7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kasza jaglana z suszonymi śliwkami (lakto-wege) właśnie jem, jest pysznie! ~mnemonique 2011-04-27 13:23:55.313 Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska) Pyszna:) trochę zmodyfikowałam skład, na szczęście i tak wyszła super:) jazgottt 2011-04-26 22:21:29.588 Placki z jabłkami i cynamonem (wegańska) pyszne i proste :). użyłam domowego mleka z nerkowców i mieszanki mąk białej, razowej i odrobiny owsianej. smażyło się łatwo, ale strasznie nasiąkają olejem :/. majczi 2011-04-26 19:27:31.416 Zapiekanka penne z brokułem i pieczarkami (lakto-wege) bardzo dobre:) Dziwne , że nie ma komentarzy:) ~Silverka 2011-04-26 12:09:26.827 Ryżowa sałatka z fasolą, kukurydzą, papryką i rzodkiewkami (wegańska) Musiałam nieco zmodyfikować, jako że jest święto i wszystkie sklepy zamknięte (więc wykorzystywałam to, co było w lodówce i poza ;). Zamiast kukurydzy poszła duża ugotowana marchewka, zioła suszone, a ogóry konserwowe. I do całości 2 małe ząbki czosnku. Pychaaa! kasiarka 2011-04-25 23:11:06.692 Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska) Zdjęcie, które zostało wklejone do tego przepisu, pochodzi z dodatku kulinarnego do niemieckiej gazety z lat 90-tych. Najwyraźniej autorzy "moich wypieków" korzystają z tej samej bazy zdjęć. kruszonka 2011-04-25 22:11:05.6 Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska) Ciacho rewelacjjjja!!! Bardzo proste a pyszne, super wyrosło. Ja mus troche zmodyfikowałam do jabłek dodałam banany i gruszki, zmiksowałam to w blenderze i podgrzałam. Pycha. ~rydzia 2011-04-25 17:28:59.781 Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) Pycha! Bałam się trochę, bo już się raz przejechałam na cieście wegańskim, ale to wyszło naprawdę fajnie :) Faktycznie, mniej oleju, a zamiast tego woda (w sumie płynu nawet więcej niż w przepisie), no i mniej cukru. Piekłam z 50 minut w 180st. kasiarka 2011-04-25 15:02:28.423 Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska) o! i to chodziło! dzięki! ;) ruta 2011-04-25 13:14:07.205 Falafel (felafel) (wegańska) Oczywiscie jako "dip" do falafela nieodzowny jest sos sezamowy!!! ~Tees 2011-04-25 11:26:28.184 Falafel (felafel) (wegańska) Eksperymentowalem wiele razy z Falafelem, mysle ze wazny jest tez cynamon,z kminkiem twozy prawdziwie orientalny aromat.Natomiast aby kotleciki nie byly zbyt kruche proponuje dodac zmielone(doskonale nadaje sie do tego prosty elektryczny mlynek do kawy) nastepnie namoczone siemie lniane lub platki owsiane. ~Tees 2011-04-25 11:21:36.958 Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska) Agnmid, a jak nie wiesz co zrobić z okarą czy innym produktem to zawsze masz... wyszukiwarkę po produktach. W tej chwili nie jest zbyt dobrze wyeksponowana (link przy wysz. tekstowej) ale warto się z nią zaprzyjaźnić :) patrycccja 2011-04-24 23:07:54.558 Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska) okara - odpad, który zostaje z produkcji mleka sojowego. Możesz tak naprawdę użyć jej do wszystkiego - ma neutralny smak (no dobra, właściwie nie ma żadnego :D). Ale np. dorzucasz sól+pieprz+cebulę+pieczarki i masz farsz do pierogów. Albo, używasz jako surowca bazowego do ciasta - patrz mój przepis na ciasto jabłkowe. Możesz też np dorzucić do mleka sojowego, dodać owoce i otrzymasz coś jakby na kształt kaszki :) Zanetak 2011-04-24 22:31:08.336 Owsianka na ostro (z curry, czosnkiem i pomidorem) (wegańska) zupelnie nowy sposob na platki owsiane dzieki agnmid 2011-04-24 21:37:28.523 Ekspresowa owsianka w kubku z mikrofalówki (wegańska) super przepis chetnie sprobuje szybkie swietne ne sniadanie agnmid 2011-04-24 21:36:11.471 Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska) co to jest okara i do czego tego mozna jeszcze uzyc ? agnmid 2011-04-24 21:33:15.282 Kotlety ziemniaczano-buraczkowe (wegańska) bardzo fajne polaczenie burakow z ziemniakami 'cos oryginalnego agnmid 2011-04-24 21:29:56.412 Brokuł z musztardą francuską (sałatka) (wegańska) faktycznie ta musztarda bardzo pasuje do brokułów. zrobiłam sos winegret - oliwę (nie miałam oleju lnianego) ubiłam z sokiem z cytryny, dodałam ziół i wyżej wymienionej musztardy. do tego pomidor w ćwiartkach. pyszne :) majczi 2011-04-24 18:24:50.509 Zebra wegańska (wegańska) pyszne ciasto :). dodałam mniej cukru (szklankę) i upiekłam w formie babki, żeby było bardziej świąteczne ;). na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, bo ciasto robi się wyjątkowo szybko. polecam. majczi 2011-04-24 18:21:19.098 Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska) świetny przepis! użyłam mleka z nerkowców, zamiast czosnku dodałam musztardę, tak jak radziła Patrycja i miksowałam w blenderze bez pokrywki na wolnych obrotach, dolewając powoli olej. majonez wyszedł gęsty i kremowy. miałam go użyć do sałatki jarzynowej, ale postanowiłam zrobić z niego różne dipy do kanapek. świetnie spisał się w tej roli, można nabrać mięsożerców ]:->. jedynie ten posmak cytrynowy był moim zdaniem trochę za bardzo wyczuwalny, następnym razem dodam mniej soku. ale polecam! majczi 2011-04-24 18:12:27.077 Witariański napój bananowo-czekoladowy z orzechów makadamia (wegańska & RAW) Nie jest złe, ale za gęste jak dla mnie i jednak nie do końca podchodzi mi jego smak. Makadamia dają jakiś taki za ciężki posmak... Zdecydowanie wolę kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem: puszka.pl/przepis/6080-rozgrzewajace_kakao_migdalowe_lub_orzechowe_z_cynamonem.html - jest przepyszne! patrycccja 2011-04-24 17:50:28.918 Brownie (wegańska) mniam! udało mi sie dopilnowac aby moja rodzicieka potajemnie nie dodała proszku do pieczenia :) assasello987 2011-04-24 14:44:44.94 Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege) Spoko spoko, po prostu we wskazówkach wspomniałaś o jajku, a moim zdaniem lepiej tego nie robić. Więc wetknęłam swoje 3 grosze ;) patrycccja 2011-04-24 13:37:56.061 Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege) Ja nie dodaję jajka do ciasta:), a wychodzi jędrne i spoiste. Co do fety to chodzi tu o smak, który nadaje farszowi. patysz 2011-04-24 12:33:55.084 Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege) Jajko do pierogów? Tego się nie robi, bo ciasto będzie twarde. Lepiej dodać gorącej wody zamiast letniej (choć nigdy nie robiliśmy razowych pierogów, ale to dobra metoda). A co do farszu to weganie mogą zrobić podobny, z tofu: puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html - pyszności :) patrycccja 2011-04-24 00:18:25.622 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |