7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bób - jak gotować, do czego wykorzystać

Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)

Średnia ocena: [5.0 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bób
sól
ew. koper, sok z cytryny, listek laurowy, czosnek, zioła

Przygotowanie:

Kupując wybieramy bób świeżo zebrany - ładnie zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu i ładnej, gładkiej skórce.

Bób wrzucamy do NIEOSOLONEJ wody (w takiej ilości, żeby sięgała trochę ponad poziom bobu). Do gotowania dobrze jest dodać kawałek kopru - zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi zapachu bobu. Możemy też dodać dla aromatu trochę soku z cytryny, listek laurowy, czosnek, zioła. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz, niech sobie delikatnie bulgoce.

Jeśli bób jest młodziutki (drobny, o delikatnej, zieloniutkiej skórce) gotujemy go 10-15 minut (krócej, jeśli wrzucamy na wrzątek). Starszy bób o grubszej, białej skórce trzeba gotować kilkadziesiąt minut - w zależności od preferencji 30-50 min. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas po ziarenku czy już dobre. Wodę solimy mniej więcej w połowie gotowania.

Bób można też gotować na parze - jest szybciej! :) Oprószamy go wtedy solą - pod wpływem pary rozpuści się i bób częściowo ją wchłonie.

Wskazówki i uwagi:

Młody bób nie wymaga obierania ze skórki - jest to zupełnie zbędne. Świetnie nadaje się do jedzenia z solą lub innymi dodatkami, jak również do sałatek zamiast zielonego groszku i innych fasolek. Starszy bób lepiej obrać póki ciepły (a nawet gorący) bo wtedy skórka łatwiej odchodzi.

Starszy bób, o grubszej skórce, trzeba raczej obrać. Nieobrany można wykorzystać do smażenia, np. z czosnkiem i estragonem.

Świetne są też pasty z bobu, np. z czosnkiem.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-08-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bób w piekarniku parowym nie wchłonie soli a po drugie nie wolno jej stosować w nim....
~Beri 2013-09-15 16:10:21.127

Dzięki Luna. Zjadłam go, był całkiem smaczny i co najważniejsze nic mi po nim nie było :)
lagatta 2013-08-12 09:52:04.185

Bób generalnie ma swój charakterystyczny zapach... jak kalafior czy kapusta... więc nie wiem, czy to to. Jednym śmierdzi, inni prawie nie czują ;) Jeśli kupiłaś jasnozielony lub biały, bez plam i bez śluzu (jak był ciemniejszy, to mógł być dobry, ale po prostu utleniony), to powinien być świeży, a przynajmniej niezepsuty.
Luna7 2013-07-17 22:22:54.242

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica - jak gotować? (wegańska)
Kasza jaglana - jak gotować (wegańska)
Soja gotowana jak groszek, w strączkach (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Grzyby jak ryby (wegańska)
Bób z jarzynami (wegańska)
Kruszonka na ciasto - jak zrobić (wegańska)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pasta z bobu i szpinaku (wegańska)
Bób ze smażonymi kurkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas