7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Tort truskawkowy (wegańska) Strasznie pracochłonne, ale wygląda bosssssko. W poniedziałek mamy w pracy małe świętowanie i obiecałam coś upiec, to już wiem co upiekę. Rozumiem, że noc w lodówce tylko dobrze ciastu zrobi, tak? Nula, który krem nugatowy z Lidla jest wegański????????? One wszystkie mają serwatkę albo mleko w proszku w składzie. Co mogę użyć w zamian? Dżem może być? Dam znać, co wyszło. Chociaż u mnie w pracy to wszystko słodkie zeżrą ;) ~Marta 2014-06-29 00:23:21.649 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Dana, dziękuję, jak będę miała swoje ogórki to wypróbuję ten napój koniecznie, bo właśnie staram się ograniczać nałóg kawowy :) Patrycjo, jesteś cudowna. Tak wszystko jasno rozpisałaś, że jeszcze bardziej się nakręciłam na kiszenie ogórków. Piwnicę mam dosyć chłodną. Sąsiadka kupuje olbrzymie ilości ziemniaków "od chłopa" i trzyma miesiącami. Nic jej się nie psuje, więc to chyba znak, że sucho i chłodno. Wydrukowałam sobie przepis i naniosłam na niego wszelkie dodatkowe rady z komentarzy - trzy strony się tego zrobiły :))) Teraz rozglądam się za odpowiednimi składnikami. Bardzo bardzo Ci dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. A w sprawie liści chrzanu dodam od siebie, że próbowałam kiedyś we Francji zupę z nich właśnie i mimo, że chrzan uwielbiam, a zupa była po francusku ze śmietaną (jeszcze nie byłam wtedy weganką), to nie dało się jej zjeść. Była tak mocna, że łzy leciały. Z drugiej strony pamiętam, że brat mojego dziadka rzuł liście chrzanu jak tabakę. Ale ludzie mają różne smaki... ~Marta 2014-06-29 00:05:56.264 Ciecierzyca prażona z kuminem i chili (wegańska) To chyba przepis mojego życia. Chociaż byłam już po wszystkich możliwych obiadach, kolacjach, kolacjach drugich i trzecich - wstałam od stołu i natychmiast zrobiłam taką ciecię. Jestem zachwycona - także ilością możliwych wariacji. To jest obłędne, 6 minut w kuchni, wyżera jak smok:DD Nie tknę ciecierzycy w innej formie do końca roku:) Wielkie dzięki. Karaba 2014-06-28 22:03:06.679 Gryczanki (wegańska) Miękkie, rozpływają się w ustach! Wieczorem spróbuję z pieczarkami. :) martusiak 2014-06-28 16:20:31.235 Burgery z buraków (wegańska) super, smakują wyśmienicie tylko ja mielę sezam i słonecznik a mąkę dodaję amarantusową i trochę tapioki ~monika 2014-06-28 16:02:43.387 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) to jest najlepszy przepis na dzemik z truskaw jaki znam :) ~cirilla 2014-06-28 15:16:02.345 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Napój: 1/2 szklanki wody ogórkowej uzupełnić przegotowaną ciepłą wodą. Pić na czczo. Smakuje rewelacyjnie, oczyszcza organizm, pobudza do życia. Żadna kawa nie jest już potrzebna Dana 2014-06-27 17:39:12.915 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Hej Marta :) My z mamą i bez mamy robiliśmy już wiele razy - z tego właśnie przepisu, bo to przepis mojej mamy :D Kilka razy eksperymentowałam z tym czy owym, więc chyba mam podstawy, żeby odpowiedzieć :) - Kiedy: najlepiej w połowie sezonu, czyli lipiec-sierpień. Z mojego doświadczenia wynika, że ważniejsze od czasu są jednak inne czynniki: żeby ogórki nie były przenawożone i nie za duże (bo będą puste w środku a skórka za twarda), żeby wszystko było świeże (zwłaszcza koper powinien być świeżo kupiony/zebrany i nie chowany w torbę plastikową! on podobno najłatwiej przenosi zarodniki pleśni); - Liście: one przede wszystkim dają twardość ogórkom. Jeśli aromat to delikatny, uzupełniający fajnie całość, ale nie wyczuwalny sam w sobie. Z wyjątkiem liści chrzanu - kiedyś oprócz korzenia dałam liście no i... było czuć :) Bez tragedii ale mocniej chrzanowe wyszły ;) - Czosnek: obierać raczej tak; kroić nie trzeba, chyba że ci tak wygodniej. - Temperatura: na początku, tak jak przepis mówi, kilka dni w cieple, żeby kiszenie ładnie wystartowało. Później czym chłodniej tym lepiej. Kiedyś taki nieco niepewny słoik trzymałam cały czas w lodówce - wyszedł mistrzowski! O wiele lepszy niż te z piwnicy - niestety dość ciepłej :( Z drugiej strony mojej mamie zawsze wychodziły pycha, nawet jak w starym mieszkaniu trzymała ogórki w kuchennym schowku - nie wiem czy coś takiego spotkałaś, ale w niektórych blokach starszych się spotyka taką niby "szafę" do samego sufitu, jak mini-pokoik, która ma wylot na zewnątrz, tak że zimą wlatuje tamtędy zimne powietrze i jest chłodniej niż w samej kuchni. - Wykorzystanie zalewy: oczywiście zupa ogórkowa! puszka.pl/przepis/5564-zupa_ogorkowa_tradycyjna.html twarożek z migdałów (puszka.pl/przepis/5438-twarozek_z_migdalow-cudo.html), do picia niekoniecznie samo, bo pyszne np. z sokiem pomi (puszka.pl/przepis/6290-napoj_diabolo-pomidorowo-ogorkowe_orzezwienie.html). Parę innych znajdziesz tu: puszka.pl/do/skladniki jak wyszukasz "kwas (woda, zalewa) z kiszonych ogórków". patrycccja 2014-06-27 14:47:37.327 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Szykuję się w tym roku na robienie ogórków kiszonych po raz pierwszy, bo mam wreszcie piwnicę, gdzie mogę upchać większą ilość przetworów, a nie tylko kuchnię 3,5 m2 :) Mam pytania do doświadczonych kiszących ogórki: - przede wszystkim, kiedy kisić? Teraz nastawiam regularnie na małosolne tak na bieżąco i są świetne, ale czy z tych późnoczerwcowych/wczesnolipcowych ogórków można robić kiszone na zimę? - czy liście dębu, wiśni albo winogron wpływają jakoś na smak? Które polecacie dodać? (zakładając, że w ogóle je w mieście dostanę) - czy czosnek obierać i kroić? - jaka (mniej więcej) byłaby optymalna temperatura do przechowywania słoików? Czyli inaczej pytając, gdzie trzymacie swoje ukiszone ogórki? - do czego wykorzystujecie zalewę? To znaczy później, po zjedzeniu ogórków. Trochę szkoda jej wylewać, bo to samo zdrowie i do tego bardzo aromatyczne. Wiem, że niektórzy po prostu piją tę zalewę, ale mam jakieś opory. Będę wdzięczna, jeśli ktoś odpowie na moje pytania. Moja Babcia kisiła ogórki w słojach wekowych, zajadałam się nimi na wakacjach. Ech, trzeba było się uczyć jak to się kisi, a nie biegać z chłopakami po wsi ;-))) ~Marta 2014-06-27 02:10:21.143 Krótko kiszona (małosolna) sałata lodowa (wegańska & RAW) To musi być super mieć byłą dziewczynę Teścia ;) Tego jeszcze nie znałam. Pamiętam, że w czasach studenckich zalewą do ogórków małosolnych traktowaliśmy różne warzywa - paprykę, cebulę, cukinię, dynię, kapustę. Sałaty lodowej sobie nie przypominam,ale podejrzewam, że jest w smaku podobna do kapusty małosolnej, która jest przepyszna. Zupełnie nie wiem dlaczego nie robię już takich eksperymentów. Starzeję się... Mam główkę młodej jeszcze kapusty to nastawię jutro, a jak upoluję lodową na targu to też spróbuję. Dziękuję za kreatywny przepis. ~Marta 2014-06-27 01:31:32.628 Kotleciki z quinoa i białej fasoli (lakto-ovo-wege) No a moje sie rozwalają, jak cała reszta. Ale robiłam zgodnie z przepisem oryginalnym. Może to ten mielony len sprawił cud i scalił te masę? Jajko nie dało rady. A w smaku ok, jak wszystkie inne kotlety z fasoli. ~Renata 2014-06-26 14:27:06.114 Sałatka z fasolki i kukurydzy z cebulą i przesmażonym czosnkiem (wegańska) Smaczna sałatka, zrobiłam bez pomidorów. Sweetfairy 2014-06-25 23:00:58.182 Pierogi z jagodami (wegańska) to moje pierwsze pierogi w życiu i wyszły bardzo dobre - nie za twarde i nie rozgotowywyały się. Do ciasta dodałam jeszcze łyżkę masła. Kuna dzięki za dokładny przepis. Dzięki niemu uniknęłam kupowanej pizzy na obiad :-) ~Anga 2014-06-25 20:48:53.547 Bób smażony z rozmarynem (wegańska) REWELACJA!!! Niedawno jadłam u córki tak przyrządzony bób. Spróbowałam z grzeczności, bo przecież ja od xx lat nie cierpiałam bobu, nawet słyszeć o nim nie chciałam (choć nigdy go nie próbowałam). Sam zapach mnie mdlił i "dusił". Tym razem zjadłam niezłą porcję, niewiele zostawiając córce i zięciowi. Wkrótce zakupię bób i zrobię go samodzielnie. Pyszności. Ten smak i aromat. To pobudza moje zmysły Dana 2014-06-25 18:27:49.812 Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej (wegańska) Idealne proporcje. Kluseczki bardzo delikatne, wręcz aksamitne (w wykonaniu córki). O madonna, jak ja to lubię!!! Muszę spróbować sama je ugotować. Ależ czasy: matka dzwoni do córki i dopytuje, jak to się robi...A zdarza się coraz częściej, od kiedy jestem na diecie vege bg. Dana 2014-06-25 18:18:23.007 Leniwe pierogi z tofu (wegańska) Moje leniwe wyszły trochę ciężkie, gliniaste i szare, ale robiłam z mieszanki mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej, z kasztanów jadalnych z dodatkiem 1/2 banana. Tak dawno nie jadłam leniwych, że i tak smakowały mi bardzo. Aby było mniej zmywania, wrzucałam do wody łyżką, jak kluski kładzione. Dana 2014-06-25 18:08:11.957 Falafel ze szpinakiem (lakto-wege) Dodałam tylko troszkę pora do szpinaku dla wyostrzenia smaku :) Rewelacja :) malina7771 2014-06-25 12:05:04.052 Szparagi pieczone z dodatkiem oregano (wegańska) Przepyszne! Dołącza do moich ulubionych przepisów na szparagi :) VegePancur 2014-06-25 11:26:17.154 Pasta brokułowo - bakłażanowa (wegańska) Pasta jest przepyszna. Ja tylko zasoliłam najpierw pokrojonego bakłażana, poczekałam aż puści sok, wypłukałam. Potem podsmażyłam z brokułami i cebulą. Zmiksowałam i żadnych przypraw! Smak i bez nich jest genialny. Mój roczny synek sam zjadł połowę :) ~Asia 2014-06-25 09:05:30.011 Raw choco bez strat... (wegańska & RAW) U mnie w formie po prostu tabliczki czekolady, pyyysznnee! :) martusiak 2014-06-24 21:29:52.879 Smalec wegetariański (wegańska) Smalczyc zrobiłam dzisiaj i jest poprostu pycha :D:D:D ~kiciamicia3 2014-06-24 11:53:31.783 Burgery z buraków (wegańska) lilias, dobry pomysł. Przy czym nie trzeba wszystkich zierenek mielić - wystarczy, żeby ich osłonka została "uszkodzona", czyli np. słonecznik wystarczy posiekać, a sezam z grubsza zmielić, nie na proszek :) patrycccja 2014-06-23 15:45:41.902 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Lubię wracać do tego przepisu. Od jakiegoś czasu zastępuję olej 1 rozgniecionym bananem. Uwielbiam połączenie banan + kokos :) Cudnie pachnie jak się pieką, tylko koniecznie trzeba zmniejszyć ilość cukru (o połowę) przy dodawaniu banana. Dodatkowy plus tych ciasteczek jest taki, że mogą leżakować dosyć długo. Ja piekę z podwójnej porcji i tydzień nawet dwa zamknięte w puszce się przechowują. Są bardzo słodkie, więc na raz to raczej 1-2 nie więcej. Katioczka, dzięki za pomysł. ~Marta 2014-06-23 15:29:35.419 Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska) W ramach porządków wiosennych znalazłam w szafce "dyżurną" puszkę czerwonej fasoli. Zrobiłam potrawę wg przepisu. Właśnie zajadam się nią, ale z kaszą krakowską (gryczana łamana, gotuje się błyskawicznie). Nareszcie coś konkretnego po truskawkach i czereśniach. Polecam. Konkretne i pikantne. Dana 2014-06-23 14:07:11.942 Burgery z buraków (wegańska) wracam z dużą przyjemnością :) zastanawiam się tylko nad zmieleniem części pestek, żeby więcej przyswoić lilias 2014-06-23 12:57:29.604 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |