7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
nasiona kopru włoskiego (fennel seeds) - 2 łyżeczki na 1,5 kg to spokojnie
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać porządnie olej, wrzucić ziemniaki i lekko utłuczone w moździerzu nasiona kopru (mogą być też całe lub mielone - jak kto woli), smażyć na rumiano. Oprószyć solą.

Można też zrobić wersję pieczoną - ziemniaki podgotować, pokroić, wymieszać z odrobina oleju i nasionami kopru, piec 30-45 minut w 200-220°C. Palce lizać!

Wskazówki i uwagi:

Kostka ziemniaczana powinna być dość drobna, a przynajmniej cienka (powiedzmy ok. 1 cm) - w przeciwnym razie ziemniaki będą się długo smażyć, bo ciepło będzie potrzebowało więcej czasu, żeby dotrzeć do ich środka.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-07-29 16:03:33.669
Źródło/autor przepisu: pomysł z nasionami kopru z http://www.vegetariantimes.com/recipes/11341
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

"...w przeciwnym razie ziemniaki będą się długo smażyć, bo ciepło będzie potrzebowało więcej czasu, żeby dotrzeć do ich środka." : ))) urocze
przepis wypróbuję gdy tylko zlokalizuję nasiona ; ) dzięki, miłego!
~a. 2011-08-28 14:01:28.981

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surówka z kopru włoskiego (fenkuła) i pomidorów (wegańska)
Sałatka z fenkuła (korzenia kopru włoskiego) na ciepło (wegańska)
Ziemniaki smażone z cukinią (wegańska)
Ziemniaki w waflu, smażone (wegańska)
Placki z czerwonej kapusty i ziemniaków z orzechami włoskimi (ovo-wege)
Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn (wegańska)
Coleslaw z nasionami selera (bez ograniczeń)
Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane) (wegańska)
Smażone ziemniaki a'la frytki (wegańska)
Ziemniaki smażone z papryką i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas