Cały urok tych kotlecików polega na tym, że skórka jest złota i bardzo chrupiąca, środek zaś zaskakująco miękki i jędrny. Podajemy je z niewielką ilością np. sosu pomidorowego lub ostatecznie keczupu + szczypiorek do przybrania.
Ta potrawa raczej będzie dość ostra. Dla wielbicieli mniej ostrych dań proponuję w miejsce curry i imbiru dać trochę słodkiej papryki, szczyptę cynamonu i odrobinę pieprzu - dzięki temu potrawa zachowa orientalny posmak, a nie będzie ostra i paląca.
Przepis z jednego programu na kuchni tv, traktowany jako przekąska dla dzieci niejadków ;). Ponieważ kocham bakalie, musiałam wypróbować. Można stosować różne bakalie i orzechy - ja wybrałam bezpieczne dla mnie, gdyż jestem matką karmiącą :) Natomiast POLECAM koniecznie dodać wiórki kokosowe :)
Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Orangen-Schoko-Kipferln. Sprawdzone na walentynki i inne okazje, kiedy chcesz olśnić audiencję swoim kunsztem cukierniczym. Banalnie proste w przygotowaniu.
Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Vanillekipferl. Sprawdzone na walentynki i inne okazje, kiedy chcesz olśnić audiencję swoim kunsztem cukierniczym. Banalnie proste w przygotowaniu.
Nie przepadam za cykorią w surówkach, bo jest dla mnie za gorzka. Smażona, sowicie doprawiona solą, sokiem z cytryny i czymś słodkim jest jednak zdecydowanie zjadliwa. :) Dobra jarzynka do obiadu.
Nazwa angielska, bo nie potrafię znaleźć dobrze brzmiącej polskiej nazwy:) No chyba że skórki ziemniaczane:) Ale to nie brzmi ładnie:) Typowe danie kuchni tex-mex, pyszne tak bardzo, że nie wiadomo kiedy zniknęła ostatnia skórka:) Czas przygotowania wydaje się długi, ale tak naprawdę to góra pół godziny, reszta to oczekiwanie (niełatwe, bo niełatwe, ale konieczne;))