7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW) @ Marta, takie rzodkiewki raczej długo nie postoją, bo zalewy mało, ale widziałam inny przepis na marynowane rzodkiewki na zimę, jeszcze nie próbowałam, ale pewnie też dobre: nienazarty.blog.pl/?p=1747 Jeśli ktoś ma mało ostre rzodkiewki, to polecam potrzymać w zalewie dłużej, żeby nabrały ostrości, moje po 5 dniach były lepsze. ryfka 2015-07-23 22:13:53.621 Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty włoskiej (wegańska) Bardzo dobre, a z zieleninką jeszcze lepsze ;) zyberka 2015-07-22 21:56:44.158 Placki z ziemniaków i patisonów, cukini lub kabaczka (wegańska) A gdzie jajko ? ~Ania 2015-07-22 18:44:50.34 Racuchy (ovo-wege) szkoła by się przydała? ~annita 2015-07-22 12:32:56.624 Wiśnie w soku własnym (wegańska) Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was pasteryzował wiśnie w piekarniku?W jakiej temperaturze?? Zajrzę tu później ,może ktoś wpisze taki post, jeszcze raz serdecznie pozdrawiam. ~ewa 2015-07-22 11:19:16.79 Wiśnie w soku własnym (wegańska) Klasyczne powidła zawsze robiło się bez cukru ale moja znajoma robi przepyszne powidła inaczej; wlewa 1/2 litra wody na 5-litrowy garnek, 2 łyżki octu winnego i wkłada do garnka śliwki /bez pestek, rzecz jasna/, .Wierzch posypuje cukrem , przykrywa /i tak smaży nie mieszając aż zrobią się gęste, miesza na końcu i do słoiczków, smaczne , dla mnie za słodkie bo ja wszystko robię bez cukru.Wiśnie robię dla córci, wiec muszę pogrzebać w przepisach, pozdrawiam miłośniczki zamykania lata w słoikach. Co do mrożenia mrożę paprykę ,ma się świetnie i pieknie pachnie zimą.:-) ~ewa 2015-07-22 11:16:13.19 Sałatka z ogórków z cebulą, marchwią i natką (do słoików) (wegańska) lubie to :D :D :D ~Bartek 2015-07-22 10:51:49.286 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Polecam ten przepis! :-) Można użyć też innych warzyw - "resztek", które pozostały w lodówce. Ja stworzyłam wersję z papryką i szczypiorem oraz kukurydzą z puszki, zamiast selera i natki pietruchy, i wyszedł pyszny. Dobrze jednak pamiętać o pieprzu ziołowym, bo odpowiada za właściwy smak potrawy ;-) aldeia 2015-07-21 22:46:19.601 Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska) Czaiłam się na ten przepis kilka lat, nie wiem czemu tak długo, chyba to rukola na patelni mi się wydawała podejrzana. Niepotrzebnie. Pyszny, sycący, zdrowy, superszybki obiad. Dodałam czosnek, a rukolę wrzuciłam na patelnię tuż przed zdjęciem z ognia. Na talerzach posypałam prażonymi pestkami dyni. Obiad w 15 minut. To się nazwya fast food po wegańsku :-))))))) ~Marta 2015-07-21 18:08:44.776 Proste wegańskie ciasto z owocami (wegańska) własie pieke dałam3 łyzeczki proszku. jej zeby wyszło........ ~tola 2015-07-19 16:32:12.864 Hummus (wegańska) wyszło mi zbyt cytrynowe. co zrobić? Olenika92 2015-07-19 12:56:05.764 Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW) powiem krótko: REWELACJA :) zyberka 2015-07-18 22:49:31.112 Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem (wegańska) mi bardzo smakowało, dodałam jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki. pyszna kolacja. majczi 2015-07-18 20:30:36.769 Muffiny bananowe (wegańska) Upieklam je na przyjazd mojego brata weganina. Myslalam ze sam bedzie je jadł, bo ja wole pełnomleczne normalne. Spróbowałam i chyba nie upieklam juz innych. Dziękuję za przepis ~nora 2015-07-18 00:14:03.046 Czekoladowe muffiny (wegańska) mega prosty przepis. nie było żadnego problemu z ich odchodzeniem od papieru. no i najważniejsze - pyszne!! ;) niemamjuzpomysl 2015-07-16 18:45:09.495 Hummus z pieczoną dynią (wegańska) jaki cenny tłuszcz, ciecierzyca ma zaledwie 6 g tłuszczu na 100 g nasion, a to naprawdę niewiele, dla porównania soja - 20 g. nie popadajmy w paranoje. majczi 2015-07-16 11:25:48.096 Smażony kalafior z ryżem (wegańska) Świetne połączenie przypraw z kalafiorem. Danie smaczne i proste, polecam ;) Pitou 2015-07-15 14:01:40.218 Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska) pyszne, nie dodałam czosnku, za to kawałek cukinii, a pomidory już na koniec, do prawie gotowego curry. mieszankę przypraw sporządziłam własną: kurkuma, zmielony kumin, goździki, kardamon, cynamon, kolendra i chilli. w towarzystwie ryżu i falafeli smakowało świetnie. majczi 2015-07-14 16:26:08.749 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Zrobiłam z małymi modyfikacjami (dodałam budyń, mniej proszku, woda zamiast fanty sok z cytryny zamiast octu jabłkowego) - udało się. Bardzo spoko ciasto, proste i pyszne, jeszcze nie jest całkiem ostudzone, a już 1/3 nie ma :) Wchodzi do repertuaru. dorotaaka 2015-07-12 16:51:01.403 Proste wegańskie ciasto z owocami (wegańska) U mnie niestety zakalec po całości... ~Gosia 2015-07-12 09:02:57.491 Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska) smaczny bób, podobnie jak patrycccja dodałam kumin, a majeranek pominęłam. przyprawy najpierw podsmażyłam na oleju, żeby wydobyć aromat. sos sojowy bardzo tu pasuje. myślę że podsmażony bób z samym sosem sojowym również wyszedłby pysznie, wzorem fasolki z tego przepisu: puszka.pl/przepis/2718-fasolka_szparagowa_z_sosem_sojowym_i_oliwa.html. może z dodatkiem pasty miso... majczi 2015-07-11 22:23:25.393 Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem (wegańska) pomysł super! Dziękuję :-)) ~eMKa 2015-07-11 16:34:40.221 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Świetny patent. Wszystkie zupy teraz tak zabielam. Kociabanda 2015-07-09 11:42:15.59 Zapiekanka amarantusowa z cukinią, bakłażanem, papryką i serem mozarella (lakto-wege) Też zrobiłam z kaszą jaglaną i odrobiną amarantusa, bo tylko tyle miałam. Doprawiłabym trochę bardziej już na etapie marynowania warzyw i pomarynowałabym bardziej, ale ogólnie całkiem smaczne :) Lilly Lill 2015-07-08 14:28:39.514 Gryczanki (wegańska) Dosyć często robię kotlety na bazie kaszy gryczanej i szczerze mówiąc taka przemielona kasza idealnie nadaje się na kotlety, bo świetnie się lepi i nie potrzeba dodawać do niej żadnych lepików w postaci jajka czy płatków owsianych. Nie trzeba jej mielić na papkę, ale na tyle dokładnie, żeby się wszystko trzymało. Czasem taka przemielona kasza jest zbyt sucha, wtedy wystarczy dodać odrobinę wody do masy i nic się nie rozpada. Najczęściej robię je z dodatkiem pora i kapusty kiszonej (ale bez tofu) - jak w tym przepisie puszka.pl/przepis/5450-kotlety_z_kaszy_gryczanej_tofu_i_kapusty_kiszonej.html Może rzeczywiście trzeba je trochę bardziej doprawić, niż to jest w przepisie (polecam pieprz ziołowy, przyprawę do mielonych i majeranek), ale zawsze przecież można spróbować masę zanim się zacznie lepić kotlety. ryfka 2015-07-07 16:10:47.441 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |