7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Hummus (wegańska) Pysznym,ale za slony:( Chyba szczypta soli byłaby wystarczająca:) ~aga 2014-08-14 08:43:52.789 Tort truskawkowy (wegańska) Mam pytanie czy podczas ubijania mleczka kokosowego na drugą i trzecią warstwę to powinnam coś dodać, żeby krem się ściągnął? Boje się, że tort się rozleje. Bardzo proszę o radę. ~Ilona 2014-08-14 01:55:41.389 Pasta z żółtego sera i marchwi (lakto-ovo-wege) moja mama często taką robiła, jest PYSZNA :). zawsze jadłam jako sałatkę. majczi 2014-08-13 21:08:25.507 Pasztet z cukinii i sera żółtego (lakto-ovo-wege) Pyszny mi wyszedł! Dzięki za przepis. Tak, cukinię warto odcisnąć z soku. ~gosia 2014-08-13 20:21:24.818 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Robie je juz drugi rok, ale to prawda z przechowywaniem w zimnie...teraz piwnice w blokach sa ogrzewane (kolo mojej jest kotlownia...) i przez te temperature ogorki miekna, no a wszystkie przetwory sa mniej trwale :( efedrina 2014-08-13 16:10:36.926 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) ale ze mnie gapa, no jasne, na 2 litry wody to 120 g soli a nie na litr:P, skorzystalam z twojego przepisu, bo mnie zaciekawily te dodatki typu lisc laur., ziele ang. itp. i wyszly ogorki wysmienite, dz i zycze udanych "przetworow" ~Ula 2014-08-12 18:22:26.56 Warzywny bulion instant (wegańska) Dzięki za tą informację :) Następnym razem tak zrobię. Teraz poradzilam sobie ciachajac warzywa na drobniejsze kawałki w robocie kuchennym, następnie je przesmazylam bez tluszczu na patelni i dopiero wtedy zblenderowalam :P Proporcje zastosowalam z tego przepisu: puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html z użyciem liści selera i czosnku, z tą tylko różnicą, że dałam więcej cebuli (podwójnie). Wyszło chyba nieźle :) ale jeszcze nie wypróbowalam w żadnej potrawie. Kociabanda 2014-08-12 15:09:41.561 Warzywny bulion instant (wegańska) Tak, blender poradzi sobie bez problemu. Ja zawsze kroję warzywa w grubszą kostkę i blenduję w wąskim ale wysokim naczyniu porcjami. To takie naczynie, jakie jest z reguły w zestawie z blenderem. W ten sam sposób mielę też ziemniaki na placki ziemniaczane - nie ma z tym żadnego problemu. Pozdrawiam! ryfka 2014-08-11 12:22:43.64 Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska) Śmietana wyszła bardzo dobra, dla mnie trochę za słodka - z tą ilością cukru zastąpi raczej kremówkę, do potraw radzę dodawać minimalną ilość cukru do smaku ~eld_ 2014-08-11 07:20:15.979 Warzywny bulion instant (wegańska) Mam pytanie do słowa "zmiksowac" :) bo jak sądzę chodziło o rozdrobnienie a nie wymieszanie. Jakiego narzędzia najlepiej do tego użyć? Blender poradzi sobie z rozdrobnieniem surowych warzyw bez zalewania ich wodą? A może młynek do kawy (tylko na ile to porcji by trzeba było dzielić!)??? Kociabanda 2014-08-11 00:40:06.383 Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne) (wegańska) Mojej malej alergiczce słodzę tylko ksylitolem, zdrowa jest też stewia, jednak jeszcze nie próbowałam. Zwykły cukier często uczula alergikow uczulonych na mleko, kazeinę i jaja. ~Majka 2014-08-10 13:42:34.486 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Wersja z żurawiną i kwaśnymi jabłkami - pycha! Ciasto niczego sobie jako przepis bazowy. Warto zapamiętać, można z tego zrobić szybkie codzienne ciasto przy niespodziewanej wizycie, jak i wypasiony torcik ;) Luna7 2014-08-09 22:02:00.181 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) I znowu je robię.Są pyszne!!! ~barba 2014-08-09 20:18:32.383 Wegańskie pierożki ze szpinakiem Martinezzz Cichacky (wegańska) ile mąki potrzeba? ~violchikz 2014-08-09 19:51:12.891 Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem (wegańska) Taka tofucznica w sierpniową sobotę to śniadanie z obiadem za jednym przysiadem. Szał ogórkowy (przetwory!) nie pozostawia czasu na przygotowanie pracochłonnych posiłków. Tofucznica jest super - szybka, smaczna i pożywna.:) Dana 2014-08-09 16:17:46.793 Makaron z cukinią (wegańska) dla jedzących polecam dodać do usmażonej cukinii dwie łyżki mascarpone i odrobinę wody, podgrzać mieszając, aż zrobi się sos. pyszne :). majczi 2014-08-07 22:29:24.486 Wegański omlet z dwóch rodzajów tofu (wegańska) Trzeci raz już podchodzę do tego omleta i za każdym razem łajdak się nie ścina. Robi się breja. Kombinowałam z ilością mąki, mleka, próbowałam smażyć na oleju, przykrywać - nic. visNK 2014-08-07 17:14:07.484 Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) zrobiłam te ciasteczka, są przepyszne! dziękuję za przepis :) ~stoplamek 2014-08-05 06:28:20.706 Szpinak po arabsku (wegańska) Jak dla mnie najlepszy sposób na szpinak, jaki do tej pory znalazłam. ~Magda B 2014-08-04 21:02:02.155 Koktail malinowo-borówkowy (wegańska) pycha! ale wcale nie trzeba dosładzać;) Magda-Andrzej 2014-08-04 18:11:33.241 Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska) Korzystając z okresu sezonowego, dodałam białą fasolkę szparagową i świeże pomidorki. Rozkosz dla podniebienia. Dana 2014-08-04 14:35:21.357 Śliwki na zimę (w soku własnym) (wegańska) Takie śliwki wykorzystywałam zimą do knedli lub na deser. Uwielbiam... Dana 2014-08-02 18:19:20.348 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Ula,też mi się wydaje, że dałaś za dużo soli. W przepisie napisane: na 4l. wody dodać 250-270g soli. Też mi się zdarza pomylić proporcje. Następnym razem ogóreczki na pewno będą wspaniałe :) Dana 2014-08-02 18:08:42.695 Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska) wyszło dobre, dodałam jeszcze ok. szklanki soczewicy czerwonej, przy czym tylko 1/2 litra bulionu, myślę że z litra wyszłaby zupa. z moich uwag: -przepis nie zawiera soli, musiałam potem dosalać bardzo dużo, a ziemniaki w środku i tak były bez smaku. -łyżka koncentratu to dla mnie trochę za mało, następnym razem wrzuciłabym puszkę pomidorów pod koniec. -zagęszczanie surowym ziemniakiem w ogóle mi nie podeszło niestety. zostanę przy odparowywaniu, względnie mące... majczi 2014-08-01 18:08:29.703 Dżem z aronii i moreli z nektarynką (wegańska) Właśnie zrobiłam. Proporcje "na oko", bazując na 1,5 kg aronii, którą dostałam od sąsiada i nie wiedziałam co z nią zrobić. Użyłam nektarynek i kilka brzoskwiń. Zamiast cukru cynamonowego sypnęłam po prostu cynamonu. Cukrów żelujących nie używam, ale do zwykłego cukru dodałam łyżkę pektyny. W smaku rewelacja, nie czuć cierpkiej aronii, nektarynki się nie rozpadły i całość wygląda jak ciemna galaretka z kawałkami owoców. Już widzę ciasto francuskie z tym dżemem, mniam. Dzięki za przepis. ~Marta 2014-08-01 16:00:43.487 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |