7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane

Średnia ocena: [5.0 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
tłuszcz do pieczenia (masło lub olej)
sól
zioła (np. oregano lub rozmaryn) lub inne dodatki, np. kumin

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać. Duże przekroić na 2-3 części zależnie od wielkości. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej wielkości 5x4x3 cm (tak na 2-3 razy do ust); mniejsze kawałki nadmiernie się wysuszą przy pieczeniu.

Zalać gorącą, osoloną wodą i gotować przez 5-7 minut (zależy od gatunku ziemniaków). Powinny być jeszcze twarde w środku.

Odcedzić i pomaścić masełkiem (czy, jeśli wolisz, innym tłuszczem) z ziołami i wymieszać potrząsając garnkiem tak, żeby ziemniaki pokryły się tłuszczem i trochę poobijały, ale nie rozleciały! Tylko zewnętrzna powierzchnia ziemniaka, ta obgotowana, powinna się "poobijać" i zrobić taka chropowata - to po upieczeniu zrobi się chrupiące.

Następnie wyłożyć ziemniaki na natłuszczoną blachę. Temperatura pieczenia 200°C. Czas pieczenia 30-45 minut - zależy od gatunku ziemniaków, wielkości kawałków i czasu gotowania. Nie da się więc precyzyjnie określić, ile to będzie trwało; trzeba sprawdzać, czy są miękkie i czy dostatecznie przypieczone. Jeśli nie dostatecznie się przypiekają na wierzchu, to lepiej jest podwyższyć trochę temperaturę (do 220°C) niż przeciągać czas pieczenia, bo wtedy mogą za bardzo wyschnąć.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-10-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: emc, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

ostatnio przygotowałam tak ziemniaki pocięte na kształt frytek, tylko nie obijałam ich w garnku. polecam, na jakieś 1,5 kg ziemniaków użyłam tylko małego chlustu oleju, a były chrupiące, złociste i pyszne :)
majczi 2015-02-18 16:25:08.106


Świetne! A skórka rzeczywiście chrupiąca i przepyszna :)
Esma 2014-09-28 18:15:57.995


nie lubię za bardzo ziemniaków, ale te są naprawdę pyszne i chrrrrupiące
majczi 2013-05-31 16:41:38.45

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chrupiące pieczone kosteczki tofu (wegańska)
Ziemniaki pieczone w mundurkach (wegańska)
Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)
Pieczone ziemniaki z marchewką i cebulą (wegańska)
Sałatka z młodymi pieczonymi ziemniakami (wegańska)
Sałatka cesarska z pieczonymi ziemniakami (bez ograniczeń)
Pieczone bataty (słodkie ziemniaki) (wegańska)
Połówki ziemniaków pieczone pod jogurtem (lakto-wege)
Pieczone ziemniaki kminkowe z pieczarkami (wegańska)
Ziemniaki pieczone w folii alu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas