puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)
Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
-
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką
Robię sushi od 3 lat - dosyć szybko ustaliliśmy naszą ulubioną wersję i... tak zostało :) Uwielbiam te wszystkie kontrastujące smaki i tekstury. Nie chwaląc się (nadmiernie) są tacy, którzy wolą przyjść do nas niż do "suszarni" ;D. Zapraszając gości robimy jako starterek zupę miso - polecam.
Nie myślcie tylko, że ten przepis Was przerasta! Jest długi, bo dość szczegółowy :) Do przygotowania sushi konieczna jest specjalna, bambusowa mata (5-15 zł). Oprócz tego bardzo pomocny jest dobry, ostry nóż. Czym ostrzejszy, tym sprawniej pójdzie nam praca. Oczywiście wcale nie musi to być specjalny, japoński nóż :) chociaż takie są najostrzejsze. My używamy noża szefa kuchni (duży, proste ostrze), ale średni, ostry nóż z ząbkami też daje radę.
-
Żur lub żurek Babci Jutki
Prawdziwy wegański żurek!
-
-
-
Krem z soczewicy
Prosty do przygotowania, rozgrzewający krem z soczewicy.
-
Muffinki cytrynowe z lukrem
autor: Nula
dieta: wegańska
Idealne na Wielkanoc :)
-
-
Pomidorowe kotlety z tofu
autor: Olexy
dieta: wegańska
Jeśli lubicie włoskie smaki - spaghetti z sosem pomidorowym, bazylię, oliwki i czosnek, będą to kotlety dla Was. Powstały nieco przypadkiem, gdy miałam ochotę na spaghetti, którego akurat nie miałam pod ręką. ;)
-
Wzmacniająca sałatka z kalafiora
Szybka, prosta, a dająca bardzo dużo siły i witamin.
-
-
Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut
Błyskawiczne ciasto z mikrofalówki.
-
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
-
-
-
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
Szybki i lekki chlebek z siemieniem lnianym
autor: ~duloo
dieta: lakto-ovo-wege
Konsystencja i wygląd chlebkowy :) Zdrowy, szybki w przygotowaniu, lekki i sycący!
-
Pasztet z dyni i soczewicy
Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.
-
Sos sałatkowy z curry i cytrynką
Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)
-
Sos musztardowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.
-
Muffinki kokosowe z wiśniami
Pyszne, szybkie i razowe muffinki, bardzo mocno kokosowe.
-
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami
To kolejny sposób na wykorzystanie bardzo zdrowej kaszy jaglanej, która świetnie odkwasza organizm, a także zawiera krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci.
-
Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu
Pyszne, aromatyczne pierożki z wyrazistym słodko-słonym nadzieniem z mocną tymiankową nutą. Wszystkie składniki tej potrawy upiornie się kleją - ciasto do wałka, farsz do łyżeczki, więc trzeba je brać sposobem - ciasto i wałek solidnie omączyć, a łyżeczkę przed każdym nałożeniem kolejnej porcji farszu zmoczyć. Zapewniam, że warto ponieść te trudy!
|