7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81    


Kalafior z patelni (wegańska)
dzisiaj jadłam z pieczonymi ziemniakami i mizerią. pyszności!!! moje dzieciaki nie lubią kotletów, ja nie lubię lepić :P u nas taki kalafior to zawsze jako kotlecior.
~sawka 2014-06-18 22:00:43.713

Truskawkowy czar tarty (lakto-wege)
Super, zrobiłam na pół z mąką ciemną, bananami, wiórkami i migdałami!!!Naprawdę super, polecam:)
~awi 2014-06-18 17:12:12.814

Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
ooo, tak, pieczarki też lubię dodać
zabrzanin 2014-06-18 16:46:25.269

Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków (wegańska)
Ekstra! O wiele lepszy niż się spodziewałam :) No dobra, nie jest to mistrzostwo świata, ale naprawdę bardzo bardzo dobry sos. I to gotowy migiem! Taki efekt a tak mało pracy? Biorę! :)
Zamiast wody dałam więcej pomidorów. Bez problemu zmiksowałam składniki w blenderze, choć obawiałam się, że zostaną drobinki słonecznika i nie uzyskam gładkiej konsystencji. Opcjonalnie można by dać szczyptę chili. Zrobiłam jako dodatek do kofty: puszka.pl/przepis/5227-alu_kofta_kofta_z_ziemniakow_i_kalafiora_.html
patrycccja 2014-06-18 15:22:19.119

Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
Świetne! Chyba wolę wersję tradycyjną, z kapustą, ale te też są mega! Jak chyba każdy, mimo przeczytania komentarzy, przeszłam przez fazy "ale przecież to się nie sklei, bo jest za suche" a potem "wow, to działa!" ;D
Ponieważ robiłam koftę z młodych ziemniaków, które mają więcej wody a mniej skrobi, masa początkowo nie była wystarczająco lepka. Dla "wyrównania" dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej i produkcja ruszyła z kopyta :)
patrycccja 2014-06-18 12:35:18.18

Ciasto marmurkowe z owocami (wegańska)
To ciasto jest pyszne! Wychodzi bardzo aksamitne w smaku i jak dla mnie kwalifikuje się na "ciasto ratunkowe", gdy w kuchni mało co zostaje:) Zrobiłam bez dżemu, więc dodałam pół łyżki cukru, miałam tylko jakąś resztkę proszku do pieczenia, więc dodałam też pół łyżeczki sody, dodałam wiórki kokosowe i jak dla mnie wystarczyło mniej więcej 3/4 szklanki oleju :))
Muzo Natchniuzo 2014-06-18 10:48:41.415

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
A jednak 30 g soczewicy. Przepis jest poprawny. Przy proporcji 1/2 szkl. soczewicy na 1 małą marchewkę pasta wyszła bladziutka, oj bladziutka. Zupełnie nie jak ta na zdjęciu :) Gdyby się nazywała "marchewkowa z soczewicą" to nie byłoby wątpliwości ;)
patrycccja 2014-06-18 10:42:06.354

Pasta soczewicowo-warzywna (studencka) (wegańska)
Zacna :) Może dzięki marchewce a może odpowiedniemu ugotowaniu (lekkiemu rozgotowaniu) soczewicy ma idealnie gładką, bardzo przyjemną, lekką konsystencję. Podoba mi się, bo często pasty z soczewicy mają "szorstką" fakturę ;)
Wykorzystywałam pozupne warzywa, a soczewicę gotowałam wg. mojego ulubionego przepisu z czosnkiem i sokiem z cytryny: puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html
Na 1/2 porcji dałam 1 płaską łyżeczkę kurkumy i 1 soli + 2 suszonego majeranku. Do tego ostatniego nie byłam przekonana, bo średnio lubię, ale się sprawdził i.. właściwie nawet go nie czuć ;) Jeszcze imbir by mi tu pasował. Jak zawsze do marchewki :)
patrycccja 2014-06-18 09:35:05.987

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
"30 g czerwonej soczewicy" - sprawdziłam, to 2 pełniejsze łyżki... Faktycznie dziwne. 30 dag to z kolei 2 szklanki... i bądź tu mądry o co chodzi ;) Chyba jednak 30 dag, zwł. że podobne proporcje są w innej paście: puszka.pl/przepis/3763-pasta_soczewicowo-warzywna_studencka_.html
patrycccja 2014-06-17 18:40:03.193

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
hipiska, gwarantuję, że z młynka do kawy wychodzi masło a nie miazga. Co więcej - w różnych blenderach i malakserach dość długo zabiera "faza miazgi" zanim się zacznie robić prawdziwe masło orzechowe, natomiast w młynku, jak i szybkoobrotowych blenderach (czy jak je zwał) typu Vitamix, trwa to o wiele krócej. Tylko tak jak napisałam powyżej - w młynku to tylko małe ilości w awaryjnych sytuacjach, bo jak masło dostanie się w jakieś szczeliny.... nie chcecie wiedzieć jak potrafi śmierdzieć, jak się już zepsuje ;P
patrycccja 2014-06-17 17:51:57.732

Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Ja robiłam z wodą i sokiem z cytryny i wyszedł biały. Nie sprawdzałam z próbnikiem kolorów czy śnieżnobiały ;D ale na pewno biały-biały, a nie szarawy. Tak jak zauważyła Luna7 - kiedy doda się nieco więcej wody, twarożek ma lżejszą konsystencję i robi się biały. Woda z ogórków nadaje lekko szarawy odcień - przetestowane na twarożku z migdałów, moim ulubionym! <3 :)
patrycccja 2014-06-17 17:44:23.205

Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Potwierdzam, marynata świetna. Było bez bakłażana, za to z marchewką i pieczarkami (bardzo fajnie wyszły), a czosnek piekłam w skórce i potem wycisnęłam zawartość na warzywka. Zjedzone z pieczonymi ziemniakami, dipem czosnkowo-bazyliowym i riatą - indyjskim dipem miętowym. Pycha!
ryfka 2014-06-17 17:29:31.768

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Ale z młynka do kawy to chyba wyjdzie miazga, a nie masło...tak mi się przynajmniej wydaje.
Przy okazji polecam połączenie masła orzechowego (kupuję ekologiczne w Roosmanie, z cukrem, ale jest bardziej słone niż słodkie na pewno) z kiełkami (zazwyczaj lucerny)- mega dobre.
Najlepiej na bułeczkach z płatków jaglanych (zalewamy płatki jaglane wrzątkiem, formujemy bułeczki i pieczemy około pół godziny).
~hipiska 2014-06-17 15:25:31.043

Masło orzechowe 4 (wegańska)
A w moździerzu można?
~blanka 2014-06-17 15:21:23.723

Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska)
Bardzo dobre ciastka. Już zrobiłem je któryś raz i wszystkim smakowało. Nie dodaję bakali bo się przypiekają. No chyba, że je się jakoś "powdusza" żeby nie były na wierzchu. Dzięki!
~Kamil 2014-06-16 22:59:18.611

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Zrobiłam właśnie moje pierwsze w życiu konfitury według tego przepisu... są pyszne
~fastynka 2014-06-16 22:23:43.153

Falafel (felafel) (wegańska)
Bardzo smaczne danie. Polecam
woman76 2014-06-16 20:23:39.697

Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW)
Pychotka
~Igła00 2014-06-16 16:11:22.474

Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW)
Super :)
~Mniamuś72 2014-06-16 16:09:32.542

Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW)
Nawet do szkoły łatwo to zrobić :)
~GinnyPotter 2014-06-16 16:08:37.71

Kluseczki z pęczaku (lakto-wege)
Kluseczki pycha i jajko jest jak najbardziej zbędne, pęczak baaardzo się lepi. Jak najbardziej warte poświęconego im czasu.
Z sosu nie skorzystałam, zrobiłam własny - warzywa + mleko kokosowe. Wieczorem spróbuję zjeść kluseczki w słodkiej wersji. :)
martusiak 2014-06-16 15:06:14.488

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
Jestem beztalenciem kulinarnym, ale ten przepis sprawił, że przygotowałam coś naprawde pysznego :)
~Ewe 2014-06-16 13:49:30.18

Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Mój też nie był śnieżnobiały ;) Po pierwszym miksowaniu miałam szarą i dość suchą pastę (zblendowałam po całonocnym moczeniu wraz z pozostałością płynu), ale nie chciałam takiej sztywnej i suchej masy, więc stopniowo dodawałam wody i się trochę wybielił i nabrał bardziej kremowej konsystencji. Ale śnieżnobiały rzeczywiście nawet wtedy nie był. Z tym, że ja używałam wody od kiszonych ogórków (domowych), a nie cytryny, więc nie byłam pewna, czy to kwestia braku cytryny, czy ziaren słonecznika, czy zdjęcie podrasowane ;)
Luna7 2014-06-16 06:34:33.734

Ratunkowa sałatka z ogórków kiszonych (do obiadu) (wegańska)
Reniu, mi te ogóraski smakują w takiej najprostszej wersji, ale dodatek marchewki i musztardy jest intrygujący :)Majczi, u mnie też znikają raz dwa, wyjadam do kanapek i solo, uwielbiam kiszeniasy :)
gucia 2014-06-15 17:21:53.125

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Warto skorzystać z przepisu. Proporcje zachowane prawidłowo. Dżem pyszny.
Ja do robienia dżemów i powideł używam płytki powietrznej (najlepiej nierdzewnej) wtedy się nie przypala. Najlepiej odparowywać stopniowo (mało mieszając) przez 2 dni na małym ogniu, wtedy truskawki potrafią zachować swój wygląd oraz piana powstająca przy początkowym podgrzewaniu wchłania się w podgrzewaną masę owocową. Wnukom bardzo smakuje.
~Babcia 2014-06-15 06:49:53.161

   71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas