puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
"Buraczkowa" sałatka grecka
Jeśli znudziły się Wam buraki w jarzynce czy barszczu spróbujcie upiec je w piekarniku! Pieczenie buraków to łatwy patent na to, aby zachować w nich jak najwięcej smaku i cennych składników odżywczych. Zaskoczcie swoich gości - ta sałatka wygląda bardzo dekoracyjnie.
-
Krupnik z kaszą jaglaną
Sycący i rozgrzewający, ale jednocześnie lekkostrawny i dietetyczny. Polecam przepis na krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, której spożywanie w okresie jesienno – zimowym chroni przed przeziębieniami.
-
Koktajl bananowo-jabłkowo-cytrusowy
Koktajl został stworzony jako substytut zwykłego koktajlu (mlecznego) :)
-
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
-
Sos czosnkowo-pietruszkowy - doskonały!
Jest to sos, który serwują w jednej z wrocławskich pizzerii. Jak dla mnie - nie równa się z nim żaden sos na bazie majonezu czy śmietany, które zwykle podaje się w pizzeriach. Oprócz tego, że jest smaczniejszy i lżejszy, jest też o wiele, wiele zdrowszy. No i ma piękny zielony kolor ;)
-
Sos czosnkowy lekki i prosty
Tradycyjny sos czosnkowy w wersji leciutkiej.
-
Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym
Idealna propozycja na śniadanie, szczególnie jeśli użyjemy domowego masła orzechowego (u mnie orzeszki ziemne solone i migdały - po szklance).
-
Czekoladowe muffiny
Wegańskie, megaczekoladowe muffiny z kawałkami czekolady, jak na wegańskie to wypas - nie dodawajcie więcej cukru i oleju, serio.
-
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
autor: mutma
dieta: wegańska
Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
-
Mix sałatkowy z brokułem, fasolą i rzodkiewkami
autor: Dzik
dieta: wegańska
Z tego, co było w lodówce, całkiem ciekawe coś wyszło :)
-
Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką
Dość proste, tanie i smaczne. Polecam!
-
-
Pierogi ruskie jak od babci
Przepyszne, leciutkie pierogi, w których w końcu ukazały się geny mojej babci do robienia tej pysznej potrawy :D
-
-
Piernik z miodem wegańskim
Ten piernik robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi trochę inaczej, bo tez za każdym razem zmieniam składniki - jednak zawsze wychodzi przepyszny :)
-
Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami.
A oto efekt wczorajszego eksperymentu. Udany, smaczny i wszamany w oka mngnieniu ;-)
-
Pieczony bakłażan z kiełkami
autor: Ula
dieta: wegańska
Przepis zainspirowany wariacją Natalii Przybysz na temat bakłażana. Łatwy i pyszniutki.
-
Zupa zacierkowa Babci Jasi
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybka, dobra i tania - pomysł nie tylko na studencką kieszeń ;)
-
Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami
Zupa świetnie nadaje się na lato, genialnie orzeźwia, odświeża. Ale myślę, że na chłodniejsze dni też będzie dobra. W przepisie nazywa się 'bakłażanowe szaleństwo', bo z pewnością jest szaleństwem witaminowym i smakowym :)
-
Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym
Moja wersja całkowicie wegańskich pychuśnych naleśników.
-
Liście winogron (na "gołąbki")
autor: Luna7
dieta: wegańska
To przepis na półprodukt. Liście można zapakować w słoiki, aby były na później lub od razu nafaszerować ryżem czy kaszą z dodatkami typu pieczarki czy papryka ;)
-
Bomba na przeziębienie i/lub grypę
Nazywam ten napój bombą, bo ma tak dużo składników walczących z grypą i przeziębieniem, że nie mogłem nazwać po prostu napojem. Wykombinowałem takie połączenie po przeczytaniu o działaniu poszczególnych składników. Najlepiej pić na noc i od razu położyć się do łóżka lub pić w łóżku.
-
Ketchup domowej roboty
autor: Luna7
dieta: wegańska
W tym przepisie podałam sposób na uproszczony ketchup domowej roboty, przeznaczony do szybkiego spożycia. Zaś to jest przepis na "pełną wersję", która z pewnością da się długo przechowywać.
Ten ketchup nadaje się do wszelakich pizz domowej roboty z przeróżnymi dodatkami, domowych zapiekanek i frytek i innych podobnych dań. Nieźle smakuje jako sos do naleśników nadziewanych pikantną soczewicą, a wegetarianom przyda się do żółtego sera na kanapki ;)
|