7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90    


Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
Mam podobne spostrzeżenia jak Majczi. Kokosowe w smaku to one nie wychodzą... Za to są potwornie delikatne, kruche i trudne przy odwracaniu, zwł. jeśli użyje się zbyt "pełnego" mleczka. Ciasto zawiera wtedy zbyt dużo tłuszczu i takie są właśnie efekty... Tubbsik niby ostrzega przez tym we wskazówkach, ale nie spodziewałam się, że będą AŻ TAK delikatne. Ja w sumie wolę zwykłe naleśniki i pokombinować nad jakimś dobrym kokosowym farszem :)
patrycccja 2014-04-19 20:23:57.961

Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
Pyszny i sto razy lepszy od zwykłego majonezu (którego kiedyś nie byłam fanką)!
Mój sojonez miał trochę grudek i kolor beżowy (użyłam makaronu razowego), ale nie przeszkadzało mi to podjadać go nawet "na surowo". :)
martusiak 2014-04-19 19:34:06.015

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW)
Wspaniałe i smakowite źródło witamin!...
Ale popsułam kolor ogórkiem, gdyż wzięłam zbyt duży, nie obrałam go ze skórki i zmiksowałam ze wszystkim... Następnym razem dodam go pokrojonego w kostkę. ;)
martusiak 2014-04-19 19:31:28.773

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Pyszne, mokre i zdrowe! A zamiast słodu czy rodzynek dodałam namoczone przez noc daktyle, dzięki temu ciasto jest bardzo słodkie, bez sztucznych dodatków (wówczas trzeba dać więcej mąki). ;)
Wiem, że w przepisie aromat waniliowy jest opcjonalny, ale uważam go wręcz za zbędnego, bo ciasto niesamowicie pachnie samo w sobie. :)
martusiak 2014-04-19 19:28:57.652

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Kazek, to prawda - na ostatnie święta tak właśnie zrobiłam i wyszła bajka! Najpyszniejszy barszcz jaki w życiu jadłam! :D Wcześniej wydawało mi się, że własny zakwas z buraków to wyższa szkoła jazdy, że nie dam rady. Później przez 2 czy 3 lata próbowałam i tylko upewniałam się w swoim przekonaniu. Aż dziadek Jurek sprzedał mi swój patent: puszka.pl/przepis/8297-zakwas_na_barszcz_wg_dziadka_jurka_z_krakowa.html - teraz wychodzi mi za każdym razem! :D
patrycccja 2014-04-19 17:18:19.658

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Olalalala, zobacz ile osób oceniło ten przepis - czy myślisz, że razowiec zdobyłby właściwie komplet gwiazdek, gdyby z mąką razową nie wychodziło? ;D Niemniej coś musiało być za 1szym razem nie tak - tyle że nie mam pomysłu co... bakalie na pewno nie zawiniły. Dziwi mnie, że z drobno mieloną orkiszową (taką czeską pewnie?) wyszło ci lepiej niż z prawdziwą razową. Ja miałam odwrotnie - z drobnomieloną, pełnoziarnistą, orkiszową mąką wyszła mi nieco gorsza konsystencja. Nie wiem jak to określić, ale taka bardziej nijaka, miałka. Z grubiej mieloną mąką (razową = raz mieloną) jest zdecydowanie fajniejsza.
No i bądź teraz mądry o co z tymi mąkami chodzi ;D
patrycccja 2014-04-19 17:13:16.262

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
nic specjalnego. dużo roboty, a efekt końcowy niestety nie zachwyca.
chryste 2014-04-19 16:18:24.199

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
julianka, zawsze! :) Każde kotlety możesz upiec. Natomiast nie każde, które przewidują pieczenie, możesz usmażyć, bo jeśli nie mają właściwiej konsystencji, mogą się rozwalać.
patrycccja 2014-04-19 16:03:36.386

Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini) (wegańska)
Rzeczywiście sos z tymi proporcjami może być nieco mdły.
Zapomniałam o trzech składnikach, które dosłałam mailem gdy się zorientowałam, ale administrator chyba mimo wszystko przepisu nie edytował.:< (puszko! kiedy wprowadzicie możliwość edycji przez autorów?)
No nic, w każdym razie dodajemy do wszystkiego jeszcze:
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczkę cebuli w proszku
1 łyżeczkę gorczycy w proszku (lub 2 łyżeczki musztardy)
Z tymi przyprawami mdły z pewnością nie będzie! :)
Olexy 2014-04-19 15:57:43.617

Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska)
Majczi, czosnek dobry do wszystkiego! ;D A rukola to faktycznie chwila-moment. Dosłownie, tak jak napisałam, trzeba jej tylko chwilę, żeby oklapła. Zwł. jeśli później ma trafić do świeżo ugotowanego makaronu - to przecież dalsze podgrzewanie.
patrycccja 2014-04-19 15:47:31.256

Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami (wegańska)
Ironka, z surową, NAMOCZONĄ soczewicą :) Czerwona mało potrzebuje, żeby nie była surowa, więc jestem pewna, że ona akurat nie będzie żadnym problemem :)
patrycccja 2014-04-19 15:45:38.39

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Normalnie jarmuż trafia pod strzechy! Dzięki za cynk Spooky_Morrigan :)
patrycccja 2014-04-19 15:42:01.501

Bułeczki kajzerki (wegańska)
na pierwszy rzut oka to proporcje coś nie grają, za dużo płynu,zrobiłem według przepisu rozczyn, zostało mi 0.5 l mleka sojowego i 0.5 mąki, po wyrośnięciu rozczynu i dodaniu pozostałej ilości mąki ciasto wydaje się być w prawie dobrej konsystencji. Ale dodałem jeszcze odrobinę mleka które pozostało i zrobiła się breja nie do zarobienia więc trzeba było zagęścić to mąką do konsystencji urabialnego ciasta.
diabe 2014-04-19 12:58:58.103

Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Niflheim, spróbuj zmienić formę. Mi wychodził zakalec jak piekłam w za wysokiej formie.
attuna 2014-04-19 11:39:57.947

Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)
Przepyszny!Faktycznie z wałkowaniem należy sobie odpuścić,ale smak rekompensuje wszystko:)
magonia 2014-04-19 10:20:21.551

Pasztet z fasoli z orzechami (wegańska)
Pycha!Jako sklejacza użyłam siemienia i otrąb owsianych,dałam też więcej orzechów,sporo sosu sojowego,warzyw nie gotowałam,tylko podsmażyłam.Po odstaniu rzeczywiście trzyma się w kupie:)
magonia 2014-04-19 10:17:06.161

Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska)
Niebo w gębie. Bardzo sernikowe, nawet moja mama (która zarzeka się, że nie lubi wegańskich dań udających tradycyjne) chwaliła. Następnym razem dodam mniej cukru i więcej kwaśnego (może sok z cytryny), ale nawet bez tych modyfikacji daję maksymalną ocenę. Zrobiłam z mąki bezglutenowej i z domieszką karobu - jak widać, bez uszczerbku na walorach smakowych.
kruszonka 2014-04-19 10:12:37.648

Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)
nie moge przestac ich jesc... zjadlam juz trzy na sniadanie! Sa rewelacyjne :)
rudasna 2014-04-19 06:50:08.789

Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska)
Wygląda nieziemsko, ale trochę drogi.
~hipiska 2014-04-18 23:45:21.748

Warzywny tort naleśnikowy czerwono-zielony (lakto-ovo-wege)
Temperatura dla termoobiegu?
~jaga 2014-04-18 22:53:51.307

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Wspaniała pieczeń! Zamiast pieczarek dałam prawdziwki, a w środek nadzienie z ogórków konserwowych w curry i papryki konserwowej.
hauadaj 2014-04-18 21:52:10.647

Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami (wegańska)
trochę zmodyfikowałam przepis, ograniczając się do soi, warzyw i kapusty kiszonej. DOSKONAŁY! Kiszona kapusta to najlepszy pomysł na świecie!
hauadaj 2014-04-18 21:44:24.808

Makowiec wegański na kruchym spodzie (wegańska)
Mógłby być bardziej "stabilny", ale generalnie wspaniały!
hauadaj 2014-04-18 21:31:14.434

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
meeega! pierwszy raz robiłam majonez i wyszedł wyśmienity! Pominęłam czosnek i zamiast 2 szlanek oleju, dałam jedną. Zrobił się w 5 minut. Następnym razem spróbuję z czosnkiem, dzięki!
hauadaj 2014-04-18 21:29:57.602

Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Pychota,prosta,szybka i od teraz jedna z moich ulubionych.
makówka 2014-04-18 20:32:41.143

   80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas