
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami) (wegańska) Z całym szacunkiem, ale to nie jest leczo...to może być pyszny gulasz z brokułami i spółką, ale nie leczo! :) Danie na pewno pyszne, ale nazwa nie adekwatna! ~Mokosz13 2010-06-29 16:53:39.094 Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska) Dlaczego "lacto-"? Przecież w sieciówkach bez problemu można dostać wegańskie ciasto francuskie w normalnej cenie. ~MilkShake 2010-06-29 15:51:54.921 ![]() wypróbowałam wczoraj ten przepis na garści bobu i rezultat pozytywnie mnie zaskoczył :) PYSZNE! nie miałam świeżego rozmarynu, nasypałam na oliwę suszony. przysmażyłam go chyba ciut bardziej niż w przepisie, skórka rzeczywiście była gumowata, ale tylko ciut ciut (poza tym jakby była bardziej, to tez by mi pasowało :P), u mnie momentami była wręcz chrupka! :) ps. następnym razem będę go jeść pałeczkami- aż się o to prosi :) MEDeah 2010-06-29 10:48:48.627 Spaghetti z czosnkiem i chilli (wegańska) Wszystko fajnie - niezbędna jest jednak mała aczkolwiek znacząca modyfikacja. Solimy tylko makaron (tzn. wodę, w której się gotuje) a pieprzymy na końcu (przed posypaniem parmezanem). Jeśli dodamy po popieprzeniu posiekaną nać pietruszki i użyjemy oliwy z oliwek mamy klasyczne "spaghetti aglio, olio e peperoncino" - typowy włoski "fast food" w dobrym tego słowa znaczeniu. ~tom 2010-06-28 17:09:18.015 ![]() Muszę przyznać, że smaczna ta improwizacja :D Zamiast cukinii był kabaczek, do tego chilli, więcej ziół i parmezan. ryfka 2010-06-28 15:33:12.268 Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska) Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni wegetariańskiej Sahry Brown. W jej wersji (nie wegańskiej) do ciasta-bazy nie dodaje się oliwy tylko 350 g masła i 2 łyżki miodu i żadnej wody. Wtedy wychodzi pycha. A pomarańcza ze skórką razem drobno posiekana. ~mosi 2010-06-28 09:46:05.573 ![]() Bardzo smaczne, wielkie dzięki za przepis :) mimikra87 2010-06-27 20:03:35.953 Chappati (Czapati) (wegańska) Zgadzam się z Nessie - uczyli mnie ich robić Hindusi i z całą pewnością czapati nie "wylewa" się na patelnie. Ważne jest też by ciasto dłużej wyrabiać, by je dobrze napowietrzyć. W czasie smażenia na suchej patelni powinno sie nadymać (co widać w czasie jedzenia - jest rozwarstwione). Po zdjęciu z patelni powinno się je posmarować odrobiną ghee (ja używam roślinnego ghee - do kupienia w sklepach z arabską żywnością), co czyni je przyjemnie elastycznymi, choć osobiście po "suchym" smażeniu z przyrumienionymi brązowymi plamkami, lubię je jeszcze "dosmażyć" na odrobinie ghee (choć wtedy to się chyba już jakoś inaczej nazywa). Nessie ma racje - mąka razowa to nie to samo co atta, jest nieco zbyt gruba. Ach - moi Hindusi z akademika robili to również z dodatkiem soli, zawsze napominając mnie bym o tym nie zapomniała ;-) - choć ja lubię czasami dla urozmaicenia dodać i szczyptę kurkumy. Smakuje równie dobrze. ~MariaAyma 2010-06-27 19:53:00.055 ![]() szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że to może być takie dobre :) z brązowym ryżem pychota :) sokovirufka 2010-06-27 15:28:16.427 ![]() O, dokładnie taka surówkę zrobiłam sobie ostatnio do pracy :) Pokrojonego fenkuła z przyprawami wrzuciłam rano do pudełka, po drodze wszystko się wymieszało, do lunchu stało w lodówce, na koniec dodałam pomidora. Razem z kanapką miałam czaderski lunch :) PS: Ten sposób przygotowania fenkuła znam z przepisu Reny (puszka.pl/przepis/441-surowka_z_fenkula_z_pomidorami.html) - jest genialny! patrycccja 2010-06-27 14:07:00.738 ![]() Rzeczywiście się sprawdza. :) Irokezik91 2010-06-27 12:23:14.958 ![]() smaczne, ale nie powaliły mnie na kolana :) ryfka 2010-06-27 12:13:04.693 ![]() Gdy potrawa z dodatkiem pomidorów wydaje się być zbyt kwasna lub cierpka, lepiej dla równowagi smaku dodać ocet balsamiczny zamiast cukru. To dziwne, ale naprawdę działa :) ryfka 2010-06-27 11:14:37.091 ![]() No jak sie jest wegetarianinem to raczej bez żelatyny... Olenika92 2010-06-27 10:20:33.247 Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska) Oczywiście że nie musisz. Niektórzy doprawiają potrawy z pomidorów cukrem uważając, że są wtedy smaczniejsze. Ja nigdy tak nie robię. Poza tym jeśli użyjemy sezonowych, gruntowych pomidorów, to będą pyszne same w sobie i wtedy już na pewno cukier jest zbędny. ~pat 2010-06-27 10:17:43.404 Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska) A trzeba ten cukier dodawać? ~mienta 2010-06-27 09:54:43.737 Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege) Ripley, ja na twoim miejscu zastąpiłabym masło nie olejem, tylko rozciapanym bananem z dodatkiem oleju. Nigdy nie testowałam tego sposobu, ale sam olej na pewno nie wystarczy. ~x 2010-06-27 09:46:59.514 Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska) Pyszne, polecam. Właśnie zrobiłam próbowałam na gorąco bo nie mogłam się doczekać- pyszne. Gratuluje pomysłowości. Juuanaa 2010-06-26 20:00:58.738 ![]() Wspaniałe ciasto. Zrobiłam je dziś trzeci raz i za każdym razem wychodzi pyszne. Na wegańskie petitki się nie natknęłam, więc użyłam Holenderskich San. kruszonka 2010-06-26 14:23:35.52 ![]() Wyszło dobre nawet bez papryki. Można robić! Jaka jestem zadowolona, że udało mi się zutylizować całe pół białego chleba (paskudztwo na spulchniaczach, goście kupili i zostawili w lodówce: zjeść nie sposób, a wyrzucić było mi szkoda). kruszonka 2010-06-26 13:10:01.836 Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą) (wegańska) Chemię:) Ale otarłam się na innych studiach też o żywienie i dietetykę. Świetny pomysł z takim spisem.Pozdrawiam ramirra 2010-06-25 21:22:43.692 ![]() Ja uwielbiam takie surówki same lub z kanapkami/tostami. Jako śniadanie, kolację lub przekąskę :) Ale jesz do czego chcesz! Dziś jest chłodno więc zrobiłabym pure i smażone pieczarki lub jakiś kotlet. patrycccja 2010-06-25 18:47:38.438 Ciasto jabłkowe (wegańska) Równiez w tortownicy zrobilam- juz sie super zapach roznosi- dzieki za przepis:) ~Silverka 2010-06-25 17:33:19.679 Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą (wegańska) A do czego sie je taka surówke? ;) ~Kaka 2010-06-25 17:08:15.951 ![]() Zrobiłam z zielonej soczewicy, dodaję do tego jeszcze drobno pokrojonych pieczarek, koniecznie duużo oregano, trochę soli i chyba dowalam więcej koncentratu ;) Przepyszna pasta na chleb! Zwłaszcza na ciepło! Esma 2010-06-25 14:54:29.68 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |