7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege) nite3ka6, zdecyduj sie, czy masa skladnikow podana jest za dokladnie czy niedokladnie. ach ta pokrecona logika niektorych osob... ~okolo 2011-12-29 11:01:33.289 Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska) Zamieniłam groch na ciecierzycę (groch włoski) i wybrałam wariant z samym ryżem. Nie było potrzeby dodawania mąki, pieczeń wyszła dosyć sucha, dlatego polecam ją jeść do surówek, z sosem itp. - zamiast ziemniaków. No i zmieliłam tylko 2/3, bo nie chciałam mieć idealnie gładkiej masy. Ogółem fajne danie, zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis ;) almandyn 2011-12-29 10:07:35.179 Zupa z camembert z pieczarkami i konserwową lub gotowaną soją (lakto-wege) weganie, pozwolcie wegetarianom rowniez korzystac z puszki ~lakto wegetarianka 2011-12-28 21:00:21.75 Zupa z camembert z pieczarkami i konserwową lub gotowaną soją (lakto-wege) Nie znam sie na tyle, zeby sie definitywnie wypowiadac, ale forum.o2.pl/temat.php?id_p=3871294 wydaje mi sie, ze niektorzy sie na tym forum dosc rozsadnie wypowiadaja. ~lakto wegetarianka 2011-12-28 20:57:53.29 Pierogi z zieloną soczewicą (wegańska) robiłam je niedawno do farszu dodalam troche koncentratu pomidorowegon pycha ! agnmid 2011-12-28 19:16:32.392 Zupa z camembert z pieczarkami i konserwową lub gotowaną soją (lakto-wege) Każdy ser, czy to camembert czy inny, produkowany jest "z cielaczkiem" jak to ładnie nazywacie. A mleko to na polu rośnie? Krowa sobie stoi ("bez cielaczka" oczywiście) i tylko czeka żeby ją wydoić, bo przecież wiadomo że jak się jej nie wydoi to umrze z rozpaczy. Zastanówcie się co się dzieje z tymi ślicznymi cielaczkami w czasie kiedy ich mamy są dojone, żeby wasze camemberty można było wypordukować. Kogo oszukujecie? ~Olalalala 2011-12-28 15:24:37.125 Cukinia faszerowana na ostro (wegańska) Świetny przepis! Ja dodałam jeszcze pieczarki. Pycha! ~ewe 2011-12-28 14:57:08.428 Słoneczne placki dyniowo – bananowe (wegańska) właśnie zrobiłam i usmażyłam na oleju z kokosa,który pozostaje na patelni i placuszki nie są tłuste ,a poza tym jest zdrowszy także wasze placuszki nie będą przesiąknięte olejem.Polecam bardzo dobre i syte:-) ijkat 2011-12-28 14:47:23.985 Muffinki jabłkowo-cynamonowe (wegańska) Bardzo prosty do wykonania przepis na pyszne babeczki, już trzy razy mi wyszły doskonale :) Idealne dla miłośników owocowych słodyczy. attuna 2011-12-28 12:30:20.16 Muffinki kakaowe (wegańska) Doskonałe. Szybko, łatwo, smacznie. Odpowiednio przybrane robią wrażenie. Super przepis. attuna 2011-12-28 12:10:48.396 Risotto wegetariańskie po toskańsku (wegańska) PROSTE,PYSZNE A ZWLASZCZA PO PARU DNIACH,POLECAM:) ijkat 2011-12-28 11:49:16.868 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Ja też zalewam mocno ciepłą wodą i dodaję płaską łyżkę soli na litr wody, duuużo czosnku, a buraki nie obrane tylko mocno wyszorowane. Ta sól to moja modyfikacja przepisu mojej babci. Zakwas wychodzi lepszy niż ten pierwotny, mocno kwaśny, ma przepiękny głęboki kolor. Rodzina cała moja i lubego pieje zawsze z zachwytu. ~marloniasta 2011-12-28 10:55:02.442 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) To samo pytanie zadałam na Facebooku i dostałam dokładnie odwrotne wskazówki niż od Krecika - czyli zalewać letnią wodą i zero soli ;) Ostatnio, sugerując się innymi przepisami i doświadczeniem z ogórkami kiszonymi, zalałam buraki bardzo ciepłą wodą. Tym razem więc zrobię z letnią. Co do soli to ostatnio dałam odrobinę, więc teraz nastawię 2 zakwasy - jeden bez soli, a drugi z jakąś znaczniejszą jej ilością. Keppas - zgadzam się z twoja babcią! Wody zawsze daje tylko tyle, coby zdołała przykryć buraki :) Sprzedałam ten patent w przepisie na mój ulubiony barszczyk - puszka.pl/przepis/5460-najpyszniejszy_barszcz_czerwony_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html :) patrycccja 2011-12-28 10:47:07.811 Smażona feta w panierce (lakto-ovo-wege) smażymy na oliwie - brrr... Na oliwie się nie smaży! Zamienia się w truciznę. : P Dragonist 2011-12-27 22:48:30.673 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Babcia zawsze powtarzala mi, ze w temacie barszczu czerwonego (zakladam, ze z zakwasem jest podobnie) klucz tkwi w ilosci burakow. Im wiecej tym lepiej, a wrecz moga troche wystawac ponad wode. keppas 2011-12-27 20:51:22.109 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) moim zdaniem trzeba to posolić. i można spróbować zalać buraki nie letnią, ale dobrze ciepłą wodą. krecik 2011-12-27 20:14:55.831 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Robiłam 2 próby i potrzebuję pomocy. Większość ludzi ma problemy z pleśnią - ja wcale (udało mi się upolować chleb na zakwasie, bez drożdży i wrzuciłam go na dno + codziennie zdejmowałam wierzchnia warstwę buraków na wszelki wypadek). Więc jaki ja mam problem: mój zakwas nie jest nawet kwaskowaty, a co dopiero kwaśny! Za pierwszym razem stał w temp. pokojowej, ale chyba jednak za niskiej. Drugim razem stał pod kaloryferem - wyczytałam gdzieś, że najlepsza jest temp. 18-20 st.C. Bardziej się spienił niż ten pierwszy, a płyn wyraźnie zgęstniał, zrobił się taki lekki glutek - tak jak gdzieś czytałam, że powinien (choć wcale mi się to nie podoba, bo apetyczne nie jest....). Wszystko niby zgodnie z planem, ale zakwas nadal nie był ani trochę kwaskowaty! Czemu?!?!? Na pewno nie chodzi o zbyt krótki czas - część barszczu zostawiłam na dłużej i tylko tracił aromat i kolor, ale wcale nie kwaśniał... Kto ma pomysł? Help! ;) patrycccja 2011-12-27 19:07:56.25 Tom Jued Tao-Hoo Sa-Rai (wegańska) Już autor uzupełnił :) EwaH 2011-12-27 09:57:15.919 Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska) Świetny! Robiłam z gotowego przecieru jabłkowego (który już był słodzony), więc nie dałam cukru - zamiast tego trochę miodu. I bez rodzynek, bo nie lubię. Ciasto bardzo fajnie wyrosło i było pyszne. Rodzinka była pod wrażeniem :) odiga 2011-12-27 08:42:06.925 Tom Jued Tao-Hoo Sa-Rai (wegańska) Trochę niekompletny ten przepis - co robimy z cebulą i wodorostami? MagdaM 2011-12-27 01:52:16.826 Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) Przepyszne, troszkę zmieniłam przepis, idąc za poniższymi radami, a na początku za duże kawałki jabłek miałam i jak je wrzuciłam do ciasta, wyglądało raczej jak jabłka z odrobiną ciasta, więc je posiekałam łyżką (na kawałki gdzieś kostki do gry) w misce i wtedy chyba sok wypuściły i jakoś to już miało ręce i nogi. Wszystkim smakowało - a to chyba najważniejsze. Musiałam w Wigilię robić zdjęcia, bo do rana by nie doczekało :)Aha, ja bez bakalii. RudyRydz 2011-12-27 00:32:05.873 Zupa wietnamska ostra (wegańska) To ma być przepis? "i taka przyprawa nie wiem czy to mozna kupic wyglada jak masc" To może wazelina? Rena od lat zaśmieca puszkę w ten sposób - hurtowo kopiuje niesprawdzone przepisy innych osób. Beznadzieja. Jak ci się nie chce pisać i gotować, to co tutaj robisz? ~Olalalala 2011-12-26 23:01:25.785 Feta w czosnkowo-tymiankowym oleju (lakto-wege) Po kilku próbach trochę, acz zdecydowanie, przebudowuję mój przepis - wystarczy tylko jedna główka czosnku. Ponadto można na przemian wkładać do słoików fetę i olej z pozostałymi składnikami - wtedy nam się nie porozwalają kawałki sera. zabrzanin 2011-12-26 15:00:24.724 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Tym razem, żeby było bardziej świątecznie, do jabłek dodałam rodzynki, więcej cynamonu i olejek pomarańczowy zamiast wanilinowego (czasem dodaję migdałowy). Ciasto w każdym wariancie jest obłędne. ryfka 2011-12-25 22:14:42.877 Pasztet sojowy z cebulą i majerankiem (wegańska) Smaczny pasztecik :) ryfka 2011-12-25 22:10:36.473 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |