puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
-
-
Podsmażany szpinak
autor: este
dieta: wegańska
Danie przygotowywane na szybko z resztek w lodówce, a mimo to pełne witamin :) U mnie wyszło na ostro i zbyt wodniste (za dużo wody z pomidorów).
-
Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem
autor: Dana
dieta: wegańska
Znakomita, jesienna zupa. Wspaniałe połączenie smaku gruszki i imbiru. Ten przepis jest uproszczoną wersją różnych przepisów na tę zupę, znalezionych w internecie. Polecam gorąco!
-
Szpinak według uznania
Genialny sos szpinakowy, pasujący do makaronu, ziemniaczków lub do zajadania solo :) Oprócz szpinaku, wszystkie składanki dodajemy według uznania.
-
-
Jabłkowe kluski kładzione
autor: nasse
dieta: wegańska
Miękkie, jesienne kluseczki w sam raz na rozgrzewające śniadanie. Zweganizowany przepis blogerki śniadaniowej.
-
-
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą
autor: pixi
dieta: wegańska
w deszczowe popołudnie naszła mnie ochota na smak orientalny, płynny i rozgrzewający, tak powstała urocza zupa z dyni.
-
Chrupiąca tajska sałatka z quinoa z nerkowcami i dressingiem orzechowo-imbirowym
Sałatka pyszna i świeżo przygotowana i po dłuższym przegryzieniu :) Znajdziecie w niej tajskie smaki, ale nie jest powiedziane, że faktycznie reprezentuje kuchnię tajską ;) Autorka tak ją po prostu nazwała. Jeśli użyjemy tamari, a nie sosu sojowego, to sałatka będzie bezglutenowa.
-
Kompot jabłkowo-śliwkowy
Bardzo, bardzo smaczny. Jeden z lepszych :)
-
Majonez z awokado
Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
-
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
Ciasto à la tiramisu
autor: Nula
dieta: wegańska
Postanowiłam zrobić ciasto na wzór tiramisu. Nie jest idealnym odzwierciedleniem, nie smakuje tak samo, więc jeśli ktoś ma takie oczekiwania to może się rozczarować. Mimo wszystko ciasto jest pyszne i fajnie udaje ten włoski przysmak.
-
Marchwiowa zupa krem z soczewicą i kolendrą
Ultra szybka zupa, zadziwiająco smaczna i aromatyczna :)
-
Dżem cytrynowo-waniliowy z imbirem (na zimę)
Dobry do zimowej herbatki oraz jako dodatek do deserów i doprawiania innych dań, np. hummusu, tofu. Może pełnić rolę chutneyu, np. w daniach z ryżem. Esencjonalny, wystarczy dosłownie odrobina.
-
-
Sos cebulowy orientalny (do słoików)
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Ryż ze słonecznikiem i mlekiem kokosowym
Gdy ogarnęła mnie inspiracja... Tak zaczynają się historie spontanicznych obiadów :)
-
Jesienna zupa gulaszowa
autor: Dana
dieta: wegańska
Rozgrzewająca wegańska, jesienna zupa, przypominająca smakiem zupę gulaszową. Bardzo smaczna i pożywna.
-
Kasza jaglana z brokułem
Banalny przepis, ale jak ktoś jeszcze nie próbował, to polecam. Wszystko tu robimy "w międzyczasie", dlatego obiad będzie gotowy w 20 minut.
|