7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kalafior z patelni (wegańska) dzisiaj jadłam z pieczonymi ziemniakami i mizerią. pyszności!!! moje dzieciaki nie lubią kotletów, ja nie lubię lepić :P u nas taki kalafior to zawsze jako kotlecior. ~sawka 2014-06-18 22:00:43.713 Truskawkowy czar tarty (lakto-wege) Super, zrobiłam na pół z mąką ciemną, bananami, wiórkami i migdałami!!!Naprawdę super, polecam:) ~awi 2014-06-18 17:12:12.814 Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) ooo, tak, pieczarki też lubię dodać zabrzanin 2014-06-18 16:46:25.269 Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków (wegańska) Ekstra! O wiele lepszy niż się spodziewałam :) No dobra, nie jest to mistrzostwo świata, ale naprawdę bardzo bardzo dobry sos. I to gotowy migiem! Taki efekt a tak mało pracy? Biorę! :) Zamiast wody dałam więcej pomidorów. Bez problemu zmiksowałam składniki w blenderze, choć obawiałam się, że zostaną drobinki słonecznika i nie uzyskam gładkiej konsystencji. Opcjonalnie można by dać szczyptę chili. Zrobiłam jako dodatek do kofty: puszka.pl/przepis/5227-alu_kofta_kofta_z_ziemniakow_i_kalafiora_.html patrycccja 2014-06-18 15:22:19.119 Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska) Świetne! Chyba wolę wersję tradycyjną, z kapustą, ale te też są mega! Jak chyba każdy, mimo przeczytania komentarzy, przeszłam przez fazy "ale przecież to się nie sklei, bo jest za suche" a potem "wow, to działa!" ;D Ponieważ robiłam koftę z młodych ziemniaków, które mają więcej wody a mniej skrobi, masa początkowo nie była wystarczająco lepka. Dla "wyrównania" dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej i produkcja ruszyła z kopyta :) patrycccja 2014-06-18 12:35:18.18 Ciasto marmurkowe z owocami (wegańska) To ciasto jest pyszne! Wychodzi bardzo aksamitne w smaku i jak dla mnie kwalifikuje się na "ciasto ratunkowe", gdy w kuchni mało co zostaje:) Zrobiłam bez dżemu, więc dodałam pół łyżki cukru, miałam tylko jakąś resztkę proszku do pieczenia, więc dodałam też pół łyżeczki sody, dodałam wiórki kokosowe i jak dla mnie wystarczyło mniej więcej 3/4 szklanki oleju :)) Muzo Natchniuzo 2014-06-18 10:48:41.415 Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska) A jednak 30 g soczewicy. Przepis jest poprawny. Przy proporcji 1/2 szkl. soczewicy na 1 małą marchewkę pasta wyszła bladziutka, oj bladziutka. Zupełnie nie jak ta na zdjęciu :) Gdyby się nazywała "marchewkowa z soczewicą" to nie byłoby wątpliwości ;) patrycccja 2014-06-18 10:42:06.354 Pasta soczewicowo-warzywna (studencka) (wegańska) Zacna :) Może dzięki marchewce a może odpowiedniemu ugotowaniu (lekkiemu rozgotowaniu) soczewicy ma idealnie gładką, bardzo przyjemną, lekką konsystencję. Podoba mi się, bo często pasty z soczewicy mają "szorstką" fakturę ;) Wykorzystywałam pozupne warzywa, a soczewicę gotowałam wg. mojego ulubionego przepisu z czosnkiem i sokiem z cytryny: puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html Na 1/2 porcji dałam 1 płaską łyżeczkę kurkumy i 1 soli + 2 suszonego majeranku. Do tego ostatniego nie byłam przekonana, bo średnio lubię, ale się sprawdził i.. właściwie nawet go nie czuć ;) Jeszcze imbir by mi tu pasował. Jak zawsze do marchewki :) patrycccja 2014-06-18 09:35:05.987 Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska) "30 g czerwonej soczewicy" - sprawdziłam, to 2 pełniejsze łyżki... Faktycznie dziwne. 30 dag to z kolei 2 szklanki... i bądź tu mądry o co chodzi ;) Chyba jednak 30 dag, zwł. że podobne proporcje są w innej paście: puszka.pl/przepis/3763-pasta_soczewicowo-warzywna_studencka_.html patrycccja 2014-06-17 18:40:03.193 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) hipiska, gwarantuję, że z młynka do kawy wychodzi masło a nie miazga. Co więcej - w różnych blenderach i malakserach dość długo zabiera "faza miazgi" zanim się zacznie robić prawdziwe masło orzechowe, natomiast w młynku, jak i szybkoobrotowych blenderach (czy jak je zwał) typu Vitamix, trwa to o wiele krócej. Tylko tak jak napisałam powyżej - w młynku to tylko małe ilości w awaryjnych sytuacjach, bo jak masło dostanie się w jakieś szczeliny.... nie chcecie wiedzieć jak potrafi śmierdzieć, jak się już zepsuje ;P patrycccja 2014-06-17 17:51:57.732 Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska) Ja robiłam z wodą i sokiem z cytryny i wyszedł biały. Nie sprawdzałam z próbnikiem kolorów czy śnieżnobiały ;D ale na pewno biały-biały, a nie szarawy. Tak jak zauważyła Luna7 - kiedy doda się nieco więcej wody, twarożek ma lżejszą konsystencję i robi się biały. Woda z ogórków nadaje lekko szarawy odcień - przetestowane na twarożku z migdałów, moim ulubionym! <3 :) patrycccja 2014-06-17 17:44:23.205 Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) Potwierdzam, marynata świetna. Było bez bakłażana, za to z marchewką i pieczarkami (bardzo fajnie wyszły), a czosnek piekłam w skórce i potem wycisnęłam zawartość na warzywka. Zjedzone z pieczonymi ziemniakami, dipem czosnkowo-bazyliowym i riatą - indyjskim dipem miętowym. Pycha! ryfka 2014-06-17 17:29:31.768 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Ale z młynka do kawy to chyba wyjdzie miazga, a nie masło...tak mi się przynajmniej wydaje. Przy okazji polecam połączenie masła orzechowego (kupuję ekologiczne w Roosmanie, z cukrem, ale jest bardziej słone niż słodkie na pewno) z kiełkami (zazwyczaj lucerny)- mega dobre. Najlepiej na bułeczkach z płatków jaglanych (zalewamy płatki jaglane wrzątkiem, formujemy bułeczki i pieczemy około pół godziny). ~hipiska 2014-06-17 15:25:31.043 Masło orzechowe 4 (wegańska) A w moździerzu można? ~blanka 2014-06-17 15:21:23.723 Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) Bardzo dobre ciastka. Już zrobiłem je któryś raz i wszystkim smakowało. Nie dodaję bakali bo się przypiekają. No chyba, że je się jakoś "powdusza" żeby nie były na wierzchu. Dzięki! ~Kamil 2014-06-16 22:59:18.611 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Zrobiłam właśnie moje pierwsze w życiu konfitury według tego przepisu... są pyszne ~fastynka 2014-06-16 22:23:43.153 Falafel (felafel) (wegańska) Bardzo smaczne danie. Polecam woman76 2014-06-16 20:23:39.697 Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW) Pychotka ~Igła00 2014-06-16 16:11:22.474 Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW) Super :) ~Mniamuś72 2014-06-16 16:09:32.542 Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW) Nawet do szkoły łatwo to zrobić :) ~GinnyPotter 2014-06-16 16:08:37.71 Kluseczki z pęczaku (lakto-wege) Kluseczki pycha i jajko jest jak najbardziej zbędne, pęczak baaardzo się lepi. Jak najbardziej warte poświęconego im czasu. Z sosu nie skorzystałam, zrobiłam własny - warzywa + mleko kokosowe. Wieczorem spróbuję zjeść kluseczki w słodkiej wersji. :) martusiak 2014-06-16 15:06:14.488 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) Jestem beztalenciem kulinarnym, ale ten przepis sprawił, że przygotowałam coś naprawde pysznego :) ~Ewe 2014-06-16 13:49:30.18 Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska) Mój też nie był śnieżnobiały ;) Po pierwszym miksowaniu miałam szarą i dość suchą pastę (zblendowałam po całonocnym moczeniu wraz z pozostałością płynu), ale nie chciałam takiej sztywnej i suchej masy, więc stopniowo dodawałam wody i się trochę wybielił i nabrał bardziej kremowej konsystencji. Ale śnieżnobiały rzeczywiście nawet wtedy nie był. Z tym, że ja używałam wody od kiszonych ogórków (domowych), a nie cytryny, więc nie byłam pewna, czy to kwestia braku cytryny, czy ziaren słonecznika, czy zdjęcie podrasowane ;) Luna7 2014-06-16 06:34:33.734 Ratunkowa sałatka z ogórków kiszonych (do obiadu) (wegańska) Reniu, mi te ogóraski smakują w takiej najprostszej wersji, ale dodatek marchewki i musztardy jest intrygujący :)Majczi, u mnie też znikają raz dwa, wyjadam do kanapek i solo, uwielbiam kiszeniasy :) gucia 2014-06-15 17:21:53.125 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Warto skorzystać z przepisu. Proporcje zachowane prawidłowo. Dżem pyszny. Ja do robienia dżemów i powideł używam płytki powietrznej (najlepiej nierdzewnej) wtedy się nie przypala. Najlepiej odparowywać stopniowo (mało mieszając) przez 2 dni na małym ogniu, wtedy truskawki potrafią zachować swój wygląd oraz piana powstająca przy początkowym podgrzewaniu wchłania się w podgrzewaną masę owocową. Wnukom bardzo smakuje. ~Babcia 2014-06-15 06:49:53.161 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |