7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293    


Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
pyszne,lecz za bardzo mączaste.
majczi 2012-05-28 23:43:23.419

Muffinki jabłkowo-cynamonowe (wegańska)
Zrobiłam dzisiaj w ramach poprawy paskudnego nastroju. Nastrój poprawiony :-)
Jak zwykle podjadałam jeszcze gorące i wydały mi się zbyt mokre w środku i takie... bez smaku. Dopiero po ostygnięciu stają się dobre, więc nie podjadać! ;-)
Dałam 2/3 szklanki nierafinowanego cukru i były słodkie (a miałam kwaśne jabłka), więc jak ktoś nie lubi słodkiego, to 1/2 wystarczy. Trochę czuć mąkę.
Naprawdę można dać samą wodę? Nigdy nie piekłam bez tłuszczu, więc teraz też przezornie zmieszałam wodę z olejem. Jednak jeśli się da (?) wolałabym samą wodę - zawsze to parę kalorii mniej.
Willow 2012-05-28 22:55:58.04

Naleśniki ze szparagami i beszamelem (lakto-ovo-wege)
Ciekawa koncepcja, tylko kolejność bez sensu.
~wariat 2012-05-28 21:29:34.995

Bułeczki z otrąb i białego sera (lakto-ovo-wege)
Zrobiłam je dzisiaj, są pyszne. Dosc ciężkie. Z przepisu wyszło mi 8 bułeczek. Zamiast owsianych użyłam otrąb żytnich, dodałam też troszkę pestek słonecznika i ziół prowansalskich, były dosc pikantne. Planuję teraz zrobic je w wersji śniadaniowej - dodam żurawiny i suszonych śliwek. Bombowy przepis.
~Andzia 2012-05-28 18:42:34.839

Parówki domowej roboty (wegańska)
modyfikując przyprawy otrzymamy dowolny smak np kiełbasy,którą potem można wkroic np do fasolki po brytońsku
lonstar 2012-05-28 17:33:42.591

Parówki domowej roboty (wegańska)
obawiam się ze tego typu parówki należy najpierw ugotować ,a potem ewntualnie smażyć jak kiełbase,mysle że zamiast foli aluminiowej można by pokombinować coś z folią do gotowania,widziałem w niektórych przepisach że tak seitan przygotowują
lonstar 2012-05-28 17:06:08.319

Chleb (chlebki) typu KR-IRL (wegańska)
Z linka podanego przez Agatę wynika, że można je smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale z samej jaglanki (i ziół, itp. w sumie takie, jak tu, ale bez ryżu). Całkiem dobre, ale nie równały się z domowym chlebkiem na zakwasie ;)
Luna7 2012-05-28 15:20:13.505

Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
Tyle, żeby przykrył daktyle :) A najlepiej zalewać ja w jakimś kubku właśnie :) Czyli kubek do pełna daktyli, zalać wrzątkiem, odczekać (wykonać inne czynności), zmiksować/zblendować i dalej :)
Luna7 2012-05-28 15:12:13.704

Chleb (chlebki) typu KR-IRL (wegańska)
A czy ktoś smażył je na patelni? Chętnie spróbowałabym, a nie mam piekarnika:|
Inon 2012-05-28 12:26:26.74

Ziemniaczki Dauphinois (lakto-wege)
Przepis do wypróbowania :) Ślinka poleciała :P
Natka 2012-05-28 11:57:18.011

Biała kawa czyli Inka z mlekiem (wegańska)
Zeby bylo w miare slodkie bez dosladzania czymkolwiek wystarczy uzyc mleka ryzowego ktore samo w sobie jest bardzo slodkie.
zuzinkas 2012-05-28 11:29:04.647

Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
A ile wrzątku należy dolać żeby było w sam raz?
~ania 2012-05-28 11:00:32.615

Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek) (wegańska)
super kocham takie tosty:)
agnmid 2012-05-28 10:20:43.592

Chleb (chlebki) typu KR-IRL (wegańska)
Oryginalne źródło tego przepisu jest tu:
www.magdalirl.com.pl/index6.php
osobiście piekę sobie takie chlebki od ponad 6 miesięcy, są rewelacyjne, nie jadam innego pieczywa.
Ostatnio wpadłam na pomysł innego formowania chlebków (wyglądają jak sklepowe :)) - ugotowaną gorącą masę wykładam cienką warstwą na blaszki, talerze itp. jak wystygnie kroję odpowiedniej wielkości prostokąty-kromki (są jędrne, nie sklejają się). Tak przygotowane placuszki wykładam następnie na blaszki pokryte papierem i piekę. Ważne jest, aby wyłożyć od razu całą gorącą masę do ostygnięcia bo później placuszki mogą nie wyjść (masa pochłonie zbyt dużo wody).
~Agata 2012-05-28 10:01:43.478

Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska)
Zrobiliśmy bez mleka kokosowego, ale i tak było pyszne. Na pewno będziemy powtarzać :)
vanilla 2012-05-28 08:52:01.045

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
uwielbiam te kotleciki! <3
zamrucz 2012-05-28 01:51:09.223

Fasolomijo - sałatka z fasoli z pomidorem i ogórkiem konserwowym (wegańska)
Sałatka rewelacyjna i szybka w przygotowaniu.
bezsenna 2012-05-27 21:42:37.157

Racuszki z rabarbarem (wegańska)
właśnie jem, bardzo dobre. dodałam o wiele więcej rabarbaru (łodygi były dość cienkie) i użyłam mąki razowej i białej pół na pół. do ciasta dodałam też cukier waniliowy. super przepis, dziękuję i polecam.
majczi 2012-05-27 20:17:16.562

Szybkie i ostre kotlety sojowe (wegańska)
Bardzo mi smakowały, zrobiłam je z ziemniaczkami w masali (puszka.pl/przepis/2673-indyjskie_ziemniaki_duszone_z_kalafiorem.html), ale niezbędny jest delikatny sos, bo kotlety są baaaardzo pikantne!
Goś 2012-05-27 18:28:35.381

Kotlety z płatków owsianych i selera (wegańska)
Co można dodać zamiast selera?
~emi 2012-05-27 13:33:15.925

Wiosenna zupa-krem PZPR (papryka, ziemniak, pomidor, rzodkiewka) (wegańska)
Zjedzone! Bardzo smaczne!! A dzięki wczorajszym ziemniakom z obiadu zupa okazała się ekspresowa.
ankaopolanka 2012-05-27 13:14:34.011

Salsa di noci - mleczno-orzechowy sos do makaronu (wegańska)
zamias mleka dodaje sie slodka smietane i nic sie nie podgrzewa...makaron sie odcedza i do duzego garka sie dodaje troche masla i olejem sie to na ogniu stawia wrzuca sie makaron( all dente) na makaron sos i sie wszystko dobrze miesza...polecam przy gotowaniu makaronu do wody dodac dwa malo pokrojone ziemiaki ( najlepiej bintje) i jezagotowac i potem do wrzacej gotujacej sie wody makaron wrzucic.....
~jarek 2012-05-27 09:37:39.731

Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Aby podniesc wartosc bialek i obnizyc weglowodany zazwyczaj "podpalam" kasze na suchej, goracej patelni (mieszajac) az niektore ziarna zaczna sie otwierac. Wtedy podlewam kasza woda i gotuje jak powyzej. Tym sposobem ziarenka sa indywidualne, a nie maczyste. Osobiscie wole kasze i ryz ugotowane w ten sposow.
Jezeli chodzi o olej lniany jest to jeden z najzdrowszych olei spozywczych, ale tylko jezeli jest procesowany na zimno i przechowywany w chlodni/lodowce. Olej lniany NIGDY nie powinien byc podgrzewany, bo staje sie toxyczny. To samo odnosi sie do wiekszosci olejow. Wyjatkiem jest olej z kokosow, ktory mozna podgrzewac do pewnej temperatury bez powodowania w nim zmian chemicznych. Smacznego. :)
~Eva Stuart 2012-05-26 23:16:49.859

Kluski ze szpinaku i ziemniaków (wegańska)
Zamiast bułki tartej dałam otręby, dodałam też nieco mąki oraz mąki ziemniaczanej. Szpinaku nie miksowałam. Wyszło, hmm... ciekawe :) Oczywiście na talerzu "przystroiłam" smażoną cebulką ;)
Luna7 2012-05-26 20:28:38.532

Brokuły z ziemniakami w żółtym sosie (lakto-wege)
a mnie rozwaliła nazwa przepisu i brak sera żółtego w składzie i nawet w sposobie przygotowania :D
majczi 2012-05-26 16:18:56.824

   283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas