
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Nutella Michała (wegańska+miód) Tylko z mąką karobową wychodzi dobre. Ewentualnie można dać 10 łyżek kakao i więcej słodzika. Karob ma specyficzny smak dlatego jest w tym przepisie ~michal 2012-03-29 19:25:43.136 ![]() W warzywniakach już się pojawiła kalarepa (marokańska) więc wkrótce zacznie się sezon na takie delicje :) Natka 2012-03-29 18:59:02.883 ![]() Użyłam tylko jednej cukinii; nie obierałam jej, tylko dokładnie umyłam, a pokroiłam wraz ze wszystkim (nie wydłubałam pestek). Po podsmażeniu cebuli (takiej sporej) na patelni dołożyłam cukinię gdzieś na dwie minuty, a czosnek i przyprawy tylko na 30 sekund, żeby zachowały aromat. Zmiksowałam zawartość patelni i połączyłam z dwiema szklankami bulionu warzywnego. Grzanki zrobiłam z chleba typu graham. Całość=niebo w gębie, a przy tym króciutki czas przygotowania. Polecam! Zanetak 2012-03-29 18:58:09.067 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PYCHOTA!!! Natka 2012-03-29 18:57:23.356 ![]() Zupkę zrobiłam troszkę inaczej. Na oliwie podsmażyłam cebulę, następnie dodałam ziemniaki oraz szpinak (mrożony) zalałam wodą. Po ugotowaniu ziemniaków, zmiksowałam wszystko. Wcześniej oczywiście dodałam czosnek w ząbkach. Potem zabieliłam i na koniec grzanki ziołowe. Zupa jest MEGA PYSZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS: Załączam foto i zachęcam do zrobienia Natka 2012-03-29 18:29:24.867 ![]() Dziś zrobiłam ten paprykarz po raz setny. Wyszła mi niestety konsystencja inna niż zazwyczaj (nie pastowata), chyba przez zbyt sypki ryż. Żeby uratować paprykarz jako pastę, zblendowałam go i moim zdaniem jest jeszcze lepszy :) ankaopolanka 2012-03-29 17:25:50.257 ![]() Ten syrop musi stać DOBRYCH KILKA godzin - z 6 albo i więcej, najlepiej przez całą noc. Inaczej czuć go surową cebulą. Jakiś czas temu, kiedy był okres przeziębień, zrobiłam ten syrop Wojtkowi. Bardzo stanowczo odmówił picia go ;) Mi smakował - chyba głównie z sentymentu... sama się dziwię ;) Jest potwornie słodki i ma taki mdły, cebulowy smak. O gustach się nie dyskutuje! ;D patrycccja 2012-03-29 17:08:22.031 ![]() Zdecydowanie polecam ten przepis dla nielubiących brukselki. Gdybyście nie wiedzieli, że tam jest, to byście wsuwali bez oporu :) Z przypraw dodaję po trochu: przyprawa do ziemniaków, papryka czerwona, pieprz ziołowy i czarny, ew. troszkę mieszanki indyjskiej ;) Nie trzeba przesadzać z przyprawami, masa sama w sobie jest pyszna! grubcieen 2012-03-29 15:39:39.202 Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska) Naleśniki to świetny pomysł. Ja odrobinkę je zmodyfikowałam i dodałam mniej soli, i ok łyżeczki oliwy do masy. Smażyłam dłużej niż tzw. standardowe naleśniki ale po pierwszym nieudanym naleśniku kolejne były świetne. dziękuje za smaczną inspirację na obiad :) ~Anna 2012-03-29 15:16:03.562 ![]() Też nie lubię brukselki i też bym te kotleciki kiedyś zaryzykowała :) Poszłabym w przyprawy stosowane w mieszankach do ziemniaków. Przede wszystkim gałka muszkatołowa - koniecznie! Do tego trochę pieprzu ziołowego i odrobinka imbiru. Albo zieleniny - natki pietruszki i koperku. Albo czosnku. Do ziemniaków genialnie też pasują nasiona kopru włoskiego (puszka.pl/przepis/6405-ziemniaki_smazone_pieczone_z_nasionami_kopru_wloskiego.html), ale raczej mają zbyt delikatny smak, żeby tu zaistnieć. patrycccja 2012-03-29 11:38:57.277 ![]() akurat nie mam pomyslu co zrobic z ziemniakami, brukselki sie troche boje, bo mam z nia kiepskie doswiadczenia, ale chyba twoj pomysl zwyciezyl w konkursie na jutrzejszy obiad ;) Jakie ty sama dajesz przyprawy? hebiichigo 2012-03-28 21:50:25.679 Galaretka warzywna (wegańska) W Gdańsku widziałam w Bomi ~Ania 2012-03-28 21:35:07.025 Sernik z tofu i manny (tofurnik) (wegańska) Ile sody lub proszku do pieczenia? wilk 2012-03-28 18:44:35.918 Palmiery z gotowego ciasta francuskiego (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daiana 2012-03-28 18:18:32.709 Curry kalafiorowe z ziemniakami i groszkiem (wegańska) Całkiem smaczne :) ~Artur 2012-03-28 13:28:59.285 ![]() Mnie wczoraj wyszedł pyszny...Zakalec :) A proporcji trzymałam się jak tonący brzytwy ;) Rósł pięknie a po wyłączeniu piekarnika oklapł. Natka 2012-03-28 08:39:14.114 Wegański sos czosnkowy (wegańska) OK! Teraz wszystko jasne! Ze tez sama na to nie wpadlam... ;-) Dziekuje bardzo za wyjasnienia! Iwo-na 2012-03-28 00:37:47.768 Biszkopt wegański (wegańska) katasia - dziekuje bardzo za wyjasnienia, swietnie mnie zrozumialas :-) ~Olalalala - a ja niejasno ujelam te 1,5 filizanki i 350ml. Chodzi mi o to, ze uzywam 1,5 filizanki x 1,5 porcji; to jest: 225ml x 1,5 = w przyblizeniu 350ml (a dokladnie 337,5ml). Ciasto rzeczywiscie ladnie wyrasta za kazdym razem. Mozna dodac jeszcze okolo lyzki octu, bo soda potrzebuje kwasu, ale bez tego tez sie udaje. Nastepnym razem zrobie zdjecie w przekroju. Pozdrawiam! Iwo-na 2012-03-28 00:34:43.616 Najprostsze kotlety z tofu i brokułów (wegańska) z platkami jeczmiennymi genialne! probowal ktos z czyms poza brokulem? bo mysle, ze to fajny przepis do kombinowania. Kirppu 2012-03-27 21:48:44.883 ![]() Pychota :) Mimo że dałam dżem porzeczkowy i wiśniowy to i tak wyszły bardzo dobre :) ego-in-Arcadia 2012-03-27 19:41:38.947 ![]() Magonia dziękuję za komentarz, nawet nie widziałam, ze tu Olalalala taką dyskusję prowadzi...no nie wiem jak ja żyję zdrowiu jedząc jajka i jogurt naturalny, przecież powinnam być wrakiem człowieka....i dlatego wegetarianizm jest tak a nie inaczej postrzegany w społeczeństwie, właśnie przez takie fanatyczki.... koralina 2012-03-27 15:58:37.587 Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor (wegańska) to proporcja dla pułku piechoty! ja robie tę pastę z jednego bakłażana średniej wielkości i wychodzi cztery porcje śniadaniowe ~bryka 2012-03-27 15:50:47.146 Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Właśnie zrobiłam kapuśniak według przepisu, dodając od siebie trochę czosnku niedźwiedziego i jeszcze jedną modeyfikację, z która jest o wiele lepszy- zasmażkę z masła roślinnego i mąki pszennej graham. Zagęszcza to zupę i poprawia smak. ~Agata 2012-03-27 15:50:03.465 ![]() ja bym jeszcze dodała kapusty pekińskiej. anatemka 2012-03-27 14:52:54.708 ![]() Całkiem dobre, jesli ktos lubi słodkie smaki, radziłabym jednak przyprawić trochę mocniej, bo z samą solą i pieprzem wychodzą trochę mdłe. Co do konsystencji, to rzeczywiscie jest "trudna do okiełznania", próbowałam temu zapobiec, odcisnęłam przetarte warzywa z wody, dodałam więcej mąki i bułkę tartą, mimo to kotlety bardziej lepiły się do łapek :) Ale rzeczywiscie to prawda, że jak już usmaży się jedna strona kotleta to jest po problemie.. ryfka 2012-03-27 11:30:35.619 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |