puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Ostra zupa z tofu, cukinią i gorszkiem
W sumie nie wiem czy to sos czy to zupa. Tak czy inaczej pyszna!
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną)
autor: pixi
dieta: lakto-ovo-wege
Przepis podoba mi się, bo ma proste składniki, z których wychodzi przepyszna, sycąca potrawa.
-
Pita, hummus & kwiaty nasturcji
Foodgasm! :D Jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o hummus: pita, hummus & kwiaty nasturcji. Duuużo kwiatów! :) Nasturcja jest aromatyczna, lekko słodkawa i lekko "pikantna" jak rzeżucha. Tyle że tu jej rzezuchowatość jest minimalna. Boskie! Marzę o ogródku z nasturcjami :D <3
-
-
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem
autor: pixi
dieta: wegańska
Fajnie smakująca pasta powstała na spontanie, inspirowana smakiem ajwaru ;)
-
Placki z batatów z migdałami i owocami
Placki są słodkie i sycące. Smak mocno zależy od ilości dodanych owoców - ja lubię dużo.
-
-
Gulasz z okry i cukini
autor: ~Magda B
dieta: wegańska
Bardzo łatwy do zrobienia, orientalny gulasz.
-
-
Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami
Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!
-
Kolorowy gulasz warzywny z fasolką czerwoną
Potrawa z tego, co akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak dobre :)
-
Kulki ziemniaczane z orzechami włoskimi i cebulką
Kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce, smażone na głębokim oleju.
-
Krupnik czarownicy (kuchnia 5-ciu przemian)
Pyszny i szybki w zrobieniu. Zawiera niewielką ilość czarów. Usuwa nadmiar elementu wilgoci, jest bardzo rozgrzewający. Daje poczucie dobrze napełnionego brzucha.
-
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi
Zapraszam na najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :)
-
Tort arbuzowy
autor: nanak
dieta: wegańska & RAW
W necie krąży zdjęcie podobnego tortu (nim się sugerowałam), jednak zazwyczaj kursuje z bitą śmietaną kokosową. Mój jest z kremem waniliowym z nerkowców i kremem kakaowym z awokado. Pycha :-)
-
Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych)
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
-
-
Koktajl z buraczka i wiśni
Słodki buraczek idealnie pasuje do kwaskowych wiśni, nie trzeba dodawać żadnego cukru i otrzymujemy prosty, dwuskładnikowy i pyszny koktajl. A że wiśni mamy teraz pod dostatkiem - do dzieła kochani :)
-
-
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe)
Miękkie i pyszne, zielone kotlety ze szpinaku i kaszy jaglanej.
-
Ryż pomidorowy
Danie robi się szybko i jest bardzo, bardzo smaczne i sycące :)
-
Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi
Prosty przepis. Pomidory w zalewie ziołowo-olejowej nadają potrawie przyjemny aromat i smak.
-
Sos majonezowy z kaszy jaglanej
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
-
Bułki najłatwiejsze "nocne"
autor: Ireth
dieta: wegańska
Szalenie popularne w Danii z racji łatwości przygotowania i minimalnego wkładu pracy - bez wyrabiania!
|