
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() PYYYszNe :) evla 2010-07-21 10:48:01.79 Kaszanka czyli blok czekoladowy z herbatnikami (lakto-ovo-wege) do Ewel: jaki sens miałoby robienie ciasta z mlekiem w proszku, jeśli oprócz tego mleka nie ma żadnego innego płynu. A jeśli chodzi o mierzenie mleka łyżkami to w wielu przepisach tak jest. Przepis fajny i napewno go kiedyś wykorzystam ;D ~Kaszanka 2010-07-20 22:14:43.294 ![]() naleśniki bardzo dobre, ale ja nie poddaje owoców obróbce na patelni bo tracą swoje cenne składniki; farsz zjadam na surowo:) kathrine8 2010-07-20 21:49:45.01 ![]() Przepis wydawał mi się prosty, a okazał się bardzo czasochłonny i kłopotliwy. Posypana solą cukinia momentalnie puściła sok, który utrudniał sklejanie poduszeczek. Po kilku sztukach zaczęłam lepić duże pierogi, które jednak pootwierały się w czasie pieczenia. Nie polecam przepisu początkującym kucharzom. ALE! W smaku wyborne, smakowały wszystkim, którzy mieli okazję spróbować. Mój farsz był cukiniowo-marchewkowy z cebulą, czosnkiem, bazylią i curry. Pyszne i puszyste, choć następnym razem przyrządzę w inne formie, np. rolady. xxl 2010-07-20 21:03:51.14 ![]() Wczoraj znów zrobiłam. Dodałam mniej mleka waniliowego, a zamiast niego wody. Wyszły IDEALNE! Irokezik91 2010-07-20 15:37:50.194 Pizzowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-pomidorowym (lakto-ovo-wege) Bułeczki są przebojem w mojej rodzinie już od kilku miesięcy!!! Piec je muszę nawet w najgorszy upał niestety ... Ja też robię farsz na skróty -z pomidorów (nomen omen) z puszki, ostatnio najczęściej z papryką nie cebulą, czasem tez dodaje ser od razu do farszu.... mniaaaaam :) magi104 2010-07-20 14:25:35.95 ![]() wczoraj zrobiłam. co prawda ciasto, nie muffinki :) ale wyszło przepyszne :) do środka wrzuciłam cząsteczki gorzkiej czekolady i płatki migdałów :) magrusia 2010-07-20 09:25:51.579 Kalarepka z bułką tartą (wegańska) Super! Robiłem w ten sposób inne warzywa, ale kalarepę pierwszy raz i bardzo mi smakowała. bartolome 2010-07-19 19:28:06.59 Paczuszki z dynią lub cukinią (wegańska) bardzo smaczne. Zrobiłam z kabaczkiem i cebulką w środku. :)Innym domownikom także smakowało :) ~Silverka 2010-07-19 17:04:01.691 ![]() przepyszny! :) chrupiący, a zarazem rozpływający się w ustach. ja lubię malutkie różyczki. i dodaję curry :) wyborne :) magrusia 2010-07-19 15:57:36.573 Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska) Bardzo dobra,troche inna niz robie zwykle ale zawsze to cos nowego!!!:) makówka 2010-07-19 15:29:15.409 ![]() zasugerowałam sie kształtem podanym w 'zaskakującym tofu'. zamiast sosu sojowego - nie przepadam, panierowałam odciśnięte tofu w mieszance przypraw - curry, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne, i dopiero potem w mące kukurydzianej :) można pokroić na mniejsze trójkaciki (kostkę wzdłuż, potem na pół, potem na trójkaty i jeszcze raz na pół - wychodzi 16 jednokęsów :) ). podane z przepysznym (w moim przypadku w curry) - puszka.pl/przepis/2592-kalafior_z_patelni.html]kalafiorem z patelni magrusia 2010-07-19 15:16:14.488 ![]() Polecam dodać jogurt zamiast majenozu - zdrowiej :) przecudownie smakuje również na zimno: najpierw robimy grzanki, najlepiej z bułki wrocławskiej, i potem na nie kładziemy zimną masę :) nie rozpuszcza się,ale smak - wyborny. no tylko trzeba czosnek lubić :P magrusia 2010-07-19 14:52:47.472 Cukinia smażona (plastry) (wegańska) Bo najlepiej usmażyć cukinię w krążkach. ale obtaczając ją dodatkowo jajkiem i bułką tartą.(jak schabowe). Wówczas jest naprawdę pyszna. ~Kate 2010-07-19 14:04:52.601 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Wypróbuję ten przepis. Mam tylko obawy co do temperatury wody, w której rozpuszczamy drożdże. Teoria mówi: przy temperaturze >30 st C drożdże giną (przecież to żywe organizmy...), i choć praktyka mówi, że część drożdży "przetrzyma", to przecież "naukowcy" znają naczelną zasadę dotyczącą badań "naukowych": "jeśli teoria nie zgadza się z praktyką, to tym gorzej dla praktyki"... A na poważnie: Pani Autorko, może jednak temperatura wody powinna być niższa? ~Woytex 2010-07-19 13:53:09.329 Zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i pieczarek (lakto-wege) Zrobiłam zapiekanke dzis popołudniu, bardzo prosta i szybka potrawa, chociaż nie przepadam za bakłażanem ta opcja nawet mi smakuje. Ja podałam to z ryżem chociaz wydaje mi sie, ze ciemne pieczywo znacznie lepiej pasuje. ~Asiolino 2010-07-18 18:39:08.775 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Piekłam dzisiaj pełna lęków, że nie wyjdzie albo nie będzie smakował, bo mam dwie lewe ręce, jeśli chodzi o kuchnię. Ale niepotrzebny stres, bo wyszedł idealny ;) kasiagiu 2010-07-18 18:02:15.546 Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru (wegańska) ja do takiej sałatki lubię też czasem dorzucić ugotowany ryż, wychodzi pysznie. :) sonnentau 2010-07-18 16:24:33.404 Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege) mój garnek chłodniku właśnie woła do mnie z lodówki... :) najlepsze jedzenie na tę pogodę! zgadzam się z hipiską, zakwaszacz i cukier nie są potrzebne - zawsze gotuję botwinkę po prostu w wodzie i ma bardzo intensywny, botwinkowy kolor. i jeszcze zamiast czosnku wrzucam rzodkiewkę (obowiązkowo!). a ostatnio zastanawiam się, co by sie stało, gdyby do chłodniku dorzucić na przykład arbuza albo rabarbar... sonnentau 2010-07-18 16:22:12.119 ![]() Cebula po zeszkleniu będzie aromatyczna i słodkawa - na pewno nie będzie jej za dużo. Ale jeśli się obawiasz to zmniejsz jej ilość - aż takiej różnicy to nie robi :) patrycccja 2010-07-18 12:13:26.065 ![]() dzisiaj zrobiłam i muszę powiedzieć że naprawde pyszne!! kathrine8 2010-07-17 21:50:53.461 ![]() Smaczna, lekka zupka, po przestudzeniu w sam raz na letni obiad. Zamiast kostki użyłam włoszczyzny, do tego świeże pomidory i razowy makaron. xxl 2010-07-17 15:05:34.224 Gołąbki (wegańska) Chodzą dziś za mną gołąbki, tylko mam pewne wątpliwości: czy aby nie za dużo tej cebuli? rubia 2010-07-17 09:49:30.776 Koktajl czekoladowy (lakto-wege) hmmm... wYprÓbuje gO ... tO mÓj własnY przepis na kOktajl czekOladOOwY : Koktajl Czekoladowy 300ml zimnego mleka kakao 2 łyżki stołowe 2 kulki lodów waniliowych bita śmietana czekolada śmietankowa 1 mała łyżeczka cukru waniliowego 1 duża łyżka cukru wiórki czekoladowe Włóż do miksera czekoladę, kakao, cukier waniliowy,cukier, mleko i miksuj przez około 1 minutę. Włóż lodową kulkę do koktajlowego kieliszka, a następnie wlej wymieszany w mikserze napój. Wypełnij kieliszek po sam brzeg bitą śmietaną. Na końcu ozdób napój czekoladowymi wiórkami i włóż słomkę. ~r0zuM 2010-07-17 09:24:06.712 ![]() ja zamiast koperku dodałam bazylię i świeży szczypiorek. wyśmienite! kathrine8 2010-07-16 23:36:19.831 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |