
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Muffinki kakaowo-rumowe z rodzynkami (wegańska) konieczna jest ta przyprawa do piernika? ile jej trzeba? ~sanderrra 2010-12-14 18:44:28.208 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) Moje dzieciaki(2 i 7 lat) uwielbiają tą zupę, dziś robiłam ją chyba z czwarty raz i wcale nie wychodzi mi bez smaku ani mdła, trzeba dostosować proporcje i przyprawy wg. własnego gustu i tyle :) seszensue 2010-12-14 16:56:26.118 ![]() Super przepis :) Ja robię podobnie, tylko że nie zakwaszam sokiem z cytryny tylko sokiem z kiszonej kapusty. U mnie na warzywa z bulionu zawsze jest popyt, najczęściej są zjadane "prosto z gara" :) kamyska 2010-12-14 10:29:54.117 ![]() upiekłam w kształcie serc, bez migdałów i nie obtoczyłam w cukrze pudrze, ale wyszły przepyszne!!! :) do ciasta dodałam również cukier waniliowy - w przepisie nie było...piekłam na termoobiegu 150st. przez 20minut, potem w 100st. 15minut leżakowania - bałam się je spiec, a były w środku takie... nie surowe, ale... eli_winter 2010-12-13 22:52:33.268 ![]() Przepyszne !! Chociaz uwazam ze na pozostala ilosc skladnikow zecydowanie wystarczy jakies 3/4 szklanki ryzu.Farsz jest wtedy bardziej wyrazisty. Aradia 2010-12-13 20:43:22.8 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ ~kanhaiya lal 2010-12-13 19:43:53.116 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) najlepsza mąka jest od 12 gram białka na 100 g mąki. Trzeba dobrze czytać w sklepie tabelki na mące, bo często najtańsza mąka ma najwięcej białka i jest najlepsza na seitana. ~lolo 2010-12-13 19:36:33.147 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) Jak się zrobi seitana ze złej mąki (z małą ilością białka) to wychodzi gumoaty i koniecznie należy przestrzegać rygorów czasowych czyli odstawić do lodówki na 3 godziny po ugotowaniu, i dobrze odcisnąć wodę, wtedy nie jest wcale gumowaty i bardziej przypomina mięso kurczaka. ~lolo 2010-12-13 19:35:14.423 Syrop z cebuli na kaszel (wegańska) Ja przeważnie robię z cebuli czosnku i miodu - 2-3 cebule zależy jakiej wielkości, 3 ząbki czosnku i 2-3 łyżki miodu. Annika 2010-12-13 18:35:14.959 Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą (wegańska) Nie bzdura, tylko taka tradycja. Też musiałam się nauczyć gotować ulubioną potrawę wigilijną mojego męża, który jest z Bielska-Białej czyli" kapuśniorkę z fasolem: ;) ~żona 2010-12-13 15:13:41.488 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Dwa podejscia i dwa razy totalny zakalec.chyba nie mam reki do pieczenia chleba. ~iwo2002 2010-12-13 12:32:47.277 ![]() Mi coś nie wyszło. Zrobiłam wszystko według przepisu, ale niestety, po upieczeniu były trochę surowe w środku. Dałam za dużo wody, czy za słabo wyrosły drożdże? bonamartinka 2010-12-13 09:51:59.253 Zebra wegańska (wegańska) Wyśmienite ciasto. Dziś je robiłam. W tygodniu pewnie będzie kolejne. ~aniab1982 2010-12-12 22:39:22.847 ![]() Bardzo proste, szybkie i smaczne. Na pewno zagości na stałe na moim stole. Koniecznie musi być z migdałami Vanja86 2010-12-12 21:51:18.06 ![]() Ja bym część margaryny zastąpiła wodą. Tłuszcz powoduje kruchość wypieków. Woda je spaja. Nie wiem ile margaryny zastąpić jaka ilością wody, ale jeśli robiłaś już raz, to kolejnym razem będziesz wiedziała w jaka konsystencję celować. patrycccja 2010-12-12 19:44:41.477 ![]() To ciasto jest naprawdę ryzykowne - aż mnie dziwi że tyle osób je próbuje i się nie poddaje :) Ale z mąka orkiszowa bym spróbowała - to po prostu maka z innego rodzaju pszenicy i sądzę, że ta, którą masz, jest de facto razowa. Nie widziałam jeszcze białej orkiszowej. patrycccja 2010-12-12 19:37:39.083 Deser a'la tiramisu (lakto-wege) Ten serek ma w składzie mleko pasteryzowane oraz czyste kultury mleczarskie. Ma on dośc gęstą konsystencję i w połączeniu z gęstym jogurtem po schłodzeniu utrzymuje ją i nie rozlewa się... A napewno jest mniej tłusty niż tradycyjny mascarpone(: Nie wiem jak zachowa się sam jogurt po ubiciu, zawsze warto wypróbowac, byc może się sprawdzi hankas 2010-12-12 17:20:02.801 ![]() Wyszła bardzo smaczna:) oprócz cebuli podsmażyłam też marchewkę i całość poddusiłam. Potem dopiero dodałam przecier pomidorowy (bo pomidorów w puszce nie posiadam w swoich zapasach). Pomimo modyfikacji przepisu wyszło ok:). jazgottt 2010-12-12 16:24:31.515 ![]() pierwszego dnia jedlismy z pieczarkami duszonymi na winie: puszka.pl/przepis/5121-pieczarki_w_sosie_wlasnym.html i sosem tatarskim. Połączenie było smaczne. Drugiego dnia odgrzewałam placki w piekarniku, posmarowałam je pesto z suszonych pomidorów i posypałam serem, na to ten sam sos pieczarkowy i tatarski. Było jeszcze lepsze! ryfka 2010-12-12 15:43:27.068 ![]() Pasta wyszła w miarę smaczna, jednak przyda jej się jakiś pomidorek na kanapce, bo tak jakby odrobinę czegoś jej brakuje. Może to dlatego, że ja do wszystkiego staram się dodawać warzyw, bo wtedy mi lepiej smakuje. Może trzeba było dodać pomidorka lub przecieru pomidorowego do pasty?:) jazgottt 2010-12-12 14:39:49.875 ![]() Dobra, jako weganka potrzebuje doprecyzowania żeby móc zindeksować składniki tego przepisu - ten serek typu Bieluch to taki twarożek kanapkowy? Bo oni podobno produkują różne serki, również taki przypominający bardziej jogurt (i w składzie faktycznie ma tylko mleko i kultury bakteryjne). A jeśli chodziłoby jednak o ten "jogurtowy serek" to czemu nie wziąć po prostu więcej jogurtu? admin 2010-12-12 13:49:51.89 ![]() U mnie klapa - zakalec wyszedł :(( kamysz12 2010-12-12 12:11:22.256 Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska) Świetna sprawa! Przyprawy indyjskie nadają niezapomniany aromat tej potrawie! ~ziemniaczek.blogspot.com 2010-12-12 11:10:00.358 ![]() Do zjedzenia ale bez rewelacji Vanja86 2010-12-12 07:06:18.791 ![]() Znacznie szybszym sposobem na kaszę jest zalanie jej wrzątkiem, zawinięcie "w bety" i odstawienie na kilkanaście/kilkadziesiąt minut (w zależności od rodzaju kaszy). xxl 2010-12-12 01:40:21.633 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |