidorowy i jedynie doprawiamy go sokiem z ogórków kiszonych, który jest i słony i kwaskowy i aromatyczny. Ja na szklankę soku pomidorowego dałam coś pomiędzy 1/4 i 1/2 szkl. wody z domowych ogórków. Mi smakuje znakomicie - zresztą zawsze lubiłam wielowarzywne "kiszone" soczki :) Doskonale sprawdza się przy dzisiejszych upałach. patrycccja 2012-08-20 16:24:39.054 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |