7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504    


Mleko sojowe (wegańska)
Irokezik91, czyli co, czyli, że zwykła soda oczyszczona zneutralizuje ten 'posmak' (a takowy faktycznie jest odczuwalny)? Interesujące, trzeba będzie wypróbować... Jeżeli chodzi o odcedzanie, to używam bandaża i też jest ok. (Btw, mój nick mniej więcej poprawnie odmieniłaś w nawiasie, czyli 'Shaerę' ^^)
Shaera 2010-10-02 23:55:59.708

Kasza z pesto i żółtym serem (lakto-wege)
Kaszy (ani ryżu) nie trzeba gotować ciągle mieszając - toż to masakra. Wystarczy dać jej spokój i sama się ugotuje. Polecam ten przepis: puszka.pl/przepis/3925-kasza_gryczana-przepis_podstawowy.html - i życie staje się prostsze :D
patrycccja 2010-10-02 23:31:10.616

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
A nieprawda. My zawsze zostawialiśmy do wyrośnięcia w misce, a później przekładaliśmy ("przelewaliśmy") do foremek. I tak i tak wychodzi.
patrycccja 2010-10-02 22:56:51.796

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Przed chwilą zjedliśmy. Genialne!
Ciasto wydawało mi się za rzadkie i podchodziłam do smażenia dosyć sceptycznie, ale moje obawy okazały się zuuupełnie bezpodstawne - naleśniki wyszły pyszne. :D
Irokezik91 2010-10-02 20:16:51.188

Falafel (felafel) (wegańska)
właśnie zjadłam pierwszą partię, następna już się smaży - REWELACJA :):) Na stałe wchodzi do mojego menu.
Z tym że parę uwag:
z jednego kubka suchej cieciorki, po namoczeniu na noc zrobiły się dwa kubki, na dwie porcje :)
mąki dałam sporo więcej niż w przepisie, skleiły się aczkolwiek konsystencja i tak była nieco rzadkawa (mąki dosypywałam ostrożnie co by kamieni nie zrobic)
ale upiekły się bardzo fajnie :)
POLECAM!
nati__xxx 2010-10-02 17:55:17.037

Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska)
bardzo dobre z tym, że nie miele buraczków tylko tre na tarce:)
Magda-Andrzej 2010-10-02 17:21:20.076

Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege)
Robilam wczoraj wszystko dokladnie wg przepisu-no moze dodalam troszke wiecej pieczarek. Smaczne, ale jak dla mnie przyprawa do ziemniakow jednak psuje smak warzyw w tej kompozycji. W przyszlosci planuje przyprawic tylko sola i pieprzem-no moze ewentualnie jeszcze jakas papryka np. I zdecydowanie zielona pietruszka!
dak0ta 2010-10-02 12:40:40.113

Cukinia smażona (plastry) (wegańska)
Ja bym jeszcze poradziła lekko obsypać cukinię mąką. Wtedy jeszcze mniej tłuszczu chłonie. Tyczy się to również wszelakiego rodzaju kabaczków, dyń i bakłażanów :)
Paszczurka 2010-10-02 11:34:23.493

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Żeby chlebek wyszedł potrzeba po rozmieszaniu wlać ciasto odrazu do blaszki i tam ma te pół godziny sobie wyrastać koniecznie w CIEPŁYM MIEJSCU.Potem do piekarnika ostrożnie.
~Miętus 2010-10-02 10:36:46.174

Sałatka z brokułów, kukurydzy i jajka (lakto-ovo-wege)
bardzo dobra sałatka; )
~Silverka 2010-10-02 06:46:53.065

Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska)
Zrobiłam według modyfikacji podanych przez Pepe: pomieszałam siemię lniane z sezamem, a sól dałam w proporcji 1:12. Wyszło baaardzo smaczne! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:32:44.97

Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
Zrobiłam według modyfikacji podanych przez Pepe: pomieszałam siemię lniane z sezamem, a sól dałam w proporcji 1:12. Wyszło baaardzo smaczne! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:31:05.843

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez pat wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :)
Irokezik91 2010-10-02 00:26:09.66

Mleko sojowe (wegańska)
Dzięki parycccja, na to nie wpadłam... ;)
Zrobiłam połączenie tego przepisu z przepisem podanym przez Shaera (Shaer-e?) wyszło... nie zachwycające. Do placków się nadało, ale do picia... bleee. Oczywiście chodzi o ten posmak, ale jest nadzieja. Otóż znalazłam takie info w sieci: (...)niektórzy przed użyciem soi blanszują ją,zdejmują skórkę lub dodają NaHCO3(Natriumhydrogencarbonat) by zneutralizować charakterystyczny smak soi. Źródło: www.aktivplus.org/cms_pl/index.php?option=content&task=view&id=20 Następnym razem wypróbuje metodę z blanszowaniem. :)
Irokezik91 2010-10-02 00:24:56.6

Kuskus z tofu, bakłażanem, cukinią, papryką i innymi warzywami (wegańska)
Z kaszą jaglaną (ugotowaną na sypko!) też smakuję pyyysznie! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:13:28.72

Baton czekoladowo-orzechowy (lakto-ovo-wege)
Właśnie jem ;) Przyczepię się, bo mam kilka uwag do przepisu:
piszesz żeby piec w dość wysokiej temp. przez ok. 60 minut. Piekłam to tylko 40, bo ciasto zaczęło się przypalać. Dlatego wydaje mi się, że trzeba zmniejszyć temperaturę... No i nie do końca pasuje mi tu ten lukier, dałabym polewę czekoladową. I troszkę mniej cukru.
Poza tym ciasto samo w sobie jest pycha:D
~Aga 2010-10-01 22:30:00.584

Pieczarki faszerowane tofu z cebulką (wegańska)
Pieczarki opanierowałam w jajku i bułce tartej i usmażyłam, a potem chwilę trzymałam w piekarniku. Wyszło smacznie! Farsz fajnie trzyma się pieczarki i można panierować bez obawy, że wypadnie ;P
ryfka 2010-10-01 21:14:47.169

Kotlety z pomidorowego ryżu i tofu (wegańska)
Zrobiłam na białym ryżu i bez tofu, bo mi zabrakło. Bardzo dobre!
ryfka 2010-10-01 21:12:31.819

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
aha i jeszcze jedno, piekłem zgodnie z zaleceniami przepisodawcy bez poprawek admina, jedno małe ale: po nagrzaniu piekarnika (mam termoobieg)do 250* włożyłem surowicę w blachach i piekłem 60 minut, przy czym po 40 minutach dałem chlebki poziom niżej i dopiero wtedy obniżyłem temperaturę do 220*
~Diabelski33 2010-10-01 20:24:45.029

Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska)
No prawda :) Ja zawsze jednak robię dwa grzybki w barszcz - barszcz czerwony i takie buraczki ;) W sumie to muszę częściej robić buraki i takie pieczone też. Masz rację :D
patrycccja 2010-10-01 20:16:34.679

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
koleżanka małżonka też chlebek wpieprzała jak małpa kit:-), dzięki za przepis, jutro moje dziewuchy każą mi piec następny :-) alleluja i do przodu:-) (ja sam też wciągnąłem sporą ilośc)
~Diabelski33 2010-10-01 19:41:42.963

Kapusta duszona z warzywami (wegańska)
Nie wiem czy o to chodziło ale mi z tego wyszedł...BIGOS:) aczkolwiek przepyszny - z włoskiej kapusty.
koperco 2010-10-01 19:17:39.937

Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska)
Miałam już upieczone buraki w całości ze skórką i nie chciało mi sie ucierać wiec pokroiłam w paseczki. Pycha!!!
Polecam pieczenie buraków ponieważ są o wiele smaczniejsze niż gotowane.
kamysz12 2010-10-01 16:39:52.009

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Ogromnie się cieszę że zła passa się odwróciła. Miło jak wszyscy są zadowoleni :)
patrycccja 2010-10-01 15:42:50.104

Placki kukurydziane (z kukurydzy konserwowej) (ovo-wege)
czy Wy miksujecie/rozgniatacie tę kukurydzę??czy taką w kawałach dajecie??
koperco 2010-10-01 14:19:43.674

   494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas