puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Parówki sojowe w cieście francuskim
Bardzo proste i błyskawiczne (jeśli mamy gotowe ciasto francuskie ;)) danie. Pasuje zarówno jako przystawka oraz główny posiłek. Ciekawe połączenie słodkawego smaku ciasta z wyrazistym posmakiem parówek. Sycące i pyszne!
-
Walentykowe buraczkowe "ravioli"
Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło puree z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam! :)
-
Talarki marchewkowo-pietruszkowe w lodówce marynowane
Pyszna surowa przekąska (np. podczas oglądania tv, zamiast chipsów) lub surówka do obiadu :)
-
Oponki wegańskie z lukrem
Każdą potrawę da się zweganizować! Okazało się że wegańska wersja oponek smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna. Z góry koniecznie lukier z aromatem rumowym. I wcale nie są skomplikowane (pracochłonne niestety tak)
Mmmmmmiam :)
-
-
Dżem morelowo-jabłkowy
Na pewno są podobne przepisy, ale podaję swój sposób na smaczny i zdrowy dżemik, do chlebka razowego idealny :)
-
Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz
autor: ~zen
dieta: wegańska
"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)
-
Kotlety orkiszowo-owsiane
autor: luik
dieta: lakto-wege
Potrawa przetestowana przez małego smakosza 1 rok i 7 miesięcy,
-
Frytki na zdrowo
autor: luik
dieta: wegańska
Zdrowe frytki dla dzieci, testowane na niejadku.
-
Ekspresowe razowe racuszki bananowe
Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
-
Bananowiec z galaretką bez pieczenia
To ciasto piekła mi mama od dziecka. Teraz, gdy jestem weganką, postanowiłam go przerobić i efekt jest naprawdę znakomity!
-
Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami
Pyszne kotleciki warzywne przygotowywane a la falafel.
-
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Chleb, na który przepis podaję niżej to typowy razowiec, bez dodatku jasnej mąki. Jest ciemny, bogaty w smaku, ma wilgotny, zwarty miąższ. Nie ma z nim dużo roboty, więc poradzą sobie z nim także początkujący.
-
Krem z selera i pietruszki
Muszę przyznać, że minus 20 nie oglądałam na moim termometrze od dobrych kilku lat :) W taki dzień trzeba się koniecznie rozgrzać czymś smakowitym, a nada się do tego doskonale gęsta, gorąca zupa!
-
Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy
autor: Iwo-na
dieta: lakto-ovo-wege
Dania tradycyjne i bardzo powszechne w Paragwaju, jedzone jako dodatek do dania głównego lub jako małe "co nieco". Tradycyjnie pieczone w półokrągłych piecach zwanych "tatagua" nagrzewanych drewnem.
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Majonez sojowy
Gwarancja gęstości i smaku!
-
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Puszysty mus jaglany
Lekki jak piórko deser z przepysznej kaszy jaglanej i mleka sojowego :)
-
Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe
Ciasto nie rośnie wiele, więc polecam robić w małej foremce. Mimo że swoim wzrostem poszczycić się nie może, to jest bardzo smaczne. Nie jest to typowy jabłecznik. Połączenie jabłek, cukru brązowego, cynamonu i orzechów włoskich zaskakuje nowym smakiem. Ciasto z kategorii "mokrych" (ale nie tak jak brownie). Tak więc hop siup, czary mary za łupanie orzechów się bierz :)
-
-
-
Bakłażan zapiekany z cukinią
autor: hagath
dieta: lakto-wege
Moja ulubiona zapiekanka na wczesną kolację :)
-
Sałatka śniadaniowa z fasolą, pomidorem i awokado
Prosta i pyszna sałatka, której przygotowanie zajmie nie dłużej niż 10-15 minut.
|