puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Pasta z groszku konserwowego z kuminem
Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem, tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)
-
Naleśniki kakaowe
Obiadowo-deserowe naleśniki kakaowe, u mnie nadziane czereśniami, bananem i serkiem homogenizowanym.
-
Jabłka w cieście
Na śniadanie, obiad, kolację, imprezę, cokolwiek :P Pyszne!
-
Zielona fasolka z ziemniakami
Szybkie, tanie i smaczne danie obiadowe.
-
Kolorowa letnia zupa
Pożywna i smaczna zupa, która razem z grzankami może stanowić główny posiłek dnia. Składniki na 5 l garnek.
-
Brokułowa surówka
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszna, świeża, kolorowa - taka jest ta surówka. Mój brat stwierdził, że wygląda, jak żywcem wycięta z Photoshopa, takie ma intensywne barwy ;)
-
-
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
-
Placek z jabłkami i budyniem
Placek, z założenia z rabarbarem, a skończyło się na jabłkach. Nie tylko dla aniołów :) Moją przygodę z pieczeniem, podczas którego nie ucierpiało żadne zwierzątko, ani też ptak czy płaz zaczęłam dawno temu. Tak się jednak składało, że odbywało się to wieczorami, gdy nie prezentują się owe wypieki zbyt ładnie na zdjęciach, a rano nie było już czego fotografować :)
W sobotę zakasałam rękawy i od rana zabrałam się za:
- wyciskanie soi w celu stworzenia pysznego serka tofu i mleka
- pieczenie placka do którego wykorzystałam mleko sojowe
***
Zaczęło się od znalezienia przepisu - podstawą stał się przepis na ciasto budyniowo-rabarbarowe, ale w miarę jak rosły protesty domowników w związku z rabarbarem skapitulowałam i obrałam kilka jabłek :D Niniejszy przepis w trakcie tworzenia uległ małym modyfikacjom. I oto jest przepis na Placek z jabłkami i budyniem.
-
"Makaron" z cukinii z sosem marinara (na surowo)
Pyszny makaron z sosem bez gotowania. Dzięki suszonym pomidorom, oliwie i przyprawom sos smakuje jak gotowany. Makaron z cukinii to lżejsza i subtelniejsza wersja tradycyjnego. I znacznie prostsza w przygotowaniu!
-
Mrożenie rabarbaru + kompocik gratis ;)
Do kompotu i wypieków zimą (nie rozmrażamy go przed dodaniem do wrzątku lub ciasta). Albo jeśli chwilowo nie mamy czasu, żeby przerobić na dżemy... lub mamy za dużo rabarbaru :)
-
Bombajskie ziemniaczki
autor: ryfka
dieta: wegańska
Ziemniaki zapiekane w aromatycznym pomidorowym sosie, idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
-
Smażone tofu czosnkowe
Super łatwe i szybkie w przygotowaniu.
-
Kapusta (biała lub kiszona) w sosie śmietankowo-koperkowym
Boska z ziemniakami! Ale pasuje też do wielu innych dodatków, jak makaron lub kasze.
-
Brokułowa zapiekanka z makaronem i porem
Moja ulubiona zapiekanka, banalnie prosta.
-
Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem
Bardzo przyjemna, lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.
-
Crespelle - włoskie naleśniki ze szpinakiem i ricottą
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Crespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D
-
Ziemniaki w mundurkach z twarogiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Danie pochodzi z Wielkopolski lub tylko z tym rejonem mi się kojarzy. Jest to sposób na szybki i tani obiad, idealny na upały, bo trzeba ugotować tylko ziemniaczki.
-
Sercowa zupa mojej mamy
Dlaczego sercowa? Bo podbije każde serce! A z racji składników może działać jak afrodyzjak! ;)
-
Szpinak do kwadratu
Lekki obiad, jak się zjada kilogramy truskawek dziennie to nie ma miejsca na duże obiady, dlatego dziś bardziej przystawkowo, ale za to jak pysznie!
-
Trójkąciki ze szpinakiem
autor: Nhia
dieta: wegańska
Wersja naleśników ze szpinakiem dla najbardziej wybrednych - czyli dzieciaków ;) Doskonałe również na zimno - jako przekąska do szkoły (...i do pracy).
-
Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście
autor: Luna7
dieta: wegańska
Piękne i pachnące kwiaty bzu kuszą tych, którzy mają je w okolicy. Pachną przecudnie, jest z nich wspaniały syrop na zimę. A co poza tym? Poza tym można je smażyć w gęstym cieście naleśnikowym, jak kwiaty akacji czy liście żywokostu. Są przepyszne :)
-
Talarki marchewkowe
Świetna przekąska, z pewnością zastąpi chipsy i frytki.
-
Kotlety pieczarkowe z płatkami owsianymi
Podałam z kaszą jęczmienną, surówką z pomidora i cebuli i kleksem serka homogenizowanego naturalnego.
-
Botwinka różowa wegańska
Nazwa mówi wszystko - tradycyjny chłodnik z botwinką.
|