
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() lilias, dobry pomysł. Przy czym nie trzeba wszystkich zierenek mielić - wystarczy, żeby ich osłonka została "uszkodzona", czyli np. słonecznik wystarczy posiekać, a sezam z grubsza zmielić, nie na proszek :) patrycccja 2014-06-23 15:45:41.902 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Lubię wracać do tego przepisu. Od jakiegoś czasu zastępuję olej 1 rozgniecionym bananem. Uwielbiam połączenie banan + kokos :) Cudnie pachnie jak się pieką, tylko koniecznie trzeba zmniejszyć ilość cukru (o połowę) przy dodawaniu banana. Dodatkowy plus tych ciasteczek jest taki, że mogą leżakować dosyć długo. Ja piekę z podwójnej porcji i tydzień nawet dwa zamknięte w puszce się przechowują. Są bardzo słodkie, więc na raz to raczej 1-2 nie więcej. Katioczka, dzięki za pomysł. ~Marta 2014-06-23 15:29:35.419 ![]() W ramach porządków wiosennych znalazłam w szafce "dyżurną" puszkę czerwonej fasoli. Zrobiłam potrawę wg przepisu. Właśnie zajadam się nią, ale z kaszą krakowską (gryczana łamana, gotuje się błyskawicznie). Nareszcie coś konkretnego po truskawkach i czereśniach. Polecam. Konkretne i pikantne. Dana 2014-06-23 14:07:11.942 Burgery z buraków (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lilias 2014-06-23 12:57:29.604 Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nasse 2014-06-23 09:21:44.751 Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska) W sumie to wszystko można też wymieszać i uformować bułeczki- też wyjdzie pysznie, też takie robiłam ~paula 2014-06-22 23:17:32.081 Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska) Można zrobić w wersji bezglutenowej, na płatkach jaglanych. Po prostu zaparzam płatki (tzn. zalewam wrzątkiem, chwilkę pęcznieją, dodaję do nich jakieś słodzidło (najlepiej syrop klonowy albo daktylowy- wtedy mega daktylowe), przekładam masą daktylową (do której dodaję też rodzynki, czasami morele suszone), druga warstwa jaglanych płatków. Nie piekę na suchy placek, ale raczej na wilgotny właśnie. Można podawać jeszcze polane syropem, a na drugi dzień, z lodówki chyba jeszcze lepsze. ~paula 2014-06-22 23:12:26.293 ![]() Zgadza się, ocet gruszkowy robiłam wg przepisu na ocet jabłkowy puszka.pl/przepis/6551-ocet_jablkowy.html, uwzględniłam również dobre rady w komentarzach. Ocet robiłam z odpadów: skórki i gniazda nasienne (ogryzek?). Pyszny! W celach zdrowotnych piłam rano: szklanka ciepłej przegotowanej wody + 1 łyżka tego octu (czytałam gdzieś w necie, że ten sposób zalecany jest m.in. dla reumatyków) Dana 2014-06-22 16:56:40.074 Biała czekolada (wegańska) Marta, nie spożywczak, tylko Spożyvczak ;) Zresztą sama zobacz: https://pl-pl.facebook.com/SpozyVczak Różne cuda mają, a najlepsze jest to, że bez patrzenia na składy i pilnowania można brać wszystko, co wpadnie w oko i zachwyci zmysły, bo cały asortyment mają wegański <3 ~ja 2014-06-22 14:45:00.385 ![]() Marta, świetna recenzja, dzięki! :) Ja za serem co prawda nie tęsknię. Za jego zapachem tym bardziej ;D Ale kiedyś, jak znajomi przyjdą, można by zrobić :) patrycccja 2014-06-20 22:02:32.831 ![]() Marta, ocet gruszkowy robi się dokładnie tak samo jak jabłkowy tyle że z gruszek lub ich obierek :) patrycccja 2014-06-20 22:00:43.036 Biała czekolada (wegańska) No proszę nie wiedziałam, że mleko ryżowe można w proszku kupić. Trzeba się zaopatrzyć i zrobić to cudo. Zgadzam się ze wszystkim co Nula napisała o wegańskich kupnych białych czekoladach. Dla mnie też to jest jedna z niewielu rzeczy, których na wegańskiej diecie mi brakuje (plus pierogi ruskie mojej Babci, jajecznica ze szczypiorkiem i krówki - reszta jedzenia z udziałem zwierząt mogłaby nie istnieć). Co to za luksusowy gdański spożywczak, gdzie można masło kakaowe w przystępnej cenie kupić? :))) ~Marta 2014-06-20 16:02:24.575 Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe (wegańska) Ile tego proszku do pieczenia? W gramach albo w łyżeczkach? Pamiętam fafernuchy z jakiegoś wyjazdu na ferie. Moja mama powiedziała naszej gospodyni, że jak to z marchewki to dzieci pewnie nie będą chciały... A my (siostra, kuzynka i ja) nic innego nie chciałyśmy jeść. Chyba wtedy pokochałam cynamon. ~Marta 2014-06-20 15:52:22.008 Miętowe pralinki z awokado (wegańska) Gdzie kupić ekstrakt z mięty? Można prosić o namiar na jakąś konkretną firmę? Widziałam w niektórych przepisach, że można użyć kropli miętowych zamiast ekstraktu. Sprawdzą się tutaj? Przepiękne zdjęcie, aż chce się oblizać ekran :) ~Marta 2014-06-20 15:48:10.236 Curry własne, domowe - mieszanka przypraw (wegańska & RAW) "kminek ind." to pewnie o kumin chodzi? Ludzie błagam nauczcie się, że garam masala to jest mieszanka przypraw (jak każda masala zresztą) i dodawanie jej do curry to jak dodawanie kapusty z grochem do bigosu. ~Marta 2014-06-20 15:43:36.77 Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim) (wegańska) Zrobiłam. I tak: faktycznie się topi, ciągnie i przypomina ser po zapieczeniu. My jedliśmy na pizzy. Dla wegan, którzy tęsknią za roztopionym serem to świetne rozwiązanie. Niestety też śmierdzi jak zapiekany ser, a za tym jakoś nie tęskniłam :( Na przyszłość doprawiłabym masę czymś ostrym. Teraz dodałam tylko soli, kurkumy i słodkiej papryki (dla koloru bardziej niż dla smaku). Dałam podsmażoną cebulę, 1/2 kg ziemniaków i 1,5 szklanki "kefiru tybetańskiego". Wydaje mi się, że ostra papryka albo chilli w proszku byłoby tu na miejscu. Zdecydowanie do powtórzenia, bo proste i robi się błyskawicznie. Tylko ten zapach serowy... ~Marta 2014-06-20 15:39:55.541 Najprostszy znakomity barszcz czerwony (z buraczków nastawianych na noc) (wegańska) JAK SIĘ ROBI OCET GRUSZKOWY ?????????? Pierwsze słyszę, że takowy w ogóle istnieje. W sumie dlaczego nie? Ja robię co roku (właśnie teraz) ocet truskawkowy. Jest pyszny do sałatek zimą. Gruszkowy musi być rewelacyjny, pewnie słodszy i delikatniejszy w smaku niż jabłkowy. Dana, możesz wrzucić przepis na puszkę? ~Marta 2014-06-20 15:30:52.754 ![]() Pyszna, doskonala, wysmienita. Uwielbiam ta salatke :) ElaM 2014-06-20 14:43:03.437 ![]() Tinuviel23, rozumiem że pytanie dotyczy tego: "Dodajemy sok i ew. skórkę z cytryny". Inaczej mówiąc: "Dodajemy sok z cytryny i ew. skórkę z cytryny" :) Zawsze warto też sprawdzać listę składników. Tam masz jak na dłoni: "sok i miąższ z 1 cytryny" - voila! :) patrycccja 2014-06-20 08:46:29.52 Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim) (wegańska) A ja się właśnie zastanawiałam, czy kefir sojowy na grzybku tybetańskim można do czegoś użyć, bo taki "sam" już mi się znudził. Zwykle dosładzam czymś i jem z owocami i płatkami kukurydzianymi. Wypróbuję i zobaczymy co z tego wyniknie. Drogie nie jest i szybko się robi. Zdam relację co i jak. ~Marta 2014-06-20 02:24:13.131 Wegańskie krówki ciągutki (wegańska) Robił ktoś? Czy bardzo czuć mleko kokosowe? Nie lubię jego połączenia z masłem orzechowym, nie wiem czemu, bo obydwie rzeczy oddzielnie uwielbiam. Czekam aż ktoś wypróbuje przepis i pochwali się rezultatami. Lubię krówki, a raczej lubiłam i jako weganka nie jadłam ich od lat. Mleko sojowe w proszku jest do kupienia przez internet. Ja go używam jako "śmietanki" w proszku do kawy - pyszne. ~Marta 2014-06-20 02:12:08.452 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) JAKI SOK? :P Tinuviel23 2014-06-19 18:59:07.018 Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moskalek 2014-06-19 16:57:52.964 Wegańskie drożdżówki cynamonowe (wegańska) justa w przepisie nie ma żadnego masła, a roślinna margaryna. Osobiście używam Alsan, ale jeśli nie masz dostępu to możesz dodać po prostu olej kokosowy albo rzepakowy. mniumniu 2014-06-19 16:39:30.615 ![]() Super! Mega soczysta i.. delikatna w smaku :) Nie wiem czemu Majolik wyszła ostra - może miała za starą kalarepkę (skoro była lekko piekąca) i dała za dużo czosnku? U mnie dla odmiany było za dużo jabłka i surówka wyszła za słodka ;D Musiałam dać więcej soku z cytryny i soli. Moje proporcje: 1 spora kalarepka + 1 podobnej wielkości jabłko (wystarczyłoby pół albo i ćwierć) + 1 nieduży ząbek czosnku + 2 łyżki soku z cytryny + ponad 1/2 łyżeczki soli. Bez oliwy :) patrycccja 2014-06-19 14:17:57.236 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |